Beba na putu? Pročitajte sve što treba da znate o pelenama!

sve o pelenama

Jednokratne ili platnene? Sa dezenom ili neutralne? Ekološke ili ne? Ako pitate vašu mamu kakve pelene su najbolje za novorođenče, već znamo kakav odgovor ćete dobiti.

Ipak, pravila koja su važila nekad bitno su se promijenila razvojem tehnologija usmjerenih na olakšavanje roditeljstva u svakom pogledu već od prvih dana.

Zato vam donosimo ovaj kratak vodič za snalaženje u svijetu pelena.

1. Završimo utakmicu: jednokratne pelene su spas za bebu i za vas!

Sadržaj:

Mnogi privrženici tradicionalnih metoda njege sumnjičavi su prema jednokratnim pelenama zbog njihovog materijala odnosno efekta na bebinu kožu. Istina je da u konačnici ne postoji prevelika razlika između platnenih i jednokratnih pelena, dok god ih redovno mijenjate.

Zašto sebi onda ne biste olakšali trud ukoliko vaše novorođenče neće osjetiti razliku?

Primjera radi, bebe uriniraju oko 20 puta dnevno. Zahvaljujući super-upijajućim polimerima u jednokratnim pelenama bebu ne morate presvlačiti svaki put. Pored toga, napredni brendovi imaju indikator vlažnosti koji vam promjenom boje signalizuje kada je vrijeme za presvlačenje.

2. Iritacije, osipi, crvenila – vaše novorođenče ne mora proći kroz sve to

bambo pelene

Zdrava logika vam govori da ne postoji ništa bolje od prirodnog pamuka. Ali da li ste znali da su jednokratne pelene zapravo efikasnije u sprečavanju pelenskog osipa?

Platnene pelene mogu dovesti do pojave osipa, jer ne apsorbuju vlagu kao što to rade jednokratni proizvodi. Osim toga, sa njima ne možete koristiti većinu krema i ulja. Problem naizgled možete riješiti upotrebnom jednokratnih pelena. Međutim, često i one uzrokuju iritacije kože svojim vještačkim hemijskim sastavom, što je posebno svojstveno pelenama sa dezenom i mirisima. Zato je bitno odabrati one bez parabena, parfema, boja ili drugih štetnih konzervansa.

Imajte na umu i da pelene nemaju posljedice samo na djecu, već i na našu okolinu. Velika količina upotrijebljenih industrijskih pelena povećava količinu otpada u prirodi, a ono što mi kao potrošači možemo učiniti da ublažimo narušavanje okoline jeste odabir ekoloških proizvoda koji su lako razgradivi.

Jedan od rijetkih i istaknutijih brendova koji nudi sve to, a dostupan je na našem tržištu, jeste danski brend Bambo Nature. Njihove pelene od prirodnih materijala mogu da se pronađu u apotekama širom države, a sudeći po utiscima mama iz cijelog svijeta, nude kvalitet kakav nećete pronaći kod ostalih proizvođača.

3. Veličina je važna

velicine pelena
Napomena: Ove veličine uzmite samo za primjer. One važe samo za Bambo Nature pelene. Različiti brendovi imaju različite raspone kilaže za svaku veličinu.

Nakon što ste se odlučili za pouzdan i kvalitetan brend, sljedeći zadatak je odabir ispravnog broja odnosno veličine.

Veličine pelena se obično baziraju na težini bebe i uzrastu. Naravno, težina svakog djeteta se ne poklapa striktno sa mjesecima navedenim na pakovanjima. Znaćete da je pelena prave veličine ako možete da slobodno stavite dva prsta između pojasa i bebinog stomačića.

Ukoliko primijetite da nošenje pelena ostavlja crvene tragove na bebinom stomaku, bokovima, struku i preponama, vrijeme je da pređete na veći broj.

Da sumiramo: najvažniji korak je odabir najbolje vrste pelena koje možete da priuštite kako biste se odmah oslobodili briga o efektima na zdravlje vašeg djeteta. Rutinu u presvlačenju steći ćete vrlo brzo, praćenjem rutine ishrane i sna. Do tada, raspitajte se u apotekama o najprirodnijem rješenju za dolazeće novorođenče i bezbrižno uživajte u roditeljstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *