A šta vi mislite o bušenju ušiju kod beba?

busenje usiju kod beba

Da, priznajemo i sami: male djevojčice su najslađe baš sa probušenim ušima. Mada, po nama biste za ovaj čin trebali pričekati dok beba još malo ne poraste. Složićete se, svako dijete je za sebe, pa je tako i bušenje ušiju individualna stvar, no jedno je sigurno – ovo nije zdravo raditi djeci koja su stara tek nekoliko mjeseci.

Možda kod prethodnog djeteta niste uočili nikakve posljedice ili kod male sestričine kojoj su skoro probušili uši. To ne znači da vaše novorođenče koje ste odlučili podvrgnuti ovom uljepšavanju neće postati alergično na materijal od kojeg je ukras izrađen. Zapravo, najgore što možete pomisliti je: „Ma buše ih svi, šta će njoj biti!“

Drage mame, zdravlje vaše bebe treba da vam je na prvom mjestu, pa je bitno da se potrudite da vaše želje ostanu po strani dok ona potpuno ne ojača. Ponekad, obično bušenje ušiju može da se pretvori u pravu noćnu moru, a vi svakako ne želite osjećati krivicu zbog toga, zar ne? Infekcije, zagnojena ranica, svrab… Sve su to potencijalni rizici koji mogu nastati nakon bušenja ušiju kod premale djece.

Naravno, ovdje se radi i o željama vaše bebe. Zašto je ne biste pustili da ovu odluku donese sama? Šta ako vam jednog dana i sama zamjeri zbog ovog, jer ona tako nije željela? Morate naučiti da je beba u ovom trenutku isuviše mala i nemoćna da odluči ili ukaže da je nešto boli, te da vam da znak da se trebate zabrinuti.

Pored svega, bebe su ovom periodu nemirne. Opasnost postoji i od naglog otkidanja minđuše, uzimanja u rukicu i gutanja iste. To su, naravno, situacije koje ne možete iskontrolisati 24h dnevno. Zašto biste rizikovali? Pričekajte još koju godinu, biće vam jednako slatka i tada i sada. Samo pametno!

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *