Najbolji psi za djecu: kako izabrati i kako se ponašati?

psi i djeca

Mnogo je diskusija na temu pasa u porodicama sa djecom. Postavlja se niz kompleksnih ali i jednostavnih pitanja oko kojih je stvoren beskraj teorija i različitih mišljenja.

Da li su psi dobri za djecu?

Da li je opasno imati ih pored male djece?

Da li je higijenski da borave u istom prostoru kao bebe?

Kako se ophoditi i šta im dozvoliti?

Koji su najbolji psi za djecu?

Odgovor na sva ova pitanja nije konačan, ali dosadašnja iskustva i istraživanja su pokazala da odrastanje sa psom donosi mnogo više benefita nego opasnosti i strahova.

U skladu sa tim, ako se razmišljate da li da nabavite kućnog ljubimca ili ne, pročitajte tekst u nastavku. Između ostalog, dole ćemo vam navesti i konkretne prijedloge rasa koje su pogodne za djecu i stan – jer se ne linjaju, druželjubivi su i idealan par vašem djetetu.

Da, dobro ste nas čuli. I to postoji sve postoji.

Ali hajde da počnemo od osnova…

Pas je čovjekov najbolji prijatelj

Svi ste sigurno čuli za izreku “pas je čovjekov najbolji prijatelj”,  zar ne? A znate li da je to i više nego istinita.

Ovu životinju krase tri veoma bitne karakteristike – inteligencija, ljubav i odanost. Zbog toga je svako ko je odrastao sa psom u okruženju bogatiji za visok nivo empatije i ljubavi, pažnje i povjerenja.

Ukoliko jednom svoje srce date psu, zauzvrat ćete dobiti najhrabrijeg pratioca i najvećeg izmamljivača osmijeha.

Njima nije bitno ko ste, šta radite ili koliko novca imate. Oni samo osjete šta vam je u duši i kako se ophodite prema njima, a svu ljubav i pažnju vraćaju višestruko.

Pas je covjekov najbolji prijatelj

Osim toga, oni imaju kvalitete i sposobnosti koje mogu biti od velike koristi. To su sljedeće stavke:

 1. Psi pomažu u održavanju kondicije: Mnoge studije pokazale su i dokazale da djeca koja odrastaju uz psa imaju više aktivnosti i češće vježbaju nego ona koja nemaju ljubimca.
 2. Psi detektuju nizak nivo šećera u krvi: S obzirom da je njihovo čulo mirisa veoma razvijeno, oni mogu nanjuškati šećer u krvi. Uz to, laju u pomoć ako dođe do napada, tako da svakodnevno spašavaju živote dijabetičara.
 3. Psi čuvaju zdravlje beba: Vjerovatno zvuči nevjerovatno, ali bebe koje odrastaju u kući u kojoj boravi pas su zdravije od onih gdje ljubimaca nema. Razlog tome je jačanje imunog sistema uz pse, pa su prehlade, kašalj i infekcije rijetka pojava.
 4. Psi djeluju protiv depresije: Ako nas pitate – potpuno logično, jer se svaka depresija, tuga i loše stanje najbolje liječi sa ljubavlju, a psi je imaju i dijele bezgranično. Uz njih je sve lakše.
 5. Psi čuvaju od alergena: Istreniranost pasa se može dovesti na nivo prepoznavanja određenih alergena, pa ukoliko je neko alergičan na kikiriki, pas će ga upozoriti ako isti nanjuši u hrani.

Zapravo, pored ovih “sposobnosti”, sve regularne osobine pasa su nešto šta bismo voljeli da imaju i ljudi u našoj bližoj okolini. Pas će prepoznati kad ste tužni, srećni, bolesni, umorni ili nešto treće, i svu svoju snagu će usmjeriti na to da vam pokaže ljubav i olakša težak trenutak.


Pročitajte još: Revolucija u svijetu peglanja koja će olakšati život mnogima!


Bebe i psi

Bebe i psi su zapravo idealna kombinacija, pogotovo ako ste kao roditelj spremni za preduzimanje svih potrebnih radnji da taj suživot pripremite, čime se svi potencijalni strahovi i opasnosti mogu smanjiti.  Na neke stvari morate obratiti pažnju i imati ih na umu u svakom trenutku. Zato u nastavku pronađite naše savjete…

djeca sa psima

 • Ako ste odranije imali psa, spremite ga na dolazak bebe.
 • Ne zanemarujte psa, jer i oni, baš kao ljudi, mogu biti ljubomorni i traže pažnju.
 • Djecu naučite da pas nije igračka već biće sa osjećanjima.
 • Malo dijete ne smije ostati potpuno samo sa psom. Ipak je potrebno da tu bude neki vid nadzora.
 • Nemojte grditi psa ako želi da ponjuška dijete. Tako ostvaruje konekciju, a ako dobije kritiku misliće da je dijete nešto loše i negativno.
 • Ne forsirajte interakciju između djeteta i psa. Do nje treba doći spontano i voljom i jednog i drugog.
 • Ne dozvoljavajte psu da liže stvari koje vaša beba koristi, ma koliko to slatko bilo. Isto tako, pojedine radnje vršite dalje od psa, kao što je dojenje. Neka za to vrijeme vaš ljubimac bude u drugoj prostoriji.
 • Kada pas jede, ne dozvoljavajte djetetu da ga ometa. I obratno, naravno.

To koliko lijep odnos pasa i beba može biti pogledajte u nastavku. Donosimo vam najslađi video o psima i bebama i njhovom odnosu. Nemoguće je da vas ne nasmije i ne raznježi.

Najbolji pas za djecu

U suštini, ne postoji jedan najbolji pas za djecu, odnosno najbolji odabir koji možete napraviti. Sve zavisi od konkretnog slučaja, odgoja i brojnih drugih faktora. Ipak postoje neke rase koje se smatraju idealnim posmtrajući njihove osnovne karakteristike, karakterne crte, odnos prema ljudima i djeci i generalno ponašanje.

Zanima vas koje?

Lista vas čeka u nastavku…

1. Shih tzu – Shih tzu se smatra najpoželjnijom rasom malih pasa. Veoma su druželjubivi, pa tako pogodni za djecu koja u njima vide partnera za igru. Smatraju se i najljubaznijim.

2. Zlatni retriver – Iako su veliki, pa tako u očima roditelja nepogodni za klince, zlatni retriveri predstavljaju najstrpljiviju rasu pasa, zbog čega su idealni u odnosima sa djecom. Njihovo ponašanje i energija su odlični za igru. Imajte na umu samo da je ovim psima potrebna svakodnevna fizička aktivnost.

najbolja rasa pasa za djecu

3. Labrador retriver – Labrador retriver je popularan u Americi, ali se smatra najboljim psom za djecu i u našem regionu. Uvijek spremni za igru, pažljivi, strpljivi i nježni, kao takvi su odličan izbor za porodice. Uz sve to, njihov stepen inteligencije je na zavidnom nivou.

4. Bichon Havanese – I bišona odlikuje smirenost i nježnost u ponašanju, a zbog toga je čest odabir za kućnog ljubimca. Osim ove prednosti, bišoni imaju dlaku koja ne izaziva nikakve alergije kod ljudi, pa su tako savršen izbor.

5. Kavalir King Charles Spaniel – Ako tražite psa koji će zabavljati vaše dijete i nasmijavati ga svakodnevno, onda to može biti upravo ova rasa. Bezuvjetno povjerljivi i živahni, osvojiće bukvalno svačije srce – a pogotovo ona najmanja.

6. Pudla – Pudle se smatraju najpametnijim i najdruželjubivijim psima, a obožavaju igru sa djecom. Nikada im ne dosadi ljudsko društvo i ponekad dosadna dječica. Pudle su hipoalergijski psi, a najveća vrlina im je gore pomenuto strpljenje.

7. Buldog – Vrlina buldoga je smirenost. Oni nemaju problem sa tim da leže i gledaju djecu dok se igraju, ali ni sa tim da aktivno učestvuju u igri. Pažnju je potrebno obratiti samo na veliku vrućinu koja stvara problem.

8. Jorkširski terijer – Neodoljivi su i imaju bezgranične zalihe energije, tako da će sve svoje vrijeme provesti u igri sa djecom, a ujedno će činiti sve što je u njihovoj moći da udovolje svojoj porodici.

9. Bigl – Svi sigurno znamo jednog bigla. Niste se sjetili? Mislimo na Snoopy-ja! Ovo je izuzetno društvena rasa pasa koji se dobro slažu sa svim članovima porodice.


Pročitajte još: Kako umiriti dijete koje ima napad bijesa?


Pas kojem ne opada dlaka

Najveći problem boravka pasa u kući je u tome što dlake opadaju i tako stvaraju neurednu i prljavu okolinu, nepogodnu za porodični život. Srećom, postoje rase koje se uopšte ne linjaju i ne dovode do alergijskih reakcija. Zato, ukoliko vam je opadanje dlaka presudna stavka, ne odustajte, već se odlučite za jednu od ovih rasa:

 1. Maltezer – imaju potpuno bijelu dlaku sličnu ljudskoj kosi. Dlaku ne mijenjaju sezonski, već pokoja ispada za vrijeme češljanja.
 2. Bišon – imaju hipoalergenu dlaku bez mirisa koja ne opada, ali ju je potrebno svaki dan češljati. Nije potrebno čak ni često kupanje jer bišoni nemaju onaj klasičan pseći miris.
 3. Shi Tzu – dlaka ove rase spada u kategoriju dugih i onih koje opadaju samo za vrijeme češljanja. Traže njegovanje i pažnju, ali su opet veoma pogodni za održavanje.
 4. Jorkširski terijer – veoma je zahvalan kao kućni ljubimac, a razlog tome je što se ne linja već se dlaka redovno češlja i održava.
 5. Pudla – njihova kraka i kovrdžava dlaka je idealna za kućne uslove. Potrebno je redovno kupanje i šišanje, ali sa opadanjem dlaka neće biti problema.
 6. Zapadnoškotski terijer – veoma je živ i ne slaže se sa mačkama, ali zato ime idealnu dlaku za boravak u kući jer ista ne opada. Dovoljno je samo četkanje, šišanje i kupanje.
  zapadnoskotski terijer
 7. Basenji – ova neobična pasmina je srednje veličine, ima krzno koje ne ispušta neugodan miris i sama se čisti. Linjanje je svedeno na minimum.
 8. Kineski kukmasti pas – razlikujemo dvije vrste, od kojih je jedna “ćelava”, odnosno ima paperjastu dlaku.  Ova rasa se ne linja, ali zahtijeva da im se koža maže kremom sa zaštitnim faktorom tokom ljeta.
 9. Lhasa apso – još jedna manje poznata rasa, ali sjajna za kućnog ljubimca jer je smirena i  dugu dlaku koja se ne linja. Nažalost, potrebno je svakodnevno češćljanje.
 10. Šnaucer – osim živahnosti, druželjubivosti i velikog srca, ovi psi imaju i krzno koje se ne linja i nemaju tipičan miris pasa.

Da li su onda psi i djeca dobra kombinacija?

Nema ljepšeg prizora od zaigrane djece koja se sa puno pažnje i ljubavi igraju sa svojim psima. Djeci je, bez imalo sumnje, doživljaj imati kućnog ljubimca i vrijeme provoditi sa njim, a isto tako psi pokazuju veliku naklonost i pažnju prema najmlađima u porodici.

Odrasli psi nikada ne bi napali štence, a ista takva tolerancija primjenjena je i na djecu. Sa druge strane, djeca u većini slučajeva pokazuju interes za pse i želju da imaju jednog, bilo da je ta želja stvorena kroz razne filmove poput “Lesi se vraća kući” i “Betoven” ili kroz stvarni život i susrete. To zna biti problem roditeljima koji nemaju u planu da svoj dom dijele sa životinjama.


Pročitajte još: Bolesti prema kojima su djeca sa psom otpornija


Zato je potrebno donijeti pravu odluku. Razmotrite dobro sljedeće faktore:

 • Da li imate mogućnost da obezbijedite normalan život psu i sa psom? Pričamo o finansijskoj strani, jer je to sve jedan veliki trošak.
 • Da li imate dovoljno vremena, jer i pas zahtijeva pažnju, brigu, vaspitanje i ostalo?
 • Da li ste spremni za sve nove obaveze koje će donijeti pas?

najbolji psi za djecu

Ukoliko je odgovor na ova pitanja DA, onda krenite u potragu za pogodnom rasom (o čemu smo prethodno pisali), udomljavanjem ili kupovinom, i edukacijom djeteta.

Imajte na umu da se interes za druženje sa psom može vremenom izgubiti i nestati, ali može trajati zauvijek i dovesti do brojnih poboljšanja.

Pas umnogome može uticati na nivo empatije djeteta prema drugima, na njegovu sreću i ljubav, na pažljivost u postupanju sa svima u okolini. Takođe, od malih nogu se stvara osjećaj za obavezu.

Kako bi taj odnos izgradili, potrebno je jednakom mjerom učiti i dijete i psa šta smiju a šta ne smiju raditi u svom odnosu. Vuča za uši, guranje i grubo ponašanje svakako nije poželjno, a kako se vaše dijete ophodi prema psu, to će imitirati i u još većoj mjeri vratiti pas.

Dakle, imati psa u porodici je sjajna stvar i donosi mnogo benefita, ali i dodatnih obaveza, a to da li ćete nabaviti kućnog ljubimca za sebe prilagodite ličnim mogućnostima i potrebama. Ponekad i višak obaveza ne znači ništa ukoliko će pas donijeti mnogo toga dobrog vašem djetetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *