Posljedice nedostatka joda u trudnoći

nedostatak joda u trudnoći

Svaka trudnoća zahtjeva mnogo brige i pažnje, a jako je bitno i da pripazite na unos važnih nutrijenata za vrijeme ovog perioda. Pridržavanje zdravog i izbalansiranog načina ishrane u trudnoći je obavezno, jer nedostatak nutrijenata u majčinom organizmu direktno utiče na razvoj bebe. Dovoljan unos joda ne samo da će omogućiti pravilan rast i razvoj bebe, nego će i majci obezbjediti dovoljno energije u trudnoći.

Koje su posljedice nedostatka joda u trudnoći?

Sadržaj:

Kretenizam

Nedovoljan unos joda tokom trudnoće rezultovaće i lošijem mentalnom razvoju bebe. Ispitivanja su pokazala da djeca čije su majke unosile dovoljno joda u trudnoći pokazala bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti u poređenju sa djecom čije majke nisu unosile dovoljno joda.

Nerazvijenost

Deficit joda u trudnoći često vodi zaostatku i slabijem razvoju djeteta. Osim sporijeg mentalnog razvoja, nedostatak joda u trudnoći vodi i sporijem fizičkom razvoju djeteta. Ovaj poremećaj započinje još u periodu kada je beba u materici, a ostavlja doživotne posljedice nakon rođenja.

Gušavost

Iako je izuzetno rijetka, gušavost se može javiti i kod novorođenčadi. Gušavost kod novorođenčeta je izuzetno opasna i može uticati na njegovo normalno funkcionisanje. Stoga, jako je bitno osigurati dovoljan unos joda u trudnoći.

Jod – važan dio ishrane djece i trudnica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *