10 nevjerovatnih činjenica o dojenju

dojenje novorodjenceta

Svaka žena treba da se informiše o dojenju i drugim segmentima koji slijede nakon porođaja, a ovo je 10 nevjerovatnih činjenica – koje ne znaju svi.

  1. Postoji fraza koja glasi “baby breast crawl”, a koja označava bebino puzanje do dojke. U slučaju da novorođenče stavite na mamin stomak, pri tome ne radeći neko vrijeme ništa, ono samo nađe put do dojke, spontano i instinktivno, vođeno mirisom Montgomerijevih žlijezda oko bradavice.
  2. Novorođenčad su kratkovida. Ona najbolje vide na udaljenosti 20-30 cm, odnosno onoliko kolika je udaljenost između mamine glave i bebe koja sisa.
  3. Prvo majčino mlijeko koje se stvara u dojkama tokom trudnoće zove se kolostrum i ono zadovoljava sve potrebe bebe u prvim danima nakon rođenja. Poznato je i kao tečno zlato jer je gusto i žućkasto, a bogato proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima. Osim toga, sadrži i veliki broj antitijela koja bebu štite od napada bakterija i virusa.
  4. Zlatni sat naziv je prvog sata nakon rođenja, i to je period kada beba pokazuje najviše interesovanja za podoj. Zato je i i dealno vrijeme da date svom djetetu da sisa.
  5. Majčino mlijeko mijenja svoj sastav tokom dana, pa je tako jutarnje mlijeko bogato masnoćama, dnevno laktozom, a večernje proteinima, u skladu sa potrebama beba. Kada se beba rodi prije vremena, tijelo majke proizvodi drugačije mlijeko, koje je mnogo bogatije proteinima, masnoćama, kalcijumom, magnezijumom i natrijom.
  6. Ukoliko je dijete bolesno, dojite ga što više, jer tijelo proizvodi mlijeko koje sadrži antitijela u datom trenutku potrebna bebi.
  7. Bebe koje sisaju su dobro upoznate sa specifičnim mirisom majke i majčinog mlijeka, a uz pomoć čula mirisa vrlo dobro registruju prisustvo majke u prostoriji.
  8. Dojenje nije dobro samo za bebu, već i za majku. Mame koje doje lakše se oporavljaju od porođaja te brže vrate prijašnju kilažu. Dojenje ujedno smanjuje i mogućnost postoporođajne depresije, osteoporoze, karcinoma dojke i jajnika.
  9. Oksitocin, hormon koji se luči tokom dojenje, zadužen je za refleks otpuštanja mlijeka, a on pospješuje povezivanje majke i djeteta. Ovaj hormon poznat je i kao hormon ljubavi.
  10. I za kraj, nevjerovatna činjenica da čak i žene koje nisu rodile mogu dojiti! Uz određene pripreme moguće je izazvati laktaciju, a to je od velikog značaja za sve majke koje žele da doje usvojene bebe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *