Šta kada morate podgrijati hranu koju ne biste trebali?

ishrana djece

O važnosti konzumiranja svježe pripremljene hrane nije potreban nikakav uvod, ali vjerovato ne postoji domaćinstvo u kojem se hrana ne podgrijava, pa bi bilo dobro znati poneki savjet šta raditi kada neminovno dođe do te situacije.

Tempo života brži nego ikad i moderni uređaji koji nam omogućavaju da termički pripremljenu hranu odlažemo na duži period naša su realnost. Podgrijavanje pojedinih namirnica, poput krompira, ne preporučuje se nikome, ali postoje namirnice oko kojih biste trebali biti posebno oprezni ako ih podgrijavate djeci.

Ali, kao što smo već naglasili, podgrijavanje prethodno pripremljene hrane je često neminovno, i zato pročitajte šta raditi u slučaju kada trebate podgrijati supu, varivo, rižu…koju ćete dati mališanima.

Supe i variva koja sadrže mrkvu, špinat, celer

Sadržaj:

Mrkva, špinat, celer, repa i cvekla sadrže nitrate koji se podgrijavanjem mijenjaju i postaju kancerogeni. Zato je jela koja sadrže ove vrste povrća najbolje jesti svježe pripremljena, a to posebno važi za klince koji su posebno osjetljivi na pomenute promjene.

Međutim, ako ste u situaciji da morate, na primjer, podgrijati supu ili varivo koje sadrži mrkvu, povrće izvadite i zagrijte samo tekućinu.

Sa gljivama naročito oprezno

Kao što znamo, gljive su vrsta namirnica koju treba konzumirati sa velikim oprezom, dobro očišćene i svježe pripremljene. Većina ljudi ne daje djeci gljive bar do školskog uzrasta.

Ukoliko želite djetetu podgrijati jelo koje sadrži gljive, onda neka to bude samo ako ste ga pripremili prije najviše 24 sata, i neka temperatura na kojoj ga podgrijavate ne prelazi 70°C.

Nova saznanja o riži koja treba da znate

Britanska Agencija za standardizaciju hrane preporučuje da se riža ne podgrijava ukoliko se skuhana ne čuva kako treba. Rižu treba podgrijavati samo ako se adekvatno odloži poslije termičke obrade.

Sirova riža može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Iako se skuha, te bakterije mogu opstati, razmnožiti se i dovesti do povraćanja i proliva.

Savjet je da se skuhana riža ohladi u roku jednog sata, zatim ostavi u frižider, a podgrijavanje dolazi u obzir samo u roku od jednog dana od kuhanja.

Izbjegavajte podgrijavanje i ove hrane

Jela sa mesom, ribom i jajima ne bi trebalo da podgrijavate klincima, što važi i za piletinu. Posebno ne poslije dva, tri dana od pripreme. Naravno, jela sa mliječnim proizvodima je najbolje jesti svježe pripremljena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *