Ako ste trudni, na ove 4 stavke MORATE paziti

vazne cinjenice o trudnoci

Sa trudnoćom dolazi sreća, mir, potpuno nove emocije i uzburkana osjećanja, ali sa druge strane i dosta briga. Ovo su 4 stavke na koje morate paziti u prvom tromjesečju kako bi trudnoća protekla u redu.

1. Obratite pažnju na hranjivost a ne kalorije

Žene uglavnom znaju koju hranu treba da izbjegavaju tokom trudnoće, To su svježi sir, pršut, kao i drugi nepasterizovani mliječni proizvodi. Međutim, naglasak treba da se stavi na hranu koja mora da se unosi zbog svojih hranjivih svojstava. Tokom trudnoće je potrebno da unosete samo 300 kcal više nego inače na dnevnom nivou. Zato rasporedite obroke pravilno i birajte hranu koja je izvor energije. Hrana mora biti raznolika zbog razvoja bebe koji je dinamičan u prva tri mjeseca. Unosite mnogo žitarica, voća, povrća, ali i izvora masti i bjelančevina.

Ovako izgledaju postporođajni običaji u različitim zemljama svijeta

2. Dogovorite termin za ultrazvuk

Do devete nedjelje trudnoće, pregledi utrazvukom znaju biti nepouzdani, ali nakon toga je posebno bitno obaviti ultrazvuk. Prvi ultrazvuk se vrši u toku prvog tromjesečja, odnosno do kraja 12. nedjelje trudnoće. Tada se može ustanoviti trajanje trudnoće i uvidjeti da li je riječ o patološkoj trudnoći. Inače, ukoliko niste znali, uz pomoć dužine od tjemena do trtice određuje se trajanje trudnoće.

Otkrijte da li će vaše dijete biti ljevak ili dešnjak prije rođenja!

3. Upoznajte se sa znakovima vanmaterične trudnoće

Dešava se da do razvoja fetusa dođe van materice, i to uglavnom u jajovodu. Ovo stanje može biti opasno za život majke, a fetus je nemoguće spasiti. Zato treba da se vodi računa o simptomima koji mogu nagovijestiti ovakvo stanje. To su bol u trbuhu, krvarenje, kao i bol na vrhu ramena. Žene ovu bol u trbuhu uglavnom opisuju kao ubod nožem.

4. Važnost krvne krupe

U slučaju negativne krvne grupe (RH-) kod majke i pozitivne kod bebe, postoji mogućnost da se javi niz komplikacija. Zato je potrebno da se odmah po ustanovljavanju trudnoće odredi krvna grupa ukoliko vam ista nije poznata. Naime, ukoliko vam nije poznato, kontaktom majčine i bebin krvi može doći do uništavanje bebinih crvenih krvnih zrnaca što uzrokuje anemiju. Iz tog razloga sve mame koje imaju negativnu krvnu grupu u roku od 72 sata nakon porođaja primaju injekciju anti-D imunoglobulina koji sprečava stvaranje antitijela u krvotoku.

7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *