Na osnovu ovih znakova ćete znati da vaše dijete treba više slobode

dijete jede samo

Svi roditelji na svoju djecu gledaju kao na bića koja će uvijek zavisiti od njih, međutim činjenica je da i djeca u nekom trenutku trebaju lični prostor i slobodu. Zato je veoma važno prepoznati znakove samostalnosti kod djeteta i omogućiti taj nivo slobode koji je primjeran uzastu.

Istina je kad kažu da djeca prebrzo rastu i da će vam biti nevjerovatno kako su neke faze prošle a da niste ni primijetili. Zato imajte na umu da djeca svojim ponašanjem daju do znanja upravo vama da u određenim situacijama treba da budu sami i samostalnu. To su ovakvi znakovi…

1. Često otpužu ili odšetaju od vas

Sadržaj:

U svakom trenutku kada beba ne želi da je držite, ona će ili otpuzati ili odšetati. To je vjerovatno i najočigledniji znak da im treba prostora i da treba da ih pustite. Bez obzira što ne pričaju, djeca će vam često dati sasvim jasne poruke kroz gestove.

beba puze

2. Ne plaču kada ne gledate u njih

Prvobitno bebe traže stopostotnu pažnju i plaču kada god majka nije u blizini. Međutim, ta faza prolazi brzo i uskoro će ta regularna pažnja koju posvećujete djetetu postati nepotrebna. Iako će vas to zabrinuti i neće vam biti svejedno, opet ćete uživati u čarima odlaska u kupatilo samostalno.

9 trikova snalažljivih mama koji će vas bukvalno oduševiti!

3. Izbacuju vas iz kreveta

Uslijediće i faza kada nećete biti dobrodošli u njihovom krevetu. 10-15 minuta je prihvatljivo, ali nakon toga će na razne načine dijete pokazati da im ne trebate – penjanjem po vama, piškenjem, udaranjem itd.

4. Želja za maženjem prestaje

Ranije su sami dolazili do vas da ih mazite, sada to više nije opcija. Čak izražavaju nerviranje povodom toga. Pustite ih ako žele da budu sami i na miru.

Ovih pet stvari dijete treba da nauči do pete godine

5. Žele da sve sami urade

Roditeljima je uglavnom veoma slatko kada djeca insistiraju da nešto sami urade, pa onda šeprtljavo to izvode. Ukoliko im bude trebala pomoć, ne brinite – sami će je tražiti. A do tada uživajte u njihovom osamostaljivanju i učenju o okolini.

6. Želja za nosanjem prestaje

Nosiljke su roditeljima veoma praktične, ali u nekom trenutku će djeca poželjeti da sama hodaju, a to će vam dati do znanja nervozom i ponekad dramom dok ga držite u naručju.

beba u krevecu

7. Bolje spavaju u sopstenoj sobi

Zapravo, pedijatri preporučuju da nakon prve godine života djeca imaju zaseban prostor, a do tada je u redu da budu u istoj sobi ali u odvojenom krevecu. To ćete i sami primijetiti kod ponašanja djeteta.

8. “Ne” postaje čest odgovor

Kada nauče neke osnovne riječi, jedna od prvih bude i “ne”, čime vam često daju do znanja da ne žele vaše uplitanje. U tim trenucima treba da ih pustite.

9. Izvijaju se unazad kada su u naručju

Ovo često možete vidjeti i jasan je znak da dijete ne želi da bude u vašem naručju u datom trenutku. Neka vas ne plaše ovakve pojave. Jednostavno udovoljite djetetovoj potrebi.

Ovako treba da reagujete ako vam dijete počne prkositi i odgovarati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *