5 tajni uspješnog nošenja bebe u marami

5 tajni uspješnog nošenja bebe u marami

Nošenje bebe u marami ne samo da će olakšati grčeve i spriječiti nastanak refluksa već ćete na ovaj način svojom blizinom pružiti utjehu bebi, a da vas pritome ne zabole leđa, vrat ili ruke a vi ćete i dalje biti u mogućnosti da se nesmetano krećete. Evo nekoliko trikova kako nošenje bebe u marami učiniti sigurnijim.

Pobrinite se da nošenje u marami neće nasmetati bebi

Sadržaj:

U određenim slučajevima ipak je bolje izbjegavati nošenje bebe u marami. Ukoliko je beba mlađa od 4 mjeseca, nedonošče ili ima problema sa respiratornim problemima, maramu je najbolje izbjegavati zbog straha od gušenja. Komisije za sigurnost proizvoda za djecu preporučuju da razgovarate sa pedijatrom prije nego što počnete praktikovati nošenje bebe u marami.

Sjednite na pod

Nošenje bebe u marami zahtjeva mnogo prehodnog vježbanja. Zbog toga je bitno da kada prvi put pokušavate da umotate bebu u maramu, to uradite na nekom sigurnom mjestu. Zbog toga se savjetuje da prvi put sjedite na podu, dok vježbate podešavanje remena oko svog tijela. Zatim se lagano podignite na noge. Umotavanje u maramu možete prije toga vježbati koristeći neku od plišanih igračaka ili čak vrećicu brašna kako bi dodali malo težine remenu. Pobrinite se da imate nekoga ko bi vam pomogao u slučaju da vam je potreban dodatni par ruku.

Pobrinite se da je beba u udobnom položaju

Beba treba da se nalazi dovoljno blizu vašeg tijela, kako bi joj leđa imala potporu i prirodno držanje. Vaša beba treba da ima dovoljnu cirkulaciju vazduha kako bi se spriječilo gušenje. Bebina brada ne bi trebala da je zbijena uz grudi bebe, a njeno lice ne smije pritiskati vaše tijelo ili tkaninu marame. Bebine noge treba da su postavljene u obliku slova M, a kako biste bili sigurni da su bebine noge u postavljene u pravi položaj provjerite da li joj guza pada niže od koljena. Nipošto ne pokrivajte glavu ili lice bebe.

nošenje bebe u marami

Promjenite položaj bebe nakon dojenja

Marama može učiniti dojenje bebe lakšim, ali ako dojite bebu u marami ne zaboravite da nakon dojenja promjenite položaj bebe. Nakon što je završila sa svojim obrokom, postavite bebu u ležeći položaj.

Obratite pažnju na vremenske prilike

Tokom zime, bebu možete postaviti u maramu i obući kaput preko. Preporučuje da se da nosite široki kaput, po mogućnosti vašeg partnera ili onaj koji ste nosile u trudnoći. Kaput zakopčajte samo djelomično tako da još uvijek možete vidjeti bebino lice. Nikada ne pokrivajte glavu bebe dekicom bez obzira koliko ona tanka bila, jer na taj način ćete izazvati poteškoće sa disanjem bebe.

Pri visokim temperaturama, koristite marame sa prozračnom tkaninom, i oblačite sebe i bebu u prozračnu odjeću. Držite se hlada što je više moguće i održavajte sebe kao i bebu hidriranim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *