Evo zašto je važno da budete nježni umjesto grubi roditelji

roditeljstvo

Roditelji, uzmite ovo u obzir: vaše neljubazno i surovo ponašanje prema vašoj djeci može ih učiniti agresivnim i anti-socijalnim, otkrila je novo istraživanje. Rezultati pokazuju da roditelji koji “sa manje toplote” i roditelji koji imaju surovije pristupe kritičnim situacijama u kućnom okruženju utiču na pojačanje agresije kod djece, te da toj djeci nedostaje empatije i gube moralni kompas.

“Istraživanje ubjedljivo pokazuje da roditeljstvo – a ne samo genetika – doprinosi razvoju rizičnih i neobičnih osobina”, rekao je koautor istraživanja Luke Hyde, vanredni profesor na Univerzitetu u Michiganu, SAD.

“Blizanci imaju istu DNK, te možemo biti sigurni da razlike u roditeljstvu koje su dobili blizanci utiču na razvoj njihovih osobina”, dodao je Hajd.

Za istraživanje, objavljeno u časopisu Američke akademije za dječiju i adolescentnu psihijatriju, istraživački tim je uključio 227 parova identičnih blizanaca. Tim istraživača je analizirao male razlike u roditeljstvu koje je svaki blizanac doživio kako bi utvrdili da li su ove razlike predvidjele vjerovatnoću nastanka anti-socijalnog ponašanja.

BLIZANCI

Takođe su procjenili ponašanje dijeteta tražeći od majke da izvještava o 35 osobina koje se odnose na agresiju. Istraživanje je otkrilo da blizanci koji su imali strožije tretmane i manje emotivne topline od roditelja pokazuju veću agresiju.

Drugo relevantno istraživanje roditelja i djece koja nisu bila biološki povezana, pokazalo je iste rezultate. “Ne možemo kriviti genetiku, jer ova djeca ne dijele gene sa roditeljima”, rekla je Rebecca Waller, docent na Univerzitetu u Pensilvaniji. “Ali ipak nije isključena mogućnost da nešto u djetetovim genetičkim karakteristikama izaziva određene reakcije usvojitelja”, dodala je Waller. Drugim riječima, roditelj koji pristupa dijetetu mirno i pozitivno može imati poteškoće u zadržavanju takvog ponašanja ako dijete nikada ne uzvraća takve slične reakcije, ističu istraživači.

Izvor: FreePressJournal

Pročitajte još neke zanimljivosti o blizancima:

13 zanimljivih činjenica o blizancima

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *