Savjeti nutricioniste: Koje namirnice potpomažu začeće?

koje namirnice potpomažu začeće

Nije nikakva novost da su za začeće djeteta najbitnije zdrave jajne ćelije, zdravi spermatozoidi kao i dobro opšte stanje organizma. Često faktori poput genetike, određenih zdravstvenih problema i starosne dobi mogu uticati na plodnost kod žena i muškaraca.

Pročitajte i : Pokušavate da zatrudnite? Evo kako da pripremite vaše tijelo za trudnoću!

Ipak, ponekad je šanse za trdnoću moguće i dvostruko povećati jednostavnim izbacivanjem loših životnih navika i uvođenjem određenih namirnica U skladu sa tim nutricionisti naglašavaju kako određene namirnice mogu poboljšati zdravlje reproduktivnih organa, uravnotežiti hormone i omogućiti bolju plodnosti. U nastavku pročitajte kako način ishrane utiče na našu plodnost.

Čini se da je menstrualni ciklus žene prilično jasan – žena ovulira, jajašca su spremna za oplodnju, a ukoliko do oplodnje ne dođe, žena dobija mensturaciju. Ali postoji mnogo faktora koji su odgovorni za ovaj ciklus. Između ostalog, hrana koju jedemo može značajno da utiče na nivo ženskih hormona koji utiču na redovnost ciklusa.  Na primjer, ukoliko su hormoni estrogen ili progesteron čak neznatno odstupili od normalnih vrijednosti, mensutalni ciklus žene može postati neredovan ili čak izostati, što zasigurno otežava i začeće.

namirnice koje potpomažu začeće

Najveći uticaj na ovulaciju i smanjenje plodnosti kod žena ima neuhranjenost. Drastične dijete i izgladnjivanja mogu smanjiti procenat masnog tkiva kod žena što dalje utiče na ovulaciju i neredovan menstrualni cklus. Stoga nutricionisti ženama najčešće preporučuju raznoliku ishranu bogatu folnom kiselinom. Pored toga, važno je obratiti pažnju na unos željeza, cinka i selena, ali i omega tri masnih kiselina. Svi navedeni minerali i nutrijenti utiču na pravilno funkcionisanje hormona kod žena.

Pročitajte i : Folna kiselina-za trudnice jedna od najvažnijih vitamina

Sa druge strane, višak kilograma i gojaznost kod muškaraca smanjuju plodnost. U ovom slučaju muškarci proizvode manji broj spermatozoida čiji je kvalitet slabiji. Nutricionisti muškarcima obično savjetuju izbacivanje rafinisanih namirnica, zasićenih masti, šećera i alkohola. Redovna fizička aktivnost i ishrana bogata proteinima i cinkom mogu značajno poboljšati nivoe testosterona kod muškaraca.

Umjetna oplodnja: procedura, postupak i cijena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *