Kako smanjiti bol u leđima tokom trudnoće

bolovi u ledjima u trudnoci pomoc

Trudnoća je divna i emotivna, ali isto tako zna biti i naporna – pogotovo ako pričamo o bolovima u leđima. Sa povećanjem stomaka i težine istog stvara se problem u donjem dijelu leđa i pritisak na pršljenove. Korišćenje lijekova za ovaj vid bolova je moguć, ali je važno da pazite da su ti lijekovi sigurni za očuvanje trudnoće i vašu bebu, što znači da morate obavezno da se konsultujete sa ljekarom.

Osim lijekova, postoji i niz drugih načina kojima možete umanjiti ove bolove, barem do granica podnošljivosti, a koje ćemo obrazložiti u nastavku.

Najprije, preporučujemo da spavate na strani, dok jastuk držite između nogu. Na ovaj način kičma će se odmoriti, jer će biti u svom prirodnom položaju. Osim toga, savjetujemo da spavate na lijevoj strani, kako biste poboljšali protok krvi.

Djelotvoran lijek može biti masaža, koja je bezbijedna i u trudnoći, iako postoji strah svih trudnica o ovom pitanju.

5 savjeta za održavanje težine tokom trudnoće

Kada birate obuću, u prvom redu vodite računa o tome da je udobna. Štikle i baletanke su nepogodan izbor, a patike ili cipele sa dobrim ulošcima najbolji.

Kako bi se umanjila bol, važno je da imate pravilno držanje. To znači ramena zabačena nazad dok sjedite ili hodate. Dok sjedite iza leđa stavite urolan peškir ili neki sličan mekan predmet koji će održati ispravnu poziciju.

Izbjegavajte dizanje teških predmeta. Sa dobijanjem težine sve će vam gore ići podizanje i savijanje, tako da kada ne morate – nemojte. Tijelo će vam samo reći koje su granice.

Zbog ovoga NIKAKO ne smijete podizati teške stvari tokom trudnoće

I, na kraju, vježbajte. Plivanje i šetnja su najbolja opcija, koja će ojačati vaše cijelo tijelo. Osim što ćete biti jači, što ćete umanjiti bol, održaćete i kilažu u granicama normalne u trudnoći (savjete na ovu temu pročitajte ovdje), što znači višestruku korist.

Ukoliko bol ne prestaje, a vi prilično vodite računa o gore navedenim stavkama, posjetite ljekara.

Ako ste trudni ove kućne poslove ne treba da radite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *