Konjuktivitis kod djece: simptomi, liječenje, prevencija

Konjuktivitis kod djece simptomi, liječenje, prevencija

Konjuktivitis je vrlo česta infekcija oka. Uključuje upalu (oticanje) konjuktive- tanke delikatne membrane koja pokriva beonjače i linije unutar kapaka. Konjuktivitis je prilično česta pojava kod djece, i relativno se brzo liječi.

Konjuktivitis često ima neugodne simptome poput svraba i crvenila. Konjuktivitis ili ružičasto oko, vrlo je čest uzrok crvenila i nelagode kako kod djece tako i kod odraslih.

Ipak, konjuktivitis najčešće zahvata djecu predškolskog uzrasta jer se radi o zaraznoj bolesti koja se lako prenosi kod djece koja se kreću u većim grupama. Ukoliko se brzo ustanovi, konjuktivitis se lako liječi i ne ostavlja dugotrajne posljedice.

Vaša beba stalno trlja oči rukama? Evo zbog čega!

Konjuktivitis: uzroci i vrste

Postoje brojni uzroci zbog kojih se javlja konjuktivitis  kod djece. Najčešće se radi o bakterijskim ili virusnim infekcijama. Okidači za konjuktivitis ponekad mogu biti i alergije, prašina, dim, grinje i životinjska dlaka.

Najčešća četiri oblika konjuktivitisa kod djece su:

 • Virusni
 • Bakterijski
 • Alergijski
 • Konjuktivitis izazvan određenim iritantima

Navedeni oblici konjuktivitisa uglavnom dijele zajedničke simptome, dok određeni tipovi mogu imati zasebne, karakteristične simptome.

Virusni konjuktivitis

Virusni konjuktivitis je zarazna verzija konjuktivitisa koja je uzrokovana virusom. Isti virus koji uzrokuje prehladu ili druge virusne infekcije može takođe izazvati i konjuktivitis.

Ovakav oblik konjuktivitisa se može razviti kao rezultat širenja neke druge infekcije u organizmu djeteta ili u kontakti sa drugom djecom.

virusni konjuktivitis kod djece

Alergijski konjuktivitis

Ovakav tip alergijskog konjuktivitisa nije zarazan. Javlja se kao reakcija na određen alergen, koji može biti trava, polen ili grinje. U ovom slučaju konjuktivitis se javlja u zavisnosti od toga koji alergen preovladava u okolini vašeg djeteta.

Bakterijski konjuktivitis

Kao i virusni, i bakterijski konjuktivitis je takođe zarazan oblik konjuktivitisa. Uzrokovan je istim tipom bakterija koje dovode i do ostalih infekcija poput infekcije uha poput Staphylococcus aureus ili Streptococcus pneumonia.

Vaše dijete se može zaraziti i dodirivanjem kontaminiranih objekata ili prilikom kontanta sa drugom djecom koja imaju infekciju.

Konjuktivitis izazvan iritantima iz okoline

Oči vašeg djeteta takođe mogu postati crvene i iziritirane prilikom kontanta sa određenim iritantima iz okoline, kao na primjer hlor prilikom kupanja u bazenu. Ovakav tip konjuktivitisa nije zarazan.

Konjuktivitis, simptomi

Najčešći simptomi koje ima konjuktivitis su:

 • Svrab i iritacija očiju
 • Oticanje kapaka
 • Osjetljivost na svjetlo
 • Krmelje očiju, najčešće zelene ili žute boje
 • Infekcija uha kod bakterijske infekcije
 • Lezije na očnim kapcima- najčešće zbog herpesne infekcije

konjuktivitis kod djece simptomi

Simptomi karakteristični za alergijski konjuktivitis često nisu povezani sa očima i mogu biti popraćeni i simptomima poput curenja nosa i kihanja.

 • Alergijski konjuktivitis se često javlja kod oba oka.
 • Virusni i bakterijski konjuktivitis se može javiti kod oba ili samo jednog oka. U ovom slučaju trljanjem kontaminiranom rukom, infekcija se prenosi i na drugo oko.

Koliko dugo traje konjuktivitis kod djece

Trajanje konjuktivitisa prvenstveno zavisi od tipa konjuktivitisa kao i načina na koji se tretira. U većini slučajeva, konjuktivitis kod djece traje od par dana do nekoliko nedelja. Obično se radi o blagim infekcijama do čijeg poboljšanja odmah nakon propisanog tretmana.

U ozbiljnijim slučajevima može biti potrebno liječenje antibiocitima ili antivirusnim lijekovima. Redovno održavanje lične higijene poput redovnog pranja ruku i ne dijeljenje ličnih stvari te izbjegavanje kontakta sa drugom zaraženom djecom može spriječiti širenje konjuktivitisa.

Konjuktivitis liječenje

Konjuktivitis izazvan bakterijama se najčešće liječi kapima za oči sa antibiotiskim djelovanjem. Poboljašnje se obično primjeti odmah nakon nekoliko dana, ali se terapija koristi sve dok se bakterijska infekcija potpuno ne zaliječi.

Većina mama ima problem sa ukapavanjem kapi u oči djeteta. Pokušajte da ih ukapate u uglove očiju dok su zatvorene. Na taj način kapi će se sliti prirodnim tokom u oko djeteta nakon što ih otvori.

Antibiotska mast za konjuktivitis je takođe često korišten tretman za konjuktivitis. Mast takođe možete nanijeti na uglove očiju vašeg mališana, nakon čega će se mast polako početi da topi i slijeva u oči.

konjuktivitis liječenje

Kod virusnog konjuktivitisa se najčešće preporučuje kućno liječenje. Kod virusnih infekcija, antibiotici se ne smatraju efikasnim, te je oči potrebno redovno čistiti koristeći nakvašenu sterilnu gazu. Simptome poput crvenila i peckanja je moguće ublažiti oblogama.

Alergijski konjuktivitis zahtjeva potpuno drugačiji tretman u odnosu na bakterijski i virusni. Ljekari najčešće propisuju antihistamine ili neke druge lijekove, u zavisnosti od toga šta je okidač alergije. Hladne obloge takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Kod alergijskog konjuktivitisa nastojte smanjiti stepen izloženosti djeteta alergenima:

 • U sezoni alergija, kada je koncentracija polena visoka držite prozore zatvorenima
 • Svakodnevno brišite prašinu u stanu
 • Koristite pročišćivač zraka

Ukoliko primjetite bilo kakve promjene na oku vašeg djetata, potrebno je da se odmah konsultujete sa ljekarom o mogućim uzrocima crvenila. Na vrijeme tretiran konjuktivitis kod djece, ne samo da pomaže da dijete dobije odgovarajući tretman, već i smanjujete šanse da vaše dijete zarazi i ostalu djecu iz svoje okoline.

Pročitajte i: Kako smiriti uporni kašalj kod djece?

Prevencija konjuktivitisa

Trljanje i dodirivanje očiju zaraženim rukama najčešći je uzrok konjuktivitisa kod djece. Stoga, dobre higijenske navike su najbolji način prevencije konjuktivitisa.

Zbog svojih navika da znatiželjno dodiruju sve oko sebe, djeca bi trebala što češće da peru ruke toplom vodom i sapunom. Takođe, djeca ne bi trebala dijeliti peškir i jastučnice sa ostalim ukućanima.

Pored toga, zbog svraba i iritacije djeca često prljavim rukama dodiruju oči zbog čega je često oporavak od konjuktivitisa usporen i otežan.

Djeca koja boluju od konjuktivitisa bi trebala ostajati kod kuće i ne ići u školu ili vrtić kraći vremenski period. Koliko vremena bi dijete trebalo da izostane iz škole zavisi od vrste konjuktivitisa djeteta.

 • Alergijski konjuktivitis nije zarazan i u tom slučaju dijete nema potrebe da izostaje iz škole.
 • Bakterijski konjuktivitis koji se liječi antibioticima nije zarazan 24h nakon prvog uzimanja antibiotika.
 • Virusni konjuktivitis zahtijeva najduže liječenje koje traje i do nekoliko sedmica. Kod virusnog konjuktivitisa se preporučuje da dijete ostane na kućnom liječenju sve dok simptomi potpuno ne nestanu. Za vrijeme ovog perioda dijete će morati izostajati iz škole ili vrtića.

Konjuktivitis prirodno liječenje

Liječenje konjuktivitisa moguće je i prirodnim putem. Ipak, prirodno liječenje konjuktivitisa podrazumijeva samo ublažavanje njegovih neugodnih simptoma. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, u liječenje bi trebalo uključiti i antibiotike.

konjuktivitis kod beba

Prirodni lijekovi koji mame najčešće preporučuju su:

 • Čaj od kamilice. Iscjeđene vrećice pripremljenog čaja od kamilice prinesite na oči te držite nekoliko minuta. Kamilica će smiriti nadraženo i upaljeno oko, a postupak je potrebno ponavljati par puta dnevno.
 • Aloe Vera. Aloe vera je poznata po svojim blagim i umirujućim svojstvima. Sterilnu gazu obložite u gel na bazi aloe vere. Gazu prislonite na upaljeno oko i držite nekoliko minuta.
 • Biljka Vidac. Čaj od biljke Vidac se takođe koristi za ispiranje očiju. Čaj se priprema tako što se osušeni listovi biljke potope u ključalu vodu, a zatim sačekate da se ohladi. Oči je potrebno ispirati tri puta dnevno.
 • Listovi maline. Čaj od listova maline se takođe može koristiti kao rastvor za ispiranje oka.

Pročitajte i: Majčino mlijeko štiti od alergija?

Najčešće postavljena pitanja

 • Mojoj bebi se često javlja gnojni iscjedak iz očiju. Da li se radi konjuktivitisu?

Mnoge novorođene bebe imaju blokade u suznim kanalima. Kada se ova blokada čisti, često se javlja gnojni iscjedak iz očiju koji može izgledati kao iscjedak kod konjuktivitisa. Tretman je sličan, ali u ovom slučaju bebi nije potrebno davati antibiotike.

Najprije, bebine oči je potrebno da pregleda ljekar opšte prakse ili pedijatar kako bi se utvrdio tačan uzrok iscjedka.

 • Da li je potrebno dezinfikovati jastučnicu i peškire djeteta nakon što je konjuktivitis izliječen?

Ukoliko vaše dijete ima infektivni konjuktivitis, dajte mu čistu jastučnicu i peškir koji će koristiti kako bi spriječio širenje infekcije i na trudo oko, u slučaju da je konjuktivitis obuhvatio samo jedno oko.

Nakon što je konjuktivis kod djeteta izliječen, operite korištene jastučnice i peškire kao i obično. Nema potrebe za upotrebnom sredstava za dezinfekciju.

 • Moje dijete nosi kontaktna sočiva? Može li ovo uzrokovati probleme sa konjuktivitisom?

Djeca koja nose sočiva ne bi trebala da ih koriste prije nego što se konjuktivitis smiri. Ponekad, kontaktna sočiva mogu izazvati ogrebotine na rožnjači koji mogu izgledati slično kao i konjuktivitis.

Dječje gliste, simptomi i liječenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *