Briga o bebi tokom toplih dana: kako da djetetu ne bude prevruće

ljeto sa bebom rashladjivanje

Dani postaju sve topliji, sunce sve jače a mi sve nervozniji. Zato je veoma bitno znati kako se pravilno brinuti o najmlađim tokom toplih dana.

Neka osnovna pravila, poput izbjegavanja izlazaka na direktno sunce između 11 časova ujutru i 16 časova poslijepodne i obavezan boravak u hladu, se podrazumijevaju, a u nastavku pročitajte još savjeta kako da bebi olakšate iscrpljujuću vrućinu.

Izaberite odgovarajuću odjeću

Sadržaj:

Svijetla odjeća od prirodnih materijala poput pamuka se podrazumjeva tokom toplih dana. Odolite iskušenju da djetetu oblačite usku odjeću ili odjeću od sintetike, koliko god vam lijepo izgledala. Takođe, ne zaboravite šeširić. Pedijatri preporučuju da se djeci oblači onoliko slojeva koliko oblače i odrasli, ali da dodatni sloj odjeće uvijek bude pri ruci.

Izbjegavajte prostore bez dobre ventilacije

Pošto se bebe ne znoje kao odrasli mogu se zagrijati brže. Zato nikad ne ostavljajte dijete u prostoriji ili autu bez dobre ventilacije.

Ljetovanje sa bebom: da ili ne, kada i kako?

Pažljivo s nosiljkama

Ako uzmete u obzir vremenske prilike, temperaturu vašeg tijela i materijal od kojeg je nosiljka napravljena shvatićete da ih je tokom toplih dana nekad bolje izbjegavati. Ako se dijete počne crveniti u obrazima odmah ga izvadite iz nosiljke.

Pazite na hidrataciju

Čak i ako ne vidite graške znoja na vašoj bebi ona svakako na vrućini može gubiti dragocjenu tečnost. Crvenilo u licu, topla koža, ubrzano disanje i nervoza takođe mogu biti znaci hidratacije. Ako imate bebu starosti do šest mjeseci treba da joj dajete dodatno mlijeko, bez obzira da li dojite ili koriste dohranu.

Oprezno sa zaštitnim kremama

Pošto bebe starosti do šest mjeseci imaju tanku i osjetljivu kožu ne treba da ih izlažete suncu. Međutim, ako je to neizbježno onda ih možete namazati tankim slojem kreme sa zaštitim faktorom. Ako je dijete starije od šest mjeseci kremu možete koristiti slobodnije, čak i ispod odjeće.

5 znakova da je vašoj bebi vruće

Njega osipa od vrućine

Često se ljeti kod djece pojave sitne, crvene mrlje na koži u predjelu vrata, koljena, nadlaktice. Takozvana milijarija ili osip od vrućine nastaje zbog prekomjernog znojenja ili prekomjernog utopljavanja.

U slučaju osipa od vrućine pomaže hladnije okruženje, laganija odjeća i mlake kupke. U vidu lokalne terapije primjenjuju se kreme za hlađenje s mentolom i antihistaminici, ako dijete osjeća svrab.

Više o osipu kod beba pročitajte ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *