3 načina da otkrijete da li je vaša beba sita

dojenje bebe

Najveća briga svake mame, a pogotovo one koja je nedavno rodila prvo dijete, jeste ona da li je beba sita, da li je dovoljno sisala ili treba još.

U prvim nedeljama bezbroj nedoumica se vrzma po glavi, a čak i majke koje imaju dvoje-troje djece nisu uvijek načisto sa tim da li je bebi sve potaman.

To je, uostalom, i logično.

Zato, kako bismo tu brigu što više umanjili, donosimo tri konkretne i primjetne stavke koje će biti potvrda sitosti i zadovoljstva vašeg djeteta.

1. Pelena je redovno puna

Sadržaj:

Najbolji znak da je vaša beba sita i zadovoljna jeste puna pelena. Bebe u prosijeku kake nekih tri do četiri puta u toku dana, a piške oko sedam. Čak i ako je ta brojka nešto manja, nema razloga da brinete – sve dok beba redovno piški.


Pročitaj još: Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom


2. Vaša beba dobija na težini

Iako je normalno da beba u prvim danima nešto malo gubi na težini, u desetak narednih dana će te grame vratiti, a dobijanje na težini je najbolji znak da je vaša beba dovoljno sisala. Preporučeno je da tokom prvih šest mjeseci beba dobija između 140 i 200 grama na nedeljnom nivou.

3. Čujete bebu kako guta

Ukoliko čujete da vaša beba guta, to znači da dobro sisa. Na samom početku je moguće da se sisanje ne čuje, jer mlijeko još nije zrelo, pa beba sisa kolostrum. Međutim, kasnije kada mlijeko sazrije trebalo bi da vidite bebu kako pomijera bradicu i da čujete njene gutljaje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *