Tablete za prekid trudnoće: kada i kako se uzimaju?

tablete za prekid trudnoce

Tablete za prekid trudnoće koriste se desetinama godina u nekim razvijenijim zemljama, međutim kod nas su se tek nedavno pojavile na tržištu i postale dostupne i dopuštene za upotrebu. Ova kombinacija dvije tablete, koje zajedno izazivaju abortus, nalazi se u prometu samo u klinikama, a ne i u apotekama.

Pilula za abortus, kako je najčešće zovu, zapravo je miks dva medikamenta, a sudeći prema statistikama, ovo je najkorišćenija metoda prekida trudnoće. U Engleskoj se, na primjer, između 50 i 60% turdnoća prekine upravo ovim putem.

Olakšice i prednosti su mnogobrojne, ali je i dalje bitno sagledati sve aspekte prije odluke. Zato u nastavku donosimo informacije koje morate znati, od toga kako se koriste, kakve efekte izaaziva, do oporavka i zakonski odredbi o upotrebi istih.

Pročitajte i: Vanmaterična trudnoća: uzroci, simptomi i liječenje 

Kako prekinuti trudnoću?

Sadržaj:

Pobačaj (lat. Abortus arteficialis) ili namjerni prekid trudnoće ne znači nužno da je došlo do neplanirane trudnoće. Često se dešava da žene neplanirano zatrudne, pa odluče da zadrže plod i iznesu trudnoću do kraja, ali isto tako i da dođe do svjesnog začetka ploda nakon kojeg partneri odluče da ipak nije pravo vrijeme za novog člana porodice i posvećivanje odgoju. Zato je često postavljeno pitanje upravo ovo – kako prekinuti trudnoću.

Da, dobijanje djeteta znači da se kompletan život mijenja – od navika i rutina do prioriteta i rasporeda. Upravo zato, pored brojnih zdravstvenih problema i drugih faktora prekid trudnoće može da bude pravi potez. Naravno, ovdje ne ulazimo u dubiozu razmatranja da li je i koliko to ispravno, jer će uvijek biti pristalica jedne i druge strane. Naš cilj je da iznesemo činjenice i onima koji mogu i žele da biraju damo sve potrebne informacije.

Razloga za abortus ima mnogo. Od pogrešnog vremena (na primjer u toku školovanja koje osoba ne želi prekinuti) do teške finansijske situacije i porodičnih problema, ali i onih zdravstvenih koji su možda i najbolje “opravdanje” za ovakvu odluku. Nažalost, ovdje moramo dodati i surovu istinu u našem društvu, a koja se tiče straha od gubitka zaposlenja u slučaju trudnoće.

test za trudnocu prekid trudnoce abortus

Trudnoća se ustanovljava najprije izostankom menstrualnog ciklusa. Nakon toga djevojke treba da urade test za trudnoću urin-trakicama i tek potom da se jave ginekologu. Ginekolog putem ultrazvuka ili hormona trudnoće iz krvi utvrđuje postojanje trudnoće.

Namjerni pobačaj je dozvoljen do perioda između 10 i 12. nedelje trudnoće i vrši se u bolnici. Troškove snosi žena ukoliko ne postoji medicinski razlog da se trudnoća prekine. Nakon pobačaja slijedi antibiotska terapija, a ukoliko u toku postupka nije bilo komplikacija, nema ni fizičkih posljedica.

Postoji uvijek mogućnost da ženama nakon abortusa treba psihološko savjetovanje, tako da je terapija poželjna, ali je ovo prilično individualna sfera. I nakon pobačaja je moguće da žena ostane trudna, tako da slobodno možete planirati trudnoću nakon toga, ali je isto tako potrebno da se zaštitite od ponovne neželjene trudnoće nekim od postojećih metoda kontracepcije.

Vrste prekida trudnoće

Kada pričamo o izazvanom a ne spontanom pobačaju, odnosno prekidu trudnoće, onda razlikujemo hirurški pobačaj i prekid medikamentima. Ovaj potonji je sve popularniji i korišćeniji u svijetu.

Kod hirurškog aborutsa razlikujemo sljedeće oblike:

  1. Vakuum aspiracija,
  2. Dilatacija i kiretaža (D & C),
  3. Dilatacija i evakuacija (D & E),
  4. Izazivanje prijevremenog porođaja

Vakuum aspiracija

Hirurška intervencija se izvodi u opštoj anesteziji koja kratko traje, ali se u klinici gdje se abortus obavlja ostaje oko 1-2 sata.Nakon 2 nedelje se dolazi na besplatnu redovnu kontrolu.

Sama procedura traje oko 10 minuta i izgleda tako da trudnica leži na leđima, sa nogama podignutim na podupirače. Ljekar daje anestetik u grlić materice sa ciljem da se umanji bol, a grlić se rasteže dilatatorima kako bi otvor bio dovoljno širok da se instrumenti za uvođenje.

Za ovu proceduru potrebno je da legnete na leđa i da noge podignete na podupirače.Ljekar daje anestetik u grlić materice sa ciljem da se umanji bol, a grlić se rasteže dilatatorima kako bi otvor bio dovoljno širok da se instrumenti za abortus mogli da dopru do materične šupljine. Zatim sve uvodi aspirator do materice, koji, kada se uključi, izaziva osjećaj jake sile vakuuma koja se koristi da bi se izvukla placenta i fetus iz tijela.

hirurski prekid trudnoce abortus

Dilatacija i kiretaža (D & C)

Nakon postupka otvaranja grlića kao što je prethodno opisan, koristi kireta (instrument sa oštrim kašikastim krajem) da bi se istrugao zid materice. Na ovaj način se placenta i fetus sijeku na manje djeliće i izvlače. Najveći rizik kod ove procesude je perdoracija materice, a za izvođenje je potrebna opšta anestezija.

Dilatacija i evakuacija (D & E)

U ovoj fazi su kosti fetusa dosta snažnije i veće, pa ljekar poslije dilatacije vrši i komadanje fetusa, a tek potom vrši vakuum aspiraciju i kiretažu. Ova procedura zahtijeva da je grlić materice otvoren dosta više nego u prethodna dva postupka. Ovdje je i veći rizik za povredu reproduktivnih organa.

Izazivanje prijevremenog porođaja

Morska trava laminarija, koja inače bubri kada je u vlažnoj sredini, koristi se za širenje grlića materice u periodu od dva dana. Terći dan dolazi do pucanja plodovih ovojaka, nakon čega se kroz abdomen velika igla umeće u bebinu amniotičku kesicu. U bebino srce se ubrizgava kalijum-hlorid, a potom se krzo infuziju daje medikament za izazivanje kontrakcija materice kako bi se izazvao porođaj. Beba se, suštinski, rađa mrtva.

Prekid trudnoće tabletama: da ili ne?

Medikamentozni prekid trudnoće, prostim rječnik rečeno – korišćenje pilule za prekid trudnoće, predstavlja uzimanje takvih lijekova koji uzrokuje omekšavanje grlića meterice i kontrakcije materice, što posljedično izaziva izbacivanje sadržaja materice.

Iako se uvijek priča o piluli za prekid trudnoće, zapravo je riječ o kombinaciji dva lijeka. Jedan je antiprogesteron – mifepriston, a drugi je prostaglandin – misoprostol. Njihova kombinacija zaustavlja razvoj trudnoće i uzrokuje izbacivanje ovularnog tkiva iz materice.

tableta protiv trudnoce

Većina žena, tri četvrtine i više, prekid trudnoće doživi u toku prvih 12 sati, ali može se desiti i da je potrebno duže vremena. Ova vrsta abortusa radi se samo u prvih devet nedjelja trudnoće. Stopa dovršenosti za ovaj tip prekida trudnoće je viša od 85%.

Pilula se za sada i još uvijek koristi samo u zdravstvenim institucijama i pod nadzorom ljekara. Ne mogu se koristiti nakon 10 nedjelja trudnoće i ukoliko žena ima poremećaje metabolizma koji su urođeni ili neka druga hronična oboljenja.

Posmatrajući kakva su iskustva sa ovom vrstom abortusa u drugim zemljama Evrope, poput Švedske ili Francuske, gdje je isti dostupan već decenijama, možemo ustanoviti da se žene uglavnom prije odlučuju za pilulu nego hirurško odstranjenje. Razlozi za to su brojni, a između ostalog i činjenica da žena ima kontrolu nad cijelim postupkom i da sve to izgleda mnogo prostije i manje strašno kada podrazumijeva konzumaciju lijekova.

Ipak, postoje i određene loše strane uzimanja tablete za prekid trudnoće, kao i rizika koje morate imati na umu sve vrijeme. Naime, uzimanje drugog medikamenta može da izazove određene bolove, a često dolazi i do obilnijeg krvarenja koje može dugo trajati. Kada kažemo dugo, mislimo na period koji se broji u nedjeljama, što nije slučaj ni kod hirurškog prekida trudnoće.

Najgora moguća posljedica, koja je, doduše, veoma rijetka, jeste smrtna. Moguće je da ovakav tip abortusa prati infekcija koja završava smrtnim ishodom. Upravo iz tog razloga je veoma važno da se žena pripremi za intervenciju na pravi način, kao i da nakon abortusa bude pod nadzorom stručnih osoba.

Svaki ljekar će vam reći isto, šta i mi ponavljamo – ova pilula nije zamjena za kontracepciju. Potrebno je i vrlo važno koristiti odgovarajuće metode zaštite od neželjene trudnoće, kako bi se smanjila potreba za tabletama za prekid trudnoće i abortusom koji može izazvati brojne posljedice.

Pobačaj je svakako veoma težak za žene, ali kada je riječ o tabletama ovdje poprima još veće razmjere. Klasičan pobačaj traje kratko, ali korišćenje tableta za prekid trudnoće traje satima, tokom kojih je žena svjesna svega šta se dešava, pa tako proživljava težak emotivan period. Dakle, psihološki i emotivno je iscrpljujuće i zahtijevno.

Kako izgleda prekid trudnoće pilulom?

Korišćenje tableta protiv trudnoće nije komplikovano, ali ipak treba da pređemo i to sa vama kako biste, ako ste u toj situaciji da vam predstoji ovaj postupak, bili spremni na kompletan proces.

Naime, trudna žena uzima oralno jednu tabletu u bolnici, dok se druga daje vaginalno nekih 24 do 48 sati nakon prve. Naredna četiri sata, ponekad i nešto duže, žena ostaje u bolnici, a upravo u tom periodu se dešava najveći broj abortusa, odnosno kompletan proces bude svršen.


Pročitajte još: Fotografija koja je šokirala mnoge – kako zaista izgleda porodilja nakon carskog reza


Može se desiti i da razvoj situacije nije takav, pa se u tom slučaju ponovo daje drugi lijek nakon kojeg slijedi period čekanja da se plod izbaci spontano. Dešava se (ponekad ali veoma rijetko) da je potrebna i hirurška intervencija kako bi se plod odstranio.

Abortus lijekovima, odnosno korišćenje tablete za prekid trudnoće, moguće je u zdravstvenim ustanovama koje su registrovane za to, a ukoliko dođe do neplanirane trudnoće potrebno je da se trudnice posavjetuju sa doktorom i porazgovara sa partnerom.

Tableta protiv trudnoće je pravi izbor za ranu trudnoću

Bez obzira na svu argumentaciju, činjenica je da, ukoliko je došlo do neželjene trudnoće, koju su partneri dobro razmotrili, najbolje rješenje predstavlja korišćenje tableta protiv trudnoće.

mifepristone tablete protiv trudnoce

Brze su i efikasne, način primjene je veoma prost i tokom cijelog postupka je žena svjesna. Sve se obavlja pod nadzorom stručnog lica, odnosno doktora. Ova metoda je svakako prevazišla i postala popularnija od hirurškog zahvata svuda u svijetu, iako se tek odnedavno izvršava kod nas.

Prekid je izvediv do 10. nedjelje trudnoće, tako da to imajte na umu ukoliko ste u nedoumici šta raditi sa plodom i da li nastaviti trudnoću. Svaki dan je presudan i bitan. Srećom, u preko 85% slučajeva je vršenje abortusa tabletom uspješno.

Ginekolozi podržavaju metod pobačaja lijekovima, naravno pod uslovom da je isti legalan, izvodiv i da se može birati između klasičnog i medikamentoznog. One prvenstveno čuvaju zdravlje žena koje je i najbitnije, jer su mnogo manje traumatične za samo tijelo. Tako ističe dr Slavko Orešković, predstanik Klinike za ženske bolesi i porode. U navedenoj klinici se klasični, hirurški pobočaji skoro i ne izvode, a lijekovi su postali najbolja alternativa. Takvog je mišljenja i dr Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur.

A šta kaže zakon?

Naravno, zakonske odredbe se razlikuju od države do države, tako da je poželjno da pronađete odgovarajući zakon prema vašem prebivalištu ili boravištu. Ipak, u većini slučajeva se određene odredbe poklapaju. Tu najviše mislimo na dobnu granicu i neke osnovne odredbe koje karakterišu sve zakone u regionu.

medikamentozni prekid trudnoce

Tako neželjenu trudnoću pilulom mogu prekinuti lica koja su navršila 16 godina, a u slučaju da je riječ o mlađoj osobi potrebna je saglasnost roditelja ili staratelja. O ishodu trudnoće se samostalno odlučuje do 10 nedelja gestacije, nikako nakon tog perioda. U slučaju nepoštovanja odredbi zakona određenu su i novčane kazne kako za instituciju u kojoj se zabranjeno djelo uradi, tako i prema licu.


Pročitajte još: Kako prevazići panični strah od porođaja


Prije izvršenja prekida trudnoće ženi se moraju iznijeti sve moguće posljedice i opasnosti, a zahtijeva se i pismena saglasnost za postupak.

Posljedice medikamentoznog prekida trudnoće

Bilo kakav abortus u većini slučajeva ostavlja posljedice na psihu žena koje su tu proceduru prošle. Neka od osjećanja koja more žene nakon pobačaja su krivica, tuga, depresija, seksualna disfunkcija, premećaj u ishrani, a  postoje čak i krajnosti koje se očituju u odavanju alkoholu, drogama kao i učestalim mislima o samoubistvu.

Istraživanje koje je provedena kod žena 8 nedelja nakon pobačaja, a o kojoj možete više pročitati ovdje, pokazala je sljedeće:

  • 44% žena pati od različitih psihičkih poremećaja,
  • 36% žena ima poremećaj sa snom,
  • 31% žena se pokaje zbog odluke da izvrši abortus,
  • 11% žena ima propisano psihološko savjetovanje i liječenje.

Mnoge žene se koriste represijom prilikom suočavanja sa psihološkim posljedicama, tako da često treba da prođe znatno duži period prije nego što se konkretna pomoć i stvarne posljedice pokažu. Potiskivanja, nažalost, može donijeti samo gore posljedice, odnosno može uzrokovati razne psihosomatske bolesti. Naravno, sve ovo zavisi od brojnih faktora i neće svaka žena osjetite iste efekte i posljedice prekida trudnoće.

Dakle, ukoliko dođe do neželjene trudnoće, iz ovog ili onog razloga, dobro razmislite prije nego donesete odluku. Morate biti sigurni u to šta želite i morate dobro razumjeti i poznavati posljedice abortusa. Spremnost i sposobnost da se prihvate iste mora postojati.

Naravno, žena je ta koja odlučuje šta želi i šta može, ali konsultacije sa partnerom i doktorom su ključne. Manji je problem teškoća procedure (za koju smo vidjeli da je vremenom i te kako olakšana) i same posljedie na tjelesni integritet, a mnogo veće na psihu i stanje žene nakon pobačaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *