Ne ližite cuclu i ne ljubite dijete u usta

Ne lizite cuclu i ne ljubite dijete u usta

Veoma česta, a naizgled bezazlena navika poput ljubljena djeteta u usta ili čišćenja dude u vlastitim ustima može narušiti zdravlje djeteta. Na ovaj način možete im prenijeti bakterije i viruse sa kojima se njihov imunitet ne može adekvatno boriti, a to uzrokuje neke još veće probleme.

Kada oližete bebinu dudu ili je poljubite u usta možete djetetu prenijeti opasne infekcije uzorkovana Humani herpes virusima tipa 1 i 2 koji u nekim slučajevim mogu rezultirati teškim oštećenjima srca,mozga, jetre i bubrega. Što je dijete mlađe, njegov imunitet je slabiji te nije u stanju da se bori sa ovako ozbiljnim infekcijama. Na svu sreću teži oblik infekcije se vrlo rijetko prenosi na djecu.

Ne lizite cuclu i ne ljubite dijete u usta

Ono što karakteriše herpevirusne infekcije jeste to da on ostaje pritajen u koži, a u periodima kada je imunitet znatno ugrožen virus se ponovo aktivira i izaziva karakteristične promjene na koži i sluznici. Ovaj period, kada je virus i vidno prisutan, vjerovatnoća za prenošenje virusa na drugu osobu je znatno veća. Prema statističkim podacima, gotovo je 50% populacije bilo zaraženo herparisuvnom infekcijom u području usta.

Duda varalica: sve prednosti i mane

Ukoliko je majka dojenčeta zaražena ovim virusom preporučuje se pojačana higijena, detaljno pranje i dezinfekcija ruku te izbjegavanje direktnog kontakta sa bebom. U skladu sa tim važno je da prestanete lizati dječiju dudu, kašiku ili druge predmete sa kojima vaše dijete ima dodir jer ćete na taj način znatno smanjiti šanse da se virus prenese.

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da dijeljenje istog pribora za jelo, ljubljenje u usta i slične navike koje obično majke imaju sa svojom djecom imaju samo štetan ishod. Na ovaj način moguće je djeci prenijeti razne bakterije, a neke od njih mogu čak uzrokovati i probleme sa zdravljem zuba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *