Kako zaštititi bebu od komaraca?

kako zastititi bebu od komaraca

Ljeto je godišnje doba koje se najviše iščekuje, ali zajedno sa toplim danima, suncem i morem dolazi problem koji se svake godine ponavlja: komarci. U pojedinim dijelovima svijeta borba protiv ujeda komarca je mnogo ozbiljniji poduhvat jer komarci predstavljaju prenosnike mnogih bolesti. U našim krajevima se pak borimo samo protiv neprijatnog osjećaja koji nastaje nakon uboda komarca.

Ukoliko želite da zaštitite bebu ili dijete od ovih neumornih i dosadnih insekata možete to uraditi ne nekoliko načina.

Koristite mreže za komarce

Sadržaj:

Jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih metoda za zaštitu bebe od ujeda komaraca je postavljanje mreža za komarce koje možete pričvrstiti prije svega na prozore. Na taj način spriječićete ove insekte da ulaze u kuću, a pritom ćete uvijek moći da prozračiti prostorije bez straha.

Odlična alternativa ovoj opciji je da zaštitnu mrežu stavite oko dječijeg kreveta ili zone za igranje. Na ovaj način ćete biti sigurni da komarci ne mogu doći do vaše bebe kada ona spava ili se igra. U zemljama u kojima komarci predstavljaju veliku opasnost po zdravlje, ovakav vid zaštite je nezaobilazan.

zastita od komaraca

Flasteri, kreme, sprejevi

Kao najčešći vid zaštite od ugriza komaraca koriste se flasteri, kreme ili sprejevi koji svojim sastojcima odbijaju ove insekte. Pri izboru ovih proizvoda treba biti oprezan i uvijek pažljivo čitati deklaracije. Poželjno je birati one proizvode koji su napravljeni na bazi bilja (lavanda, menta, ružmarin i sl.).

Osim toga što će zaštititi vaše dijete, repelenti na biljnoj bazi neće iritiratu nježnu dječiju kožu. Nasuprot tome, proizvodi koji u sebi sadrže teške hemikalije, kao što je DEET, mogu biti agresivni i štetni za dječiju kožu. Ukoliko je koncentracija DEET-a u preparatu veća od 10%, proizvod ne bi smjeli biti primjenjivani na koži djece mlađe od 12 godina.

krema protiv komaraca

Biljke kao repelenti

Odlična alternativa koju možete da koristite umesto drugih vidova zaštite je upotreba cvijeća koje odbija insekte. Cvijeće, kao što su hrizanteme, je pogodno za stavljanje u sobu. Ne samo da će odbiti štetočine, već će dodati boju u sobu vaše bebe, čineći je mnogo življom nego inače. Međutim, morate paziti na bilo koju alergijsku reakciju koju cvijet može izazvati kod vašeg djeteta. Ako vidite bilo kakav znak alergije, onda bi bilo najbolje da cvijet uklonite sa tog područja što je prije moguće.

Osim cvijeća, biljke koje su se pokazale kao odlični repelenti su: limunska trava, mačja trava, ružmarin, menta, neven, matičnjak, bijeli luk, eukaliptus i lavanda.

prirodni repelenti protiv komaraca

Koristite adekvatnu odjeću

Komarci imaju loš vid, što znači da će vjerovatno ciljati na ljude koji nose jarke i svijetle boje (uključujući cvjetne otiske). Neutralne boje kao što su bež, smeđa, ​​maslinasta, siva i bijela, učiniće vaše dijete manje privlačnom metom za komarce. Pored toga, važno je da bebu pokrijete što je više moguće kada izlazite van. Dok komarci mogu da grizu kroz pletenu odeću, oni imaju problema kada su u pitanju tkanine. Čarape i majice sa dugim rukavima su odjeća koja može zaštititi vaše dijete od ujeda komaraca.

zastititi bebu od komaraca

Suzdržite se od upotrebe mirisnih proizvoda

Komarce privlače i razni mirisi. Većina tih mirisa je od sapuna, parfema i raznih vrsta sprejeva. Jake vrste mirisa privlače komarce, tako da je najbolje da se pobrinete da ih vaša beba ne nosi. Dobra alternativa je da koristite prirodne mirise, što neće privući komarce.

mirisi koji privlace komarce

Kako tretirati ubod?

Ako, uprkos vašim naporima, niste izbjegli nekoliko ugriza, možete na mjesto uboda staviti malo leda kako bi se spriječilo oticanje i svrbež. Pokušajte djetetu objasniti da će češanjem i grebanjem samo pogoršati situaciju, a ukoliko se radi o manjem djetetu najbolje rješenje je da mu skratite noktiće.

Ukoliko se na mjestu uboda pojavi veliko crvenilo, oticanje ili čak gnoj neophodno je javiti se ljekaru koji će vas uputiti na dalje metode njege.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *