Treći krajnik kod djece: sve šta treba da znate

Treci krajnik kod djece

Treći krajnik kod djece je potpuno normalna stvar koju imaju svi klinci, međutim isti već oko devete godine starosti smanjuje. Kada dijete uđe u pubertet on je već u potpunosti nestao, tako da je zaista rijedak slučaj da se zadrži i u kasnijim, zrelim godinama.

Iako je uglavnom neprimjetan u svom prisustvu, postoje slučajevi u kojima zadaje dosta problema, pa dovedi i do potrebe za operacijom. Nemojte da vas to plaši, jer se ovakve operacije obavljaju rutinski, ne traju dugo, a za oporavak nije potrebno mnogo vremena.

Ipak, najprije treba da se upoznate sa osnovnim informacijama, kako biste ujedno shvatili i koliko je operacija potrebna u datom slučaju, kakvo liječenje je pogodno, da li je moguće sprečavanje i sve ostale stavke koje se tiču bolesnog trećeg krajnika.

Šta tačno predstavlja treći krajnik?

Treći krajnik je limfno tkivo u ždrijelu, locirano iznad mekog nepca i nosnih šupljina. Ono nije vidljivo okom, a veličina, koja uglavnom zavisi od uzrasta, varira od trešnje do oraha.

Njegova funkcija se ne razlikuje od funkcije preostala dva krajnika, što znači da postoji kako bi zaštitio organizam od infekcije.

U većini slučajeva ovaj krajnik ne pravi djeci problem i normalne je veličine, ali može da se desi i da je bolestan ili uvećan, pa kao takav da dovede do zdravstvenih problema. Zbog ovoga postoji učestalo mišljenje da je treći krajnik potpuno beskoristan i da samo pravi probleme.

Treći krajnik, istina, može izazvati probleme, i to u sljedećim slučajevima:

 • Upala/infekcija trećeg krajnika: može dovesti do zapaljenja srednjeg uha i sluznice nosa. Kao posljedica, djetetu curi nos ili se sekret slijeva niz ždrijelo.
 • Uvećanje trećeg krajnika: može otežati normalno disanje i drenažu srednjeg uva, zbog čega infekcija trećeg krajnika često završi bronhitisom.

treci krajnik upala


Šta je herpangina i kako se liječi pročitajte ovdje.


Treći krajnik: simptomi

Vaše dijete je malo, ima treći krajnik, simptomi su prisutni i sumnjate na upalu. Šta raditi?

Najprije treba da budete sigurni da li je riječ o bolesti trećeg krajnika.

Uvećanje trećeg krajnika je prilično lako prepoznati, najviše zbog činjenice da se javljaju bolovi u predijelu grla. Osim navedenog, prisutni su i sljedeći simptomi:

 • pričanje kroz nos,
 • blijedo lice,
 • slab apetit,
 • konstantno otvorena usta zbog nemogućnosti disanja na nos,
 • hrkanje u snu.
 • kašalj koji dugo traje,
 • slabiji sluh,
 • problemi sa nosom (curenje).

Inače, poznato je da djeca sa trećim krajnikom često imaju problema sa sluhom. Do toga dolazi jer se na mjestu trećeg krajnika završavaju unutrašnji ušni  kanali, odnosno Eustahijeve tube, koje su u direktnoj vezi sa srednjim uhom.

Uvećan treći krajnik kod djece može zatvoriti tube i posljedično dovesti do zapaljenja srednjeg uha. Česta pojava navedenog može uzrokovati oštećenje sluha. Uvećanost ne mora nužno biti posljedica infekcije, a samim tim je moguće da ga uopšte ne primijetite jer dijete nema simptome.

Hronična upala krajnika je takođe lako prepoznatljiva, a simptomi su sljedeći:

 • Poteškoće sa gutanjem,
 • Bjeličaste naslage na krajnicima,
 • Loš ukus u ustima,
 • Neugodan zadah,
 • Pojava infekcija,
 • Slabost,
 • Loše generalno zdravstveno stanje.

Ukoliko primijetite navedene simptome kod svog djeteta, savjetujemo da se obratite porodičnom doktoru kako bi propisao pogodnu terapiju ili uputio kod specijaliste koji će dalje ustanoviti da li je potrebno operativno odstranjivanje krajnika.

Operacija trećeg krajnika

Operacija treceg krajnika

Kada dođe do oboljenja trećeg krajnika, nema potrebe da izbjegavate operaciju, pa se zato savjetuje odlazak kod ORL specijaliste. Ignorisanje problema može dovesti samo do većih zdravstvenih smetnji.

Doktor će u većini slučajeva preporučiti operaciju ukoliko dijete ima česte upale srednjeg uha, otežano diše, hrče, ima kijavicu i bronhitis. Dodatni razlog za operaciju je i to što može dovesti do oštećenja sluha.

Mala djeca u većini slučajeva dobro podnose  operaciju trećeg krajnika, a najbolje vrijeme za izvođenje je oko treće godine. Moguće je operaciju izvesti i nakon prvog rođendana ukoliko je treći krajnik značajno upaljen ili uvećan, pa tako ugrožava bebino zdravlje.

Za vrijeme razvijanja govora uvećanje trećeg krajnika može dovesti do nagluvosti, a navedeno prouzrokovati nepravilan izgovor. To je još jedan razlog za uklanjanje trećeg krajnika na vrijeme.


Pročitajte još: Zbog ovoga djeca loše spavaju…


Kako izgleda operacija trećeg krajnika?

Najviše vas brine kako će dijete podnijeti operacije? Naravno, ali ne treba mnogo da se brinete, jer je riječ o rutinskom i brzom zahvatu koji prođe sve više djece. Važno je da budete pažljivi i da te stresne trenutke provedete uz svoje dijete.

Prije svega, hajde da vas upoznamo sa tim kako se izvodi operacija.

Prije same operacije se radi krvna slika. Osim toga, pojedini anesteziolozi traže i EKG pregled. Operacija trečeg krajnika traje svega 5 do 10 minuta, a dijete uglavnom ide kući dva sata nakon operacije i kontrole, pod uslovom da je sve u redu.

Intervencija se obavlja pod opštom ili lokalnom anestezijom, iako je preporučena varijanta potpuno uspavljivanje djeteta. Ovo najviše zbog  manje količine stresa koje dijete proživi.

Često postavljeno pitanje je ono da li se vade i preostala dva krajnika prilikom operacije trećeg, a odgovor je ne ukoliko za tim nema potrebe. U obratnom slučaju, kada se radi operacija nepčanih krajnika, intervencija se vrši i na trećem krajniku, jer je veoma mala vjerovatnoća da je samo on zdrav.

Jedna od često navođenih činjenica jeste da se treći krajnik kod djece može ponovo vratiti i regenerisati, što nije istina.  U veoma malom broju slučajeva može se desiti takozvana hipertrofija, odnosno uvećanje preostalih dijelova limfnog tkiva koje se nalaze u blizini odstranjenog krajnika. Zbog toga roditelji uglavnom posumnjaju da je riječ o neadekvatnom odstranjenju, iako to nije slučaj. Prije bilo kakvog odlučivanja o ponavljaju zahvata potrebno je izvršiti detaljno ispitivanje kako bi se isključila sva druga potencijalna stanja.

Kada izbjegavati operaciju?

Operacija trećeg krajnika se izbjegava u slučaju da dijete ima bilo koju od bolesti koje usporavaju zgrušavanje krvi, kao što je hemofilija. Osim toga, odgađa se i ako dijete dobije zaraznu bolest raspiratornog sistema, odnosno gripu ili prehladu.  I, na kraju, uglavnom se navodi da, ako dijete ima učestalu upalu raspiratornih puteva, a krajnici nisu ti koji utiču i ometaju disanje, nema potrebe za vađenjem.

Treći krajnik – oporavak nakon operacije

treci krajnik oporavak nakon operacije

Operisaćete treći krajnik, oporavak nakon operacije vas brine?

S obzirom da operacija nije komplikovana, ne javljaju se veliki problemi. Djeca operaciju dobro podnose, a poslije intervencije oporavak ne traje dugo.

Nakon anestezije dijete će biti pospano i uglavnom spavati, a često se javlja uznemiranost i nervoza propraćena plakanjem. Tada je djetetu potrebna pažnja, kao i da roditelji provodi vrijeme sa njima, jer ih ta sigurnost jedino može smiriti.

Na dan operacije, odnosno nakon iste, dijete treba da konzumira samo tečnu i kašastu hranu. Morate paziti i da navedena ne bude pretopla. Osim toga, nema potrebe da dijete provede mnogo vremena u krevetu.

Oporavak traje maksimalno dvije nedjelje, a tokom navedenog postoperativnog perioda javljaju se bolovi prilikom gutanja i pričanja. Moguća je i povišena temperatura do nekih 38 stepeni Celzijusovih, koja se riješava anelgeticima za bolove i skidanje temperature. Nakon tri do četiri dana bolovi postaju zanemarljivog intenziteta ili skroz nestanu.

Još jedna od pojava nakon operacije je pojava bijelih naslaga na krajnicima. Roditelji često misle da je riječ o gnoju, ali su to zapravo naslage fibrina koje otpadaju nakon nedjelju do dvije od operacije. Prilikom otpadanja krastica može doći i do blagog krvarenja.


Pročitajte još: 13 stvari koje rade mentalno jaki roditelji


Ishrana poslije operacije

Ishrana poslije operacije je nešto na šta morate da pazite, što je i potpuno za očekivati. Ova ishrana u početku podrazumijeva potpuno mlaku ili hladnu hranu, u tečnoj ili kašastoj formi, kako se rane ne bi povrijedile. Potom se (postepeno) prelazi na normalnu ishranu.

Sve vrijeme dok se dijete oporavlja treba da izbjegava toplu i vruću hranu, kiselo, ljuto, slano i prezačinjeno. Preporučuje se sladoled, što je mnogim klincima najveća radost, ali vodite računa da ni on ne bude prehladan, pa ga ostaviti malo na sobnoj temperaturi prije konzumacije.

I na kraju, imajte na umu da je nakon operacije dijete podložno infekcijama, pa izbjegavajte kontakt sa bolesnim osobama, barem u tom početnom periodu.

Prirodni lijekovi za treći krajnik

caj od zalfije

Ukoliko preferirate prirodne opcije liječenja, iako ni u kom slučaju ne garantujemo da su navedene djelotvorne, u nastavku pročitajte nekoliko opcija za liječenje upale krajnika prirodnim putem.

Prirodni lijekovi za treći krajnik su:

 • Topla ili vruća obloga oko vrata sa čajem od žalfije, sirćeta i gline koju treba stavljati tri puta dnevno, obloge sa dodatkom ulja eukaliptusa i lavande na grudima i kupka za noge u toploj ili vrućoj vodi.
 • Krompir skuhan u ljusci izgnječen i stavljen u vunene čarape koje se omotaju oko vrata, a preko njih šal. Primijeniti preko noći.
 • Ispiranje usta i grla čajem od kamilice, mente i žalfije ili slanom vodom.
 • Pijenje čaja od žalfije, bijelog sljeza i sljeza.
 • Masiranje vrata eteričnim uljem od eukaliptusa.
 • Pijenje tečnosti u što većim količinama.
 • Konzumiranje propolisa od meda i bombona od žalfije.
 • Jedenje kašaste hrane i što manje mliječnih prerađevina.
 • Unos što više vitamina A, B i C.

Da li čajevi mogu da pomognu?

Da, čajevi mogu biti od velike pomoći, pogotovo onda kada dijete trpi bolove uzrokovane zapaljenjem. Kao najpogodniji i najkorisniji izdvaja se čaj od žalfije, što se moglo i zaključiti na osnovu prethodno navedenih stavki za prirodno liječenje, jer je skoro svaka sadržala upravo žalfiju. Razlog tom je njeno antiseptičko dejstvo. Suštinski, može se koristiti i za ispiranje grla i za pijenje, čime se podstiče izbacivanje nakupljene sluzi.

Osim žalfije, poželjno je korišćenje čajeva od majčine dušice i bijelog sleza, koji djeluju antibakterijski, kao i kamilice, koja služi za ublažavanje same upale.

U svakom slučaju, čajeve možete dati svom djetetu kako biste olakšali kompletno stanje, ali savjetujemo da se svakako konsultujete sa doktorom koji će procijeniti najbolju terapiju u vašem slučaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *