Kako da beba prespava cijelu noć? Donosimo 5 djelotvornih savjeta!

beba spavanje

Najveća briga svih budućih roditelja – i onih koji su to tek postali – je bebino spavanje noću. Iako na to utiče mnogo faktora koji nisu u našoj moći, pa i sam karakter djeteta, postoji niz stavki koje možemo da uradimo kako bismo poboljšali bebin san i tako osigurali nekoliko sati mira.

Ne zaboravite – čak i ako vam nije toliko važno koliko je vaš san poremećen, treba da imate na umu bebin san koji mora biti redovan i miran zbog razvijanja.

Krećemo sa pet ne tako očekivanih, ali veoma efikasnih savjeta…

1. Raščistite nered u sobi – znamo da je nevjerovatno, ali imamo objašnjenje.

Sadržaj:

Kakve veze sad nered može imati sa spavanjem bebe? Velike!

Ako je beba dovoljno velika da uočava stvari oko sebe, budite sigurni da će joj pažnja često biti usmjerena na predmete koje vidi oko sebe.

A što ih više ima, to teže uspavljivanje.

2. Svjež vazduh + prava temperatura + pozicija kreveca

Nemojte da zaboravite da redovno provjetrite prostoriju u kojoj beba spava. Istraživanja su pokazala da je za bebu najbolje kada je temperatura uvijek iste visine, jer će nagle promjene uznemiriti dijete.

Važno: Nemojte pregrijavati prostoriju! Idealna temperatura je između 20 i 23 stepena Celzijusa.

U vezi sa ovom stavkom, izaberite poziciju za krevetac koja nije postavljena pored/ispod klima uređaja, radijatora ili prozora.

3. Koristiti ovakve pelene…

Izbor kvalitetnih pelena je uvijek važan, a pogotovo tokom noći. Ne želite da dolazi do propuštanja, da se beba previše znoji, da su pelene preteške ili da ih morate mijenjati često.

Dakle, kada kupujete pelene birajte one koje:

  • Nemaju miris
  • Nemaju umjetnih boja
  • Nemaju sintetičkih materijala
  • Imaju indikator vlažnosti
  • Nemaju alergena

Naša preporuka je da probate Bambo Nature, jer ispunjavaju sve ove uslove.

Ovaj danski brend, koji postoji više od 40 godina, razvio je pelene koje su hvaljene širom svijeta i koje su od nedavno (napokon!) dostupne u apotekama širom BiH. Dajte im šansu, sigurni smo da će vam se dopasti.

4. Zvuk umiruje, ali ne svaki…

Istina je da bebe vole različite zvukove. Najbolji primjer je takozvani white noise koji pomaže novorođenčadi da zaspu, jer ih podsjeća na zvukove iz majčinog stomaka. Ipak, treba da znate da velika buka i gužva bebu mogu da uznemire.

Zato bi bilo dobro kada biste pronašli neke umirujuće i blage tonove, poput zvuka okeana, te kada biste iste puštali svaki put tokom vremena spavanja.

Konzistentnost je ključ.

Zbog toga će beba taj zvuk uvijek povezati sa spavanjem.

5. Mrak bebama nije strašan.

Isti efekat kao zvuk na bebino spavanje mogu da imaju i prigušena svjetla. Ukoliko u svakoj prilici kada beba bude uspavljivana spustite roletne i prigušite svjetla, ovakvu atmosferu u prostoriji će vaše dijete povezati sa vremenom za spavanje.

Ovo ne znači da u prostoriji treba da bude potpuni mrak.

Štaviše, to može da bude problematično za vas kada budete obilazili svoje dijete.

Pogasite sva velika svjetla, spustite roletne do pola, a upalite malu lampu sa slabijom sijalicom, koja će biti u samom ćošku.

I to je sve! Čini se jednostavno, ali nije iz jednog razloga: roditelji nisu dovoljno istrajni. Uglavnom dođe do prilagođavanja uslovima i kompromisa kako bi se beba što prije smirila. Nemojte to da radite, u redu je i da beba plače neko vrijeme prije nego što se uspava.

A ne može ni zauvijek da spava u vašem naručju – iako je tu najljepše i najmirnije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *