Blizanci iz labaratorije

blizanci iz labaratorije

Vještačka oplodnja je posljednja šansa za parove kojima želja za potomstvom ostane neispunjena. U nekim slučajevima ih zadesi čak i dupla sreća – umjesto jednog djeteta dobiju blizance. Može li se dupla sreća planirati?

Savremena medicina čini čuda: Parovi dobijaju djecu iako im priroda nije naklonjena. Žena ili muškarac su neplodni. Da bi želja za bebom ipak bila ispunjena postoji vještačka oplodnja – ljekari ovdje govore o embriotransferu.

Za tako nešto reproduktivna medicina nudi različite metode, kao što su In vitro metoda ili oplodnja jajne ćelije spermatozoidom putem injekcije. Način i metoda se individualno prilagođavaju zdravstvenom stanju potencijalnih roditelja. U pogledu na rezultat su obe metode identične. Odprilike jedna trećina svih embriotransfera dovede do trudnoće. Nuspojava: Ovom metodom se rađa više blizanaca nego prirodnim začećem. Mogućnost da se desi prirodna blizanačka trudnoća je 1,18 posto, a kod vještačke oplodnje čak 22 posto.

Blizanci se ne mogu naručiti

Parove u prvom trenutku raduje mogućnost da bi mogli dobiti više djece. Reakcija je u 90 posto slučajeva ista: “Vrlo rado. Dvoje? Nemamo ništa protiv”, izvještavaju ljekari. To je razumljivo, s tačke gledišta potencijalnih roditelja,  jer većina parova ima želju za višečlanom porodicom.  Vještačka oplodnja ionako predstavlja veliko duševno, tjelesno i finansijsko opterećenje, pa nije ni čudno što parovi s osmjehom prihvataju višeplodne trudnoće.

Veća mogućnost da dobiju blizance za parove ne treba da znači da ih mogu i “naručivati” po želji. Vještačka oplodnja je ozbiljna medicinska intervencija i u prvoj liniji služi kao pomoć parovima koji se nalaze u jednoj teškoj životnoj situaciji. Višeplodna trudnoća se ne može i ne treba planirati.

Ljekari ne mogu predvidjeti da li će i kako će se embrioni ugnijezditi u maternici, a kamoli da li će iz jednog embriona nastati jednojajčani blizanci. Svjesno planiranje višeplodne trudnoće, čak iako bi to medicinski bilo moguće, bi predstavljalo kršenje ljekarske etike.

Višeplodne trudnoće, pored svega navedenog, sa sobom donose i veće rizike u trudnoći i na porodu, a konačni cilj je uvijek rađanje zdravog djeteta i dobro zdravstveno stanje majke, ističu stučnjaci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *