Fejsbuk napravio dječiju verziju Mesendžera

facebook za djecu

Od sada postoji i dječija verzija Mesendžera u kojoj roditelji odlučuju sa kim njihova djeca komuniciraju. Riječ je o aplikaciji za klince od šest godina, čije lansiranje je najavio Fejsbuk sa ciljem da zadovolji potrebu i želju roditelja da im djeca budu što je više moguće sigurna na internetu.

Fejsbuk Mesendžer za djecu najprije će se pojaviti u SAD, a dizajniran je tako da roditelji imaju kontrolu nad tim ko komunicira sa njihovom djecom.

Djeca će i dalje moći da gledaju video, foto i edukativni sadržaj, ali reklame neće biti dozvoljene, kao ni dijeljenje dječijih podataka oglašivačima.

Sve ovo pokrenuto je nakon nedavnog problema koji je imao popularni Jutjub nakon što je dozvolio da se objave neprikladni video snimci sa djecom i komentarima koji imaju seksualne konotacije. I ova platforma i dalje se bori protiv zloupotrebe i nasilnog sadržaja.

Iz Fejsbuka navode da će nova aplikacija biti tako programirana da ograniči pristup raznim neprikladnim sadržajima. U glavnoj aplikaciji se za sada oslanjaju na to da će svi korisnici neprikladne sadržaje markirati kao takve, zajedno sa lažnim vijestima i prikazanim nasiljem.

Inače, starosna granica za kreiranje Fejsbuk naloga je 13 godina, ali iz kompanije ističu da djeca neće automatski preći na regularnu aplikaciju kada napune toliko.

“Imamo i priliku i obavezu da izađemo u susret roditeljima i njihovim potrebama”, rekla je Antigona Dejvis, zadužena za globalnu bezbednost u kompaniji Fejsbuk. Dodala je i da se kompanijaza vrijeme kreiranje apliakcije konsultovala sa grupama roditelja i organizacijama specijalizovanim za bezbjednost djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *