Osnovni pregledi u trećem tromjesečju

ultrazvuk

Saznajte koji vas pregledi očekuju u prvih tri mjeseca trudnoće. Na vrijeme obavite sve pretrage kako bi spokojno dočekali rođenje vašeg djeteta.

Osnovni pregledi koji se rade u trećem tromjesečju su:

Dva ultrazvučna pregleda u periodu 28-30 ng i 34- 36 ng i dva akušerska pregleda 30 ng i 35 ng, kada je potrebno na jednom od ovih pregleda uraditi i cervikalni bris.

Ukoliko su svi nalazi uredni očekujemo porod. Kad se pacijentica približi terminu poroda i broj pregleda se povećava, pa se akušerski pregledi rade na sedam dana, a ako se pređe preko termina i svaka 2-3 dana.

Međutim, ukoliko dolazi do odstupanja u razvoju ploda, rade se dodatne pretrage u smislu praćenja biometrije i protoka kroz krvne sudove posteljice i pupčanik, te zatim određene pretrage koje pomažu perinatolozima kad da se odluče za porod. U cilju procjenjivanja zrelosti ploda, radi se kasna amniocenteza.

Takođe se radi CTG ili kardiotokografija da bi se određivalo stanje ploda. Ovo je neinvazivna pretraga koja može da se radi nekoliko puta i u toku dana, po potrebi u zavisnosti od stanja ploda. Ova pretraga nam na posredan način govori o stanju ploda i kontrakcijama uterusa.
Ukoliko se pacijentica ne porodi do termina, akušerskim pregledima pratimo stanje grlića i spremnost za početak poroda.

Osim toga, ukoliko pregled dozvoljava, moguće je uraditi i amnioskopiju. Ovu pretragu radimo posebnim instrumentom – amnioskopom, pomoću kog gledamo stanje i zamućenost amnionske tekućine. Međutim, danas se ova pretraga ne koristi toliko, jer savremenim ultrazvučnim aparatima dobijamo bolji uvid u stanje ploda i količinu plodne vode.

Danas imamo niz pretraga pomoću kojih možemo da se pravovremeno orijentišemo o stanju ploda i majke i na najbolji način intervenišemo u cilju dobijanja zdravog i donesenog djeteta.
U posebnim slučajevima u ovom trimestru je moguće raditi određene operativne intervencije na plodu. To su veoma sofisticirane metode i mogu da se rade samo u visokospecijalizovanim ustanovama.

Osim toga, u ovom periodu je moguće raditi i eksangvinu transfuziju ili izmjenu krvi kod plodova koji su ugroženi povišenim titrom antitijela na majčin antigen. To se dešava uglavnom kod pacijentica koje su sensibilisane, bilo da nisu primile zaštitnu injekciju nakon poroda ili pobačaja, ili je pak tokom trudnoće kod negativnih majki došlo do sensibilizacije. Znači, danas smo u mogućnosti nizom pretraga i savremenih intervencija da pomognemo i majci i plodu da se što bezbjednije iznese trudnoća i obavi porod.

Misao o porodu

Ukoliko ste se pridržavali većine savjeta, vi ste se izborili sa najčešćim tegobama i promjenama u trudnoći. Na kraju vam je preostalo samo da se opustite, uravnotežite svoje emocije i da sa radošću iščekujete trenutak poroda.

Dobro je prije poroda pohađati školu za trudnice ili se iz drugih izvora informisati o porodu. Svakako, osnovni preduslov za porod kakav želite je pozitivno razmišljanje bez predrasuda, strahova i bojazni. Zato se sa radošću pripremite za taj veliki dan koji ste iščekivali sve prethodne mjesece i nastavite uživati u kraju svoje trudnoće.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *