5 benefita maslinovog ulja za vašu bebu

Maslinovo ulje još od davnina prepoznato je kao ljekovito i korisno za mnogo toga. Stari Grci i Rimljani smatrali su plod masline darom bogova, a maslinovo ulje nazivali još i tečnim zlatom. Zahvaljujući današnjim otkrićima potvrđeno je da su oni s razlogom imali ovakva vjerovanja.

A da li ste znali da maslinovo ulje možete primjeniti i pri njezi najlađih članova porodice? Osim po svojoj hranljivosti, maslinovo ulje poznato je i kao jedan od najdjelotvornijih prirodnih sastojaka za mnogo toga, a evo na koje sve načine možete primjeniti maslinovo ulje kada je u pitanju vaša beba.

masaža bebe

Maslinovo ulje za masažu beba

Sadržaj:

Masiranje bebe pokazalo se kao veoma korisno jer pospješuje kvalitet sna, razvoj i zdravlje novorođenčeta. Osim toga, stvara posebnu i jaču vezu između roditelja i bebe, međutim treba biti pažljiv pri odabiru ulja.

Kao najbolja opcija pokazalo se upravo maslinovo ulje. Osim toga što je prirodno, prednost maslinovog ulja ogleda se i u sljedećim činjenicama:
– poznato je po tome što čini kožu mekšom, sjajnijom i zdravijom,
– ulje ima regenerativnu moć i pomaže u očuvanju kože,
– redovno nanošenje maslinovog ulja na kožu može pomoći u održavanju dobrog tona kože, kao i zdravlju kostiju i mišića, a sve to zbog zdravih masti, antioksidanata, vitamina E i skvalena koji se nalaze u maslinovom ulju,
– maslinovo ulje može se koristiti i tokom hladnijih, i tokom toplijih dana godine.

Sve što treba da znate o uvođenju čvrste hrane kod beba

Maslinovo ulje u ishrani bebe

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama te je izuzetno korisno za zdravlje scra i pankreasa. U bebinu ishranu maslinovo ulje uvodi se oko šestog mjeseca starosti, a budući da su bebe navikle na oleinske masne kiseline koje se nalaze u majčinom mlijeku, najsličnija masnoća sa kojom treba nastaviti je upravo maslinovo ulje.

Iako je ovo ulje izuzetno zdravo, treba biti pažljiv sa količinom koja se daje bebama jer u slučaju pretjerivanja može doći do dijareje. Kada se jede u pravim količinama, maslinovo ulje pogoduje cjelokupnom zdravlju bebe.

grcevi kod novorodjencadi kako olaksati grceve

Maslinovo ulje za grčeve i konstipaciju

Grčići kod novorođenčadi česta su pojava i znaju biti jako neprijatni za bebu, ali i za roditelje koji u tim situacija najčešće provode budni cijelu noć tražeći način da umire svoju bebu. Za umirivanje grčeva kod beba pokazale su se veoma efikasne masaže maslinovim uljem. Zagrijte malo ulja između dlanova i utrljajte ga na bebin stomak masirajući u pravcu kazalje na satu. Na ovaj način smanjićete gasove i pomoći bebi da bolje spava.

Sa druge strane, jednako neugodan i čest problem za bebu je konstipacija, a maslinovo ulje je i u tim situacijama odlično rješenje. Mnogi ovo blagotvorno ulje koriste kao laksativ za liječenje zatvora. Međutim, ako vaša beba ima probleme ovog tipa prvo se posavjetujte sa vašim pedijatrom, a tek potom isprobajte terapiju maslinovim uljem.

tjemenjaca kod beba

Maslinovo ulje za tjemenjaču

Pojava tjemenjače kod beba veoma je česte. Iako roditelji često brinu, ova pojava ne izaziva kod beba nikavu bol ili neprijatnost. Međutim, neophodno je tretirati kožu na kojoj se pojavila kako ne bi došlo do komplikacija. Maslinovo ulje pokazalo se kao veoma učinkovito sredstvo za njegu kože sa tjemenjačom.

Utrljajte maslinovo ulje na tjeme bebe (ili drugu regiju zahvaćenu tjemenjačom) i lagano masirajte peškirom ili mekanom četkom. Ukoliko je kora gusta možete ostaviti ulje i tokom čitave noći. Kasnije, temeljno isperite koristeći nježnu kupku za bebe ili samo toplu vodu. Koristite češalj kako biste nježno otklonili ljuspice.

pelenski osip

Maslinovo ulje za pelenski osip

Svoja ljekovita svojstva maslinovo ulje pokazalo je i pri smirivanju upaljene pelenske regije. Osipi i ojedi ove regije dešavaju se zbog konstantne vlažnosti, a kao rješenje problema djelotvorno se pokazala emulzija koja se previ od dvije kašike maslinovog ulja i kašike vode. Zagrijte emulziju među dlanovima i namažite prelensku regiju. Ukoliko ovakav vid njege ne bude dao rezultete, obratite se pedijatru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *