Kako smiriti uporni kašalj kod djece

Kako smiriti uporni kašalj kod djece

Kašalj je važan dio odbrambenog sistema, jer pomaže da se tijelo oslobodi potencijalno štetnih mikroba ili nekih drugih iritirajućih supstanci. Kašalj kod djece se javlja u raznim oblicima, uključujući suhi i mokri kašalj. Na kašalj kod djece mogu uticati brojni faktori- od jednostavne prehlade do udisanja i gutanja određenih predmeta koji uzrokuju začepljenost disajnih puteva.

Kako biste smirili kašalj kod djece, potrebno je da najprije da prepoznate uzroke kako se običan kašalj ne bi pretvorio u hronični usljed neadekvatnog liječenja.

Kašalj kod djece: mogući uzroci

Sadržaj:

Sa medicinske tačke gledišta, kašalj je obično znak da tijelo vašeg djeteta pokušava da se oslobodi određenog iritanta, sluzi ili nekog stranog objekta koji izaziva kašalj. Kašalj kod djece može biti uzrokovan mnogobrojnim faktorima, stoga je važno da se vrsta kašlja prepozna i adekvatno liječi kako ne bi postao hroničan i uzrokovao dalje komplikacije.

Virusna infekcija

Mnoge virusne respiratorne infekcije mogu uzrokovati kašalj kako kod odraslih, tako i kod djece. U slučaju virusne infekcije dolazi do kašljanja zbog iritacije i upale disajnih puteva. Infekcije su obično uzrokovane virusima koji uzrokuju kašalj kod djece. Najčešće infekcije su:

 • Prehlada
 • Gripa
 • Pneumonija
 • Bronhiolitis

U zavisnosti od vrste infekcije, kašalj može proizvoditi zvuke „škripanja“ ili „šuštanja“ grla. Ovakav tip kašlja se obično pogoršava noću, jer sluz kaplje iz nosa u grlo i uzrokuje iritaciju.

uzroci kašlja kod djece

Virusnu infekciju karakterišu i sljedeći simptomi:

 • Groznica
 • Curenje ili začepljen nos
 • Kihanje
 • Glavobolja
 • Bolovi u tijelu

Za razliku od bakterijskih infekcija, virusne infekcije ne reaguju na tretman antibioticima. Umjesto toga, tretman obično predstavlja dosta odmora i tečnosti.

Pročitajte i : Temperatura kod beba-kako razlikovati virusnu i bakterijsku infekciju

Ukoliko je vaše dijete starije od 6 mjeseci možete im dati ibuprofen ili paracetamol kako bi se ublažila bol. Izbjegavajte davanje aspirina, posebno kod mlađe djece.

Ponekad se kašalj može zadržati nekoliko sedmica nakon virusne respiratorne infekcije. Ovakav kašalj  se naziva postvirusni kašalj koji se javlja nakon dugotrajne upale ili osjetljivosti disajnih puteva nakon infekcije.

Ne postoji tretman za postvirusni kašalj kod djece, ali simptomi obično nestanu sami od sebe nakon nekoliko nedjelja.

kašalj kod djece

Veliki kašalj kod djece 

Veliki kašalj kod djece, često se naziva i hripavac, je zarazna bakterijska infekcija dišajnih puteva. Kašalj nastaje zbog toksina koji proizvode bakterije, koje oštećuju disanje puteve i uzrokuju njihovo oticanje.

Veliki kašalj kod djece, često je dugotrajnog karaktera i može znatno otežati disanje i uzrokovati zvukove „šištanja“ u plućima.

Ostali simptom koje uzrokuje veliki kašalj kod djece:

 • Groznica
 • Curenje nosa
 • Kihanje

Veliki kašalj može biti ozbiljan zdravstveni problem, posebno kod dojenčadi te zahtjeva tretman antibioticima. Veliki kašalj se javlja uglavnom kod djece koja nisu vakcinisana.

Astma

Astma je hronična bolest koja uključuje upalu i sužavanje disajnih puteva, što može znatno otežati disanje. Suhi i česti kašalj kod djece može biti jedan od čestih simptoma astme. Kašalj može biti češći tokom noći ili tokom vježbanja.

Ostali simptomi astme uključuju:

 • Otežano disanje i kratak dah
 • Niski nivoi energije
 • Stezanje u grudima i bol

Liječenje astme podrazumijeva terapiju lijekovima koji će smanjiti upalu disajnih puteva vašeg djeteta.

Udisanje i gutanje predmeta

Nije neobično da mala djeca stavljaju razne predmete i igračke u usta. Pri dubokom izdisaju, predmet se može zaglaviti u njihovim disajnim putevima

Ukoliko je dijete nešto progutalo ili udahnulo, kašalj bi trebao biti znak da tijelo pokušava izbaciti predmet.  Ukoliko smatrate da je vaše dijete progutalo ili udahnulo strano tijelo, odmah potražite pomoć ljekara. Ljekar će ukloniti predmet, nakon čega se dijete prati na dalje znakove infekcije ili iritacije.

Alergija

Alergija takođe mogu uzrokovati kašalj kod djece. Alergija se javlja kada imuni sistem prepoznaje i reaguje na bezopasnu supstancu. Takva supstanca se naziva alergen, a najčešći tipovi alergena su polen, životinjska dlaka, određene namirnice i lijekovi.

Za vrijeme alergijske reakcije oslobađa se histamin koji izaziva respiratorne probleme. Hrapav, suv kašalj kod djece može biti simptom alergije ukoliko počinje u određeno doba godine karakteristično za određeni alerge.

Ostali simptomi alergije su:

 • Kihanje
 • Svrbež
 • Vodene oči
 • Osip
 • Curenje nosa

Najbolji način za kontrolisanje alergija jeste izbjegavanje supstanci ili stvari koje  podstiču alergijsku reakciju kod djeteta. Određeni lijekovi koji se izdaju bez recepta takođe mogu pomoći, ali svakako pratite instrukcije o lijeku i pobrinite se da je prikladan za dob i uzrast djeteta.

alergijski kašalj kod djece

Iritanti iz okoline

Izlaganje različitim iritantima iz okoline može doći do upale grla čiji je simptom suhi kašalj kod djece.

Uobičajeni iritanti koji izazivaju kašalj kod djece su:

 • Dim cigarete
 • Zagađen vazduh
 • Prašina
 • Pretjerano suv ili hladan zrak

Ukoliko je dijete često izloženo iritantu, suhi  kašalj može postati hroničan. Djeca koja pate od astme ili alergija su obično podložnija uticajima iritanata iz okoline.

Kako zaustaviti suvi kašalj

Prehlada i kašalj su česta pojava kod djece. Česta izloženost raznim bacilima pomaže organizmu djeteta da se izbori sa njima i ojača imuni sistem. Ipak, kašalj kod djece je potrebno tretirati kako ne bi prerastao u hronični.

Običan kašalj obično traje do dvije sedmice. Osim u slučajevima kada se ne radi o uobičajenoj infekciji, kašalj kod djece je moguće smiriti i kućnim liječenjem. Kućno liječenje kašlja podrazumijeva unos dovoljno tečnosti, odmor i dovoljan broj sati sna.

suvi kašalj kod djece

Obratite pažnju na zvuk kašlja djeteta, jer ćete na taj način prepoznati uzrok i lakše  zaustaviti suvi kašalj.

 • Duboki kašalj koji dolazi iz grudi je najčešće uzrokovan prisustvom sluzi u disanjim putevima.
 • Kašalj i stezanje u gornjem dijelu grla. Može biti uzrokovana infekcijom i oticanjem grla.
 • Blagi kašalj i šmrcanje. Može biti uzrokovano post-nazalnim kapanjem u grlo djeteta.

Unos dovoljno tečnosti

Hidratacija je od posebne važnosti u danima kada je vaše dijete bolesno. Najbolji način da odredite optimalan dnevni unos tečnosti kod djeteta je prema njihovim godinama. Naime, jednogodišnjem djetetu je potrebno najmanje 0.23 litre vode na dan. Dalje, dvogodišnjem djetetu je potrebno dva puta više itd.

Med

Med zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ovaj prirodni zaslađivač može znatno smiriti upaljeno grlo  i kašalj kod djece. Ipak, med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana.

Djeci starijoj od godinu dana je dozvoljena kašika meda dnevno. Rastopite med u toploj vodi, kako bi djetetu bilo lakše da ga proguta. Mješanjem meda u toploj vodi takođe imate dodatnu korist i od hidratacije

Držite djetetovu glavu podignutom dok spava

Držati djetetovu glavu podignutom dok spava ponekad može biti teško, naročito ukoliko vaša beba nemirno spava.

Druga opcija je da osim upotrebe dodatnog jastuka, podignete jedan kraj dušeka na kojem djete spava, tako što ćete ispod staviti zamotani peškir. Ipak, konsultujte se sa pedijatrom koja je najbolja opcija za vaše dijete.

Ovlaživač zraka

Odžavanje vazduha vlažnim spriječava isušivanje disajnih puteva vlažnim, što može spriječiti kašalj i gušenje kod djece.

Prilikom kupovine ovlaživača vazduha, uvijek birajte hladni ovlaživač vazduha. Hladni ovlaživači vazduha su sigurniji za djecu, a pritome su jednako djelotvorni kao i ovlaživači toplog vazduha.

Ukoliko je moguće, koristite pročišćenu ili destilovanu vodu. Postavite ovlaživač u sobu u kojoj djete spava, a tokom dana postavite ga u prostoriju gdje vaše dijete provodi najviše vremena.

Esencijalna ulja

Esencijala ulja u poslednje vrijeme doživljavaju sve veću popularnost, a smatra se da neka od njih mogu biti efikasna u ublažavanju kašlja ili bolova u mišićima kada se nanesu na kožu ili rasprše u vazduh.

Ipak, uvijek razgovarajte sa ljekarom prije upotrebe eteričnih ulja, jer nisu sva ulja sigurna za djecu.

Noćni kašalj

Uzroci noćnog kašlja variraju od  manjih infekcija kao što je prehlada do ozbiljnih prehlada do ozbiljnih problema kao što je astma. Noćni kašalj koji traje duže od 4 sedmice smatra se hroničnim i zahtjeva progled ljekara.

Obratite pažnju na učestalost i trajanje noćnog kašlja kako bi pomogli ljekaru da utvrdi da li je potrebno liječenje.

Potencijalni uzroci za noćni kašalj kod djece mogu biti sljedeći.

Postnazalni drip

Postnazalni drip nastaje kad nos proizvodi prekomjernu količinu sluzi koja se stvara tokom dana da bi tokom noći. Postnazalni drip je čest uzrok za noćni kašalj kod djece. Uobičajeni uzroci za ovo stanje uključuju disanje pretjerano hladnog ili suhog vazguha, infekcije kao što su prehlada ili gripa, alergije ali i nealergijski rinitis.

noćni kašalj kod djece

Noćna astma

Noćna astma je takođe učestao uzrok za noćni kašalj kod djece. Kašalj se javlja prvenstveno noću zbog promjena u disajnim putevima, koji se javjaju tokom spavanja. Astmatični kašalj je često suhi kašalj koji je često popraćen “šrkipanjem”.

Noćna astma može biti izazvana alergenima ili nekim drugim iritantima iz okoline.

Najbolji čaj za kašalj

Bez obzira da li kašalj kod djece zahtjeva i liječenje antibioticima, ljekar će vam uvijek preporučiti i dovoljan unos tečnosti i čajeva. Najbolji čaj za kašalj treba da sadrži dovoljnu količinu antioksidanasa koji će pomoći organizmu da se lakše izbori sa prehladom, te ublažiti bol i natečenost upaljenog grla.

Čaj od bijelog slijeza za kašalj

Ljekovitost čaja od bijelog slijeza zasniva se na prisustvu velike količine sluzi koja oblaže sluznicu i samim tim ublažava kašalj kod djece. Najčešće se preporučuje sa suhi kašalj, izazvan iziritiranom sluzkožom grla. O ljekovitosti bijelog sljeza pri tretiranju kašlja, najbolje svjedoči činjenica da je upravo on glavni sastojak mnogih dječijih sirupa za iskašljavanje.

Čaj od bijelog slijeza se pije i priprema drugačije u odnosu na ostale čajeve, inače se gube njegova ljekovita svojstva. Čaj se preliva sa hladnom vodom, a nikako vrelom. Nakon što ga prelijete hladnom vodom, čaj treba da odstoji minimalno dva sata.

Čaj od luka za kašalj

Iako nimalo ukusan, čaj od luka se smatra jednim od najjefikasnijim lijekom za bronhitis i kašalj. Crni luk sadrži brojne antioksidanse koji pomažu organizmu da se lakše izbori sa virusom.

Neoljušten crni luk najprije dobro operite i stavite da proključa. Čaj ostavite da odstoji, a zatim procijedite. Zbog svog neprivlačnog okusa, vaše dijete će možda odbijati ovaj lijek, stoga preporučujemo da u čaj dodate limun i med. Med i limun osim što su dodatan izvor vitamina mogu znatno ublažiti okus luka.

Čaj od lovora za kašalj

Čaj od lovora je najbolji izbor kod suhog i nadražajnog kašlja i osjećaja grebanja u grlu. Ovaj lako dostupan začin nalazi se u svakoj kuhinji, ne samo da je efikasan u suzbijanju kašlja, već i za jačanje imunog sistema u cjelini.

Čaj od lovora se priprema tako što se 3 lista lovora sitno iscjeckaju, a zatim preliju sa malo vode i zagrijavaju do ključanja. Nakon što se ohladi, čaj je spreman za piće.

Čaj od đumbira za kašalj

Kašalj kod djece se najčešće javlja usljed pada imuniteta. Za istovremeno jačanje imuniteta i liječenje kašlja, najčešće se preporučuje čaj od đumbira. Đumbir uspješno odbacuje sluz koja iritira grlo.

Čaj od đumbira se priprema tako što se njegov korijen sitno isjecka i kuha na laganoj temepraturi minimalno dvadeset minuta. Zbog svog jakog okusa, đumbir se preporučuje priprematiu većoj količini vode kako bi se razblažio njegov prejak okus.

Kašalj kod djece: kada zvati ljekara

Ukoliko već nekoliko dana bezuspješno tretirate kašalj kod djece i ukoliko vam se čini da se kašalj pogoršava, obratite se ljekaru.

kašalj kod djece, kada zvati ljekara

Kašalj kod djece izazvan astmom ili alergijama može izazvati hronični kašalj koji zahtjeva tretman ljekara. Ostali znaci koji ukazuju da kašalj kod djece zahtjeva pregled ljekara:

 • Kašalj koji traje duže od 10 dana
 • Kašalj uz temperaturu višu od 38 ˚C
 • Otežano disanje
 • Bol u grudima
 • Povlačenje ušiju, što može biti znak upale uha

Da li je vaše dijete previše bolesno za školu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *