Pomozite djetetu da prevaziđe strah od kupanja

Pomozite djetetu da prevaziđe strah od kupanja

Između prve i druge godine starosti, bebe se obično plaše kupanja. Strah od kupanja potpuno je normalna i uobičajena pojava. Bez obzira na razlog odbojnosti vaše bebe prema vodi, postoji način kako da prevaziđete strah. Potrebno je samo malo uvjeravanja da kupanje može biti ugodno, a ne traumatično iskustvo i vaša beba će vremenom zavoljeti kupanje.

Pročitajte i : Kupanje bebe- brzo vješto i sigurno

Neka kupanje postane zabava

Sadržaj:

Napunite kadicu igračkama specijalno namjenjenim za kupanje. Na ovaj način, vaše dijete će shvatiti kupanje kao zabavu, a igračke će mu odvratiti pažnju. Pjevajte pjesmice, čitajte priče ili se jednostavno igrajte sa djetetom dok ga kupate. Na ovaj način, vaše dijete će kupanje gledati kao igru i uživanje, a ne kao traumatično iskustvo.

Pobjedite strah od vode

Ukoliko se vase dijete plaši vode, uđite u kadu zajedno sa njim, postavite ga između svojih nogu ili na krilo i pokažite mu da nema razloga za strah. Kupajte stariju i mlađu dijecu zajedno, kako bi vaš mališan shvatio kako stariji brat ili sestra uživa u kupanju bez straha. Čim vaše dijete uvidi kako je kupanje bezopasno, te da nema razloga da brine, počeće uživati bez straha od vode.

beba kupanje

Masaža vodom

Ukoliko se vašem djetetu ne sviđa ideja prskanja vode okolo, pokušajte ga izmasirati pod blagim mlazom vode kako se ne bi osjećalo preplašenim. Dok masirate kosu nastojte da voda ne dolazi u dodir sa očima, i pobrinite se da je temperatura vode slična temperaturi tijela. Kadicu obložite i poglodama koje se ne kližu, kako bi spriječili strah od klizanja u vodi.

Promjenite kadicu

Prevelika ili premalena kadica za kupanje takođe može biti razlog zašto vaše dijete smatra ovaj ritual neugodnim. Birajte kadicu jarkih boja i prikladne veličine. Za vrijeme ljetnih dana, kupajte dijete na otvorenom, u dvorištu ili na balkonu. Nakonm što jednom uvidi koliko je zabavno biti u vodi, dijete će postepeno početi da se raduje svom vremenu za kupanje i strah će na kraju nestati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *