Oralna higijena kod najmlađih: Kako održavati bebine zube zdravima

oralna higijena kod djece

O oralnom zdravlju djeteta potrebno je voditi brigu i prije nego što im prvi zubići počnu nicati. Oralna higijena ne podrazumjeva samo brigu o zubima bebe. Njihove desni kao i jezik, zahtjevaju dodatnu njegu. Nakon što zubići počnu da rastu, potrebno ih je četkati dva puta dnevno. Na taj način ćete ih održati zdravima, spriječiti neugodnu zubobolju te krvarenje i oticanje desni.

Mliječni zubi: Šta sve treba da znam?

Zube perite dva puta dnevno

Sadržaj:

Nakon što su zubi počeli da rastu, perite ih dva puta dnevno, ujutru nakon buđenja te naveče prije spavanja. Koristite meku čekticu, a zube perite kružnim pokretima. Pobrinite se da su i bebine desni kao i jezik takođe oprani i čisti.

Koristite zubni konac

Sada kada vaše dijete napokon ima sve zubiće, vijeme je da počnete koristiti i zubni konac. Na ovaj način spriječićete nastanak karijesa između zuba, a održaćete i zube čistim u toku dana.

Izbjegavajte bočicu sa mlijekom prije spavanja

Bočicu sa mlijekom djetetu isključivo dajte prije pranja zuba. Ako se desi da dijete zaspe nakon bočice, dolazi do dužeg izlaganja zuba šećeru iz mlijeka zbog čega lako može doći do njihovog kvarenja.

Zdrava ishrana

Djetetu je neophodno obezbjediti zdravu ishranu, kako bi mu zubi bili zdravi. Dakle, ubacite vitamin C, beta-karoten i kalcijum svakodnevnu ishranu.

Ograničite korištenje dude

Iako je duda praktično rješenje za smirivanje i uspavaljivanje djeteta, ipak može djelovati negativno na rast zuba, a ponekad čak i na razvoj govora. Zbog toga je potrebno maksimalno ograničiti njenu upotrebu. Nakon godinu dana starosti, vaše dijete bi trebalo da se oslobodi navike korištenja dude.

Simptomi nicanja prvih zubića i kako ih ublažiti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *