Ishrana majke i djeteta u drugom tromjesečju

Ishrana majke i djeteta u trudnoci
Pregnant woman cooking

Kako bi vaše dijete bilo zdravo, potrudite se da u drugom tromjesečju jedete zdravu hranu, kako bi i vašoj bebi obezbijedili dovoljno hraniljivih materija potrebnih za njihov razvoj. U ovom periodu dijete se ubrzano razvija.

Do kraja 14. nedjelje trudnoće ekstremiteti su potpuno razvijeni.

Nervni sistem se sve više razvija, a ćelije mozga se stvaraju nevjerovatnom brzinom od 50 000 do 100 000 u minuti. Do kraja 24. nedjelje sazrijevaju i drugi vitalni organi, a okoštavanje koštanog sistema se nastavlja.
Pod uticajem progesterona kod žena se stvara masno tkivo, koje će biti pogonsko gorivo za proizvodnju mlijeka nakon porođaja.

Nakon 21. nedjelje trudnoće i beba počinje stvarati masno tkivo.

Zbog svih ovih promjena potrebno je organizmu obezbijediti dovoljno hranljivih materija.
Jedna od najvažnijih supstanci je kalcijum. On pomaže u stvaranju jakih kostiju i zuba, održava rast mišića, a utiče i na razvoj mišićnih i nervnih funkcija djeteta.Važan je i za zgrušavanje krvi, a može pridonijeti i sprječavanju nastanka povišenog krvnog pritiska. Potreba za kalcijumom u trudnoći se povećava do tri puta, a tijelo postaje sposobnije za veću apsorpciju ovog minerala.

Fosfor, kao i kalcijum, pomaže u stvaranju zdravih zuba i kostiju. Važan je za proizvodnju energije i metabolizam, a potreban je i za proizvodnju mlijeka.
Magnezijum je pored kalcijuma najvažniji mineral u trudnoći. Zajedno sa njim sudjeluje u stvaranju mišića, ćelija i nerava. Omogućava pravilan rad bebine jetre i srca i neophodan je za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata.

Takođe, treba voditi računa da se uzima hrana bogata željezom i vitaminom C koji učestvuje u apsorpciji željeza kako bi se spriječila anemija.

 

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *