5 savjeta za održavanje težine tokom trudnoće

kilaza u trudnoci

Jedna od najvećih briga koje se javljaju kod trudnica jesu kilogrami i vraćanje u “normalno” stanje nakon porođaja.  Neke trudnice dobiju mnogo na težini, a neke promjenu iste ni ne osjete (ako izuzmemo stomak i težinu bebe). Svakako, treba da povedete računa o ishrani, a u nastavku pročitajte pet savjeta koji će vam pomoći da održite uravnoteženu težinu tokom trudnoće.

1. Razgovarajte sa doktorom

Sadržaj:

Svi redovni pregledi kod doktora uključuju i mjerenje kilaže. Ukoliko vaš doktor primijeti da ste se ugojili prekomjereno, on će vam ukazati na to i posavjetovati vas da idete kod nutricioniste. Bilo da dođe do povećanja kilaže ili ne, poželjno je da se posavjetujete sa doktorom oko unosa hrane, odnosno vrsta namirnica.

2. Pratite svoju tjelesnu težinu

Poželjno je da se redovno mjerite i zapisujete rezultate, kako biste imali uvid u to kako napreduje vaša tjelesna težina. Tako ćete moći i brzo reagovati ukoliko dođe do neke nagle, drastične promjene.

Ako ste trudni ove kućne poslove ne treba da radite!

3. Zdrava ishrana je važna

Ne, vi ne jedete za dvoje, i da  – najbitnije je da unosite namirnice koje su zdrave i imaju nutritivnu vrijednost. Povećajte unos namirnica koje su bogate folnom kiselinom (više o tome pročitajte ovdje), jodom i gvožđem, a ostalo neka bude kao ranije.

4. Budite aktivna trudnica

Kretanje tokom trudnoće je od velike važnosti, a preporučeno je da imate barem 150 minuta fizičke aktivnosti u toku sedmice. To može biti šetanje, plivanje, joga ili nešto treće.

Joga u trudnoći: brojne prednosti i neka ograničenja

5. Podrška partnera i porodice

I za kraj, veoma je važno da imate podršku vašeg okruženja, što znači da ne trebate nekoga ko će vam podilaziti, pravdati svaki unos nepotrebne hrane ili dodatno opterećavati vašu ishranu. Ujedno, te osobe treba da imaju razumijevanje prema stanju u kojem se nalazite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *