Bljuckanje i povraćanje kod beba

povracanje kod beba

Bljuckanje i povraćanje kod beba su postali veliko područje brige za roditelje. Dio zabrinutosti je pozitivna, jer se to bolje odražava na razumijevanje refluksne bolesti, ali drugi dio može biti negativan i odražava poticaj da se povraćanje krivi za sve probleme (kao što su kolike).

Kao rezultat toga, postoji trend stavljanja sve mlađe i mlađe dojenčadi na lijekove, koje oni zapravo ne trebaju i za koje moguće nuspojave nisu ustanovljene.

Što uzrokuje refluks u bebe?

Sadržaj:

Nakon što je beba proguta mlijeko, ono sklizne stražnjim dijelom grla u mišićnu cijev (jednjak), a zatim u želudac. Na spoju jednjaka i želuca je mišićni presten (donji ezofagealni sfinkter) koji se otvara da pusti mlijeka u želudac, a zatim se steže kako bi se spriječilo mlijeko (i sadržaj želuca) da se vrati natrag u jednjak. Ako sadržaj želuca ponovno uđe u jednjak, to se zove”refluksna bolest.”

Bebe su posebno sklone refluksnoj bolesti jer:

 1. Njihovi trbusi su prilično mali (oko veličine njihove šake ili loptice za golf), tako da se lako prošire od mlijeka.
 2. Donji ezofagealni sfinkter može biti nezreo i ne može se zategnuti kada bi trebalo.

Je li Vaša beba “zadovoljni bljuckaš?”

Svaka beba bljucka ili povraća povremeno, a neke vrlo često, pa čak i kod svakog hranjenja. Ako je i pored bljuckanja, vaša beba

 • zadovoljna
 • bez nelagodnosti
 • raste
 • ne doživljava probleme s disanjem zbog povraćanja

ona je ono što pedijatri zovu “zadovoljni bljuckaš” i nije joj potrebno liječenje. Obično se donji ezofagealni sfinkter počinje stezati negdje u prvoj godini, obično oko 4. i 5. mjeseci starosti, pri čemu bljuckanje može prestati.

Vaša beba možda ima gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB)?

Za razliku od zadovoljnih bljuckaša, bebe dobijaju dijagnozu GERB ako povraćanje uzrokuje značajne probleme, kao što su:

 • nelagoda i bol (vjerojatno žgaravica zbog želučane kiseline koja iritira jednjak)
 • problemi s disanjem u bilo kojem obliku (davljenju, gušenje, kašalj, otežano disanje, a najgorem slučaju, upala pluća zbog udisanja želučanog sadržaja u pluća, pod nazivom aspiracija).
 • slab rast (zbog gubitka toliko prehrane zbog povraćanja)

Ako vaše dijete ima bilo koji od navedenih simptoma GERB-a, razgovarajte sa svojim pedijatrom, koji može obaviti različite testove za dijagnozu i liječiti to kako treba.

Savjeti za zabrinute roditelje

Za sve bljuckaše, postoji nekoliko stvari koje bi mogle pomoći:

 • Držite svoju bebu uspravno oko pola sata nakon hranjenja(neka gravitacija pomogne).
 • Uvjerite se da nema pritiska na želudac nakon hranjenja. Na primjer, pokušajte pričekati najmanje 30 minuta nakon hranjenja prije stavljanja bebe u njezinu sjedalicu u autu.
 • Zgusnuti obrok (obično dodavanjem neke rižine pahuljice) tako da on teži i manje su šanse da će se vratiti.

Ponekad ove jednostavni manevri pomažu dovoljno da beba ostane zadovoljni bljuckaš, ali kad ovo ne funkcioniše, vaš pedijatar može preporučiti lijekove protiv kiselina i / ili lijekove koji stežu ventil. Svaki od njih ima potencijalne prednosti i nuspojave i samo vaš pedijatar može odlučiti koji, ako uopšte treba, je pravo rješenje za vaše dijete.

Kada se treba zabrinuti oko bebinog bljuckanja i povraćanja

Ako vaša beba bljucka i doživljava nelagodu, slab rast, gušenje, davljenje, kašalj ili česte respiratorne simptome, onda GERB treba uzeti u obzir.

Međutim, većina beba koja imaju refluks su zadovoljni bljuckaši. Lijekove u takvim slučajevima treba

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *