Kupanje bebe – brzo, vješto i sigurno

kupanje bebe u kadici

Kada dođe beba, došli su i brojni problemi i novosti. Odjednom se stvori niz novih obaveza i odgovornosti, novih izazova koje treba savladati što prije. Jedna od prvih velikih lekcija jeste i kupanje novorođenčeta.

Prvo šta svi novopečeni roditelji treba da imaju na umu jeste sigurnost bebe. Beba ne smije i ne može ostati sama u kadici. Niti jednu jedinu sekundu. Nikada ne znate kada će beba napraviti pokret koji može biti i te kako opasan u ovim okolnostima.

Prije nego što otpočnete cijelu proceduru, potrebno je da obezbijedite sve potrepštine. Tu uključujemo:

  • Peškir
  • Kadicu
  • Platneni sunđer
  • Šampon za bebe
  • Bebi puder
  • Odjeću

Kada skupite sve ovo, pronađite sigurno mjesto na kojem se može obaviti kupanje. Oko kade ne treba da bude nikakvih predmeta. Vodu sipajte umjereno, nekih 7-8 cm, jer je to dovoljno da bebu u potpunosti okupate. Temperature vode treba da bude sobna, šta možete provjeriti svojim laktom.

Bebu polako stavite u pripremljenu kadicu, uvijek pazeći na leđa i glavu ukoliko ne postoji prilagođen dio za leđa. Za kupanje koristite platneni sunđer, koji ćete namočiti u vodi.

Počnite sa pranjem očiju, naravno bez sapuna, a potom i ostalih dijelova lica sa malom količinom sapuna. Posebnu pažnju posvetite ušima. Potom isperite sunđer i operite glavu sa malom količinom šampona, i to tako što ćete utrljati isti koristeći natopljeni sunđer. Sunđer cijedite po bebinoj glavi, svr vrijeme pazeći da sapun i voda ne idu bebi u oči.

beba kupanje

Kupanje nastavljate blagim kružnim pokretima po vratu i ostalim dijelovima tijela, uvijek pazeći na bebina leđa i glavu, odnosno uvijek držeći je jednom rukom.

Kada dođe vrijeme da perete leđa, bebu lagano okrenite na stomak. Posljednje ostavite pranje nogu i stopala. Tokom kupanja vodite računa da dobro operete sve dijelove između bebinih prstića, a na kraju se pobrinite da nigdje ne ostane šampona ili sapuna, odnosno dobro je saperite.

Prije kupanja biste trebali pripremiti peškir na kojem ćete osušiti bebu nakon kupanja. Poslije sušenja pospite malo bebi pudera na svoje ruke i sa njima istrljajte lagano bebino tijelo. Sam puder sipajte pažljivo i što dalje od bebine glave, jer može biti opasan za njena mala pluća.

Bebu na kraju obucite, nakon čega je spremna za ugodan san. Ukoliko ove savjete slijedite, kupanje ne bi trebalo biti strašno niti naporno. Ako i jeste – neka se vaš partner pridruži ovom malom ritualu. A kada beba poraste, u kadicu ubacite njenu omiljenu igračku i odmah će sve biti lakše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *