Kada je najbolje uraditi test za trudnoću?

kada je najbolje uraditi test za trudnocu

Mislite li da ste trudni? Da biste se riješili sumnje, možete napraviti test trudnoće od prvog dana svog ciklusa. Neki testovi su osjetljivi čak i nekoliko dana prije (obično od dva do četiri) u odnosu na datum kada se očekivao dolazak menstruacije. Ali kakav test trudnoće treba uraditi? Saznajte u ovom članku.

Kako test trudnoće funkcioniše: mjerenje beta-hCG hormona

Sadržaj:

Testovi trudnoće koje možete kupiti u apoteci ili supermarketu, ili oni koji se zasnivaju na testovima urina koje možete obaviti u specijalizovanoj laboratoriji, svi se zasnivaju na istom principu. Zapravo, oni mjere prisustvo Beta HCG ili humanog horionskog gonadotropina, hormona koji se proizvodi u urinu, počevši od trenutka implantacije embriona u materici, odnosno oko 6-7 dana nakon začeća.

kada mogu uraditi test za trudnocu

Čim započne proizvodnju, hormon prvo prelazi u krv – gde se može otkriti već 7-10 dana nakon začeća – i nakon čega se još nekoliko dana koncentriše u urinu. Najnovija generacija testova trudnoću može otkriti 12-14 dana nakon oplodnje, odnosno od prvog dana zakašnjele menstruacije, ili čak od dva do četiri dana ranije.

Na ekranu, ako ste trudni, pojavljuju se dvije crtice, ali se može desiti da ih je ponekad teško razlikovati ili da je označena samo jedna. Ako rezultat nije jasan, ipak se mora smatrati pozitivnim.

Mogu li uraditi test prije kašnjenja ciklusa?

Ako testirate prerano, postoji rizik od lažno negativnog rezultata. Stručnjaci, međutim, ističu da ima smisla da se tako rano napravi test ako žena ima veoma redovan ciklus. Inače, bolje je sačekati još nekoliko dana, kako bi se izbjegao rizik od lažno negativnog rezultata, zbog činjenice da je koncentracija beta HCG-a u urinu još uvijek preniska.

kada uraditi test za trudnocu

Ako je test negativan, ali mislite da ste trudni?

Ako je test negativan, ali i dalje mislite da ste trudni i ciklus vam i dalje kasni, ponovite ga nakon nekoliko dana. Testovi koji se obavljaju samostalno kod kuće su prilično pouzdani.

Lažni pozitivni rezultati su ograničeni na veoma rijetke slučajeve, kao što je rak jajnika koji proizvode beta-hCG ili uzimanje lijekova koji stimulišu ovulaciju. Može se čak dogoditi i nakon abortusa (čak 20-25 dana nakon prekida) ili kod žena u postmenopauzi u kojima je beta viša od normalne.

test za trudnocu negativan

Lažni negativni rezultati mogu biti češći. Na primjer, ako je začeće bilo kasnije od očekivanog ili ako se koriste hormonska kontraceptivna sredstva, dojenje ili neprepoznate prijetnje abortusom. Zbog toga je uvijek pametno ponoviti test nakon nekoliko dana.

Za pouzdan rezultat, preporučuje se testiranje trudnoće sa prvim urinom ujutro ili 4 sata nakon posljednjeg mokrenja. Postoji maksimalna mogućnost dobre koncentracije beta-hCG.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *