Slatkiši u trudnoći: Treba li izbjegavati vještačke zaslađivače?

vještački zaslađivači u trudnoći

Tokom trudnoće, svaka buduća majka teži ka što zdravijoj ishrani iako to ponekad može biti pravi izazov. Potreba za slatkišima u trudnoći nije ni malo neobična pojava ukoliko se uzmu u obzir hormonske promjene koje se dešavaju u tijelu jedne trudnice. Zadatak svake buduće mame jeste da obezbjedi najzdravije hraljive sastojke za sebe i svoju bebu, što obično podrazumijeva i izbjegavanje slatkiša.

Iako je odavno poznato da je višak šećera loš po zdravlje, potpuno izbjegavanje slatkiša u trudnoći nije neophodno. Ključ je u pravilnom odabiru sigurnih zaslađivača koji će utoliti vašu želju za slatkim, a da istovremeno ne štetite svojoj bebi.

Nutritivni zaslađivači poput konzumnog bijelog šećera sadrže tzv „prazne kalorije“ zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti i manjka vitamina i minerala. Umjerena konzumacija se smatra sigurnom u trudnoći. Pretjerana kozumacija bijelog šećera može dovesti do gojaznosti, a kod žena sa gestacijskim dijabetesom, šećer i zaslađena hrana mogu naštetiti bezbinom razvoju. U nutrivne zaslađivače spadaju šećeri poput saharoze, dekstroze, meda, kukuruznog sirupa, fruktoze i maltoze.

Vještački (nenutritivni) zaslađivači se dodaju u malim količinama dodaju namirnicama kako bi im dali sladak ukus. Ovakvi zaslađivači obično nemaju kalorije i nalaze se u svim slatkišima na kojima stoji oznaka „bez šećera“. Ne podižu nivo šećera u krvi, ali njihova pretjerana konzumacija može imati laksativni efekat.

Od nenutritivnih vještačkih zaslađivača trudnicama se strogo zabranjuje ciklamat i saharin.

Vještački zaslađivači koji se smatraju sigurnim za konzumaciju u trudnoći

Stevia

Stevia predstavlja prirodni zaslađivač koji se u poslednje vrijeme sve češće sreće u raznim sokovima i slatkišima. Radi se o potpuno bezbjednom i niskokaloričnom zaslađivaču koji se dobija iz istoimene biljke, što ga čini sigurnim za konzumaciju u trudnoći.

Aspartam

Iako se donedavno smatrao štetnim, naučnici nisu uspjeli dokazati negativan uticaj aspartama po zdravlje. Radi se o vještačkom zaslađivaču koji se nalazi u velikom broju sokova, slatkiša i žvakaćih guma.

Sukraloza

Sukraloza je nekalorijski zaslađivač sa niskim gilkemijskim indeksom. Iako je nastalo hemijskim procesom iz bijelog šećera, ovaj zaslađivač ne podiže nivo šećera u krvi, a organizam ga ne prepoznaje kao ugljeni hidrat.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *