Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoce

Kod žena koje imaju redovne mjesečne cikluse, najraniji i najpouzdaniji znak trudnoće je izostanak menstruacija. Ponekad, žene koje su trudne imaju veoma slabu menstruaciju sa vrlo malo krvi.

Među najčešćim znacima trudnoće nalaze se:

  • promjene na grudima: vaše grudi se mogu povećati i postati osjetljivije, kao prije menstruacije. Takođe mogu da vas svrbe. Vene mogu postati vidljivije, a bradavice potamniti i biti izbočene.
  • zatvor
  • jaka želja za novom hranom ili gubitak interesovanja za određene proizvode u kojima ste ranije uživali kao što u čaj, kafa, duvanski dim ili masna hrana.

Testovi trudnoće

Testovi trudnoće se mogu uraditi na uzorku urina od prvog dana nakon izostanka menstruacije. Ako ste trudni, to je oko dvije sedmice nakon začeća. Možete uzeti urin u bilo koje doba dana. Za sakupljanje urina koristite čistu posudu, bez tragova sapuna i koja je dobro oprana.

Pozitivan rezultat testa je gotovo sigurno tačan. Negativan rezultat testa je manje pouzdan. Ako i dalje mislite da ste trudni, sačekajte jednu sedmicu i posjetite svog ljekara.

Saznanje da ste trudni

Kada saznate da ste trudni, možete osjetiti sreću i uzbuđenje ili biti šokirani, zbunjeni i uznemireni. Svaka žena je drugačija i nemojte brinuti ako ne osjećate sreću kao što ste očekivali. Čak i ako ste pokušavali da ostanete u drugom stanju, vaša osjećanja vas mogu iznenaditi. To može biti posljedica hormonskih promjena, što vas može učiniti emotivnijim.

Čak i ako ste sada zabrinuti i nesigurni, vaša osjećanja se mogu promijeniti i možete početi da uživate u trudnoći i da se radujete što ćete postati majka. Muškarci takođe mogu imati pomiješana osjećanja kada saznaju da je njihova partnerka trudna. Može im biti teško da govore o osjećanjima jer ne žele da je uznemire. Oba partnera bi trebalo da se uzajamno ohrabruju i da razgovaraju o svojim osjećanjima i o svemu što ih brine.

Kako god da se osjećate, obratite se svom ljekaru i informišite se gdje možete dobiti prenatalnu njegu (ginekološka njega tokom trudnoće).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *