Kako pravilno očistiti bebinu flašicu

kako pravilno očistiti bebinu flašicu

Sve dok ne napuni 12 mjeseci, bebin imunitet još uvijek nije dovoljno razvijen pa morate da budete pažljivi prilikom čišćenja i sterilizacije bebinog pribora. Posebnu pažnju obratite na bebinu flašicu, jer ona može sadržati prljavštinu i bakterije koje mogu biti štetne po zdravlje bebe.

Bočicu uvijek perite vrućom vodom

Sadržaj:

Prije davanja mlijeka ili vode bebi, pobrinite se da ste je dobro isprali vrućom vodom. Visoka temperatura će uništiti bakterije koje bi mogle naštetiti vašohj bebi. Cuclu takođe ispirajte toplom vodom.

Ne držite mlijeko u bočici

Ukoliko je nakon obroka, ostalo nedovršenog mlijeka u bočici, nema potrebe da ga i dalje čuvate u flašici. U suprotnom, mlijeko bi moglo da razvije određene bakterije kao i neugodne mirise u flašici. Nakon svakog obroka, mlijeko prospite, a flašicu dobro operite.

Održavajte flašicu suhom

Ukoliko je bočica vlažna, može lako doći do nakupljanja bakterija i gljivica. Svaki put kada operete bočicu sa toplom ili hladnom vodom, nastojte da se osušitite čistom kuhinskom krpom. Na ovaj način ćete eliminisati sve bakterije kao i neugodne mirise iz bočice.

Ne zagrijavajte flašicu u mikrovalnoj pećnici

Ukoliko želite da zagrijete flašicu, zagrijavajte je pod toplom vodom. Zagrijavanjem u mikrovalnoj peći razložićete mnoge nutrijente koji se nalaze u mlijeku, a plastika bočice otpustiće razne štetne hemikalije.

Provjerite kvalitet flašice

Prilikom kupovine flašice, uvijek provjerite kvalitet plastike flašice. Pobrinite se da je bočica dobro oprana prije prvog hranjenja bebe, kao i da je isprana vrućom vodom.

Kravlje mlijeko za bebe: kada i kako počinje konzumacija?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *