Grčevi kod novorođenčadi: simptomi i olakšavajuće tehnike

grcevi kod novorodjencadi

Porođaj je napokon prošao, beba je u vašem naručju, vratili ste se kući, a dani i mjeseci koji predstoje će poprimiti novi oblik i nove forme emocija. Ti prvi dani se babom su za majke veoma teški, veoma emotivni, ali i posebni. Taj osjećaj teško da može bilo šta drugo u životu da probudi.

Međutim, u moru tih emocija javiće se mnoga loša stanja koja ne treba da vas brinu, osim ako ne pređu neku granicu razumnog. Majke se osjećaju loše, teško im je prilagoditi se, porođaji su često teški, a bebe uglavnom plaču bez prestanke i po cijeli dan imaju osjećaj da doje.

Da, baš tako.

Prvi dani uopšte nisu bajni.

Ispunjeni su plačom i mučninom, a rješenja kao da nema.

Glasan plač najčešće se javlja potpuno neobjašnjeno, a prerasta u vrisak, dok se roditelji sve to vrijeme osjećaju bespomoćno.

Često se ovakve stvari dešavaju u večernjim satima, a beba osim toga nema nikakvih znakova bolesti. To onda znači da je vjerovatno riječ o dojenačkim grčevima.

Grčevi kod novorođenčadi su vam uveliko poznat termin?

Mi ćemo vam u nastavku razjasniti sve šta treba da znate kako biste vašoj bebi, ali i vama samima, olakšali.

Simptomi grčeva kod beba

Sadržaj:

Sigurno da je prva stavka koju ste se zapitali ona kako znati da beba plače baš zbog grčeva? Kako znati da je razlog nemira vašeg tek rođenog djeteta problem ovog tipa, a ne nešto veće i značajnije, na šta treba da brzo djelujete?

Odgovor na to pitanje daće vam praćenje bebinog ponošanja i stanja, a za to vam je presudno da poznajete simptome koje navodimo u nastavku.

Plakanje koje je učestalo

Bebino plakanje je učestalo i tempirano, odnosno javlja se u tačno određenom periodu u toku dana. To su uglavnom poslijepodnevni ili večenji sati, ili vrijeme nakon obroka. Plakanje se javlja iznenada i suštinski bez nekog vidljivog razloga, a može trajati i po nekoliko sati. Vrsta plača nije određena, može biti svakakva, dakle i piskavi i prodoran. Bebu je u tom periodu veoma teško umiriti.

grcici kod beba

Javlja se crvenilo i temperatura

Ukoliko se javi crvenilo u licu, znajte da uzročnik mogu biti dvije stavke. Prva je povišena temperatura, a druga naprezanje pri plaču. Ukoliko temperatura prelazi 38 stepeni, to znači da treba da se obratite doktoru čim prije.

Karakterističan položaj tijela

Bebe se tokom borbe sa grčevima ponašaju karakteristično, odnosno pomijeraju noge ka stomaku, a pesnice drže stegnute nakon čega ih naglo isprave. Ako se desi da, s druge strane, primijetite povijanje leđa praćeno teškim izbacivanje gasova, obratite se doktoru!

Problem sa ishranom

Za vrijeme grčića kod beba dolazi do odbijanja hrane. Ipak, to nije pravilo, jer postoje slučajevi u kojima su bebe i za vrijeme grčića dobro jele i dobijale na težini. To znači da je ovaj simptom prilično individualan i zavisi od bebe do bebe.

Kad počinju grčevi kod beba?

Grčići kod beba javljaju se u periodu dvije do tri nedjelje od rođenja. Obično taj period uznemirenost traje najkasnije do četvrtog mjeseca. Pojavljivanje grčeva vremenski je karakteristično za poslijepodnevne i večernje časove, i često nakon samog obroka.

Koliko traju grčevi?

Naredno pitanje i briga roditelja uglavnom je ono – a koliko traju grčevi? Konkretnog i tačnog odgovora nema. Grčevi kod novorođenčadi traju i po nekoliko sati u toku dana, mada su četiri sata trajanje neki maksimum. Statistika kaže da se pojavljuju tri dana u nedjelji u periodu od treće nedjelje života pa sve dok se beba razvija i raste. Nestanak se uglavnom očekuje u periodu trećeg ili četvrtog mjeseca starosti bebe.

Kako pomoći bebi kod grčeva?

Stanje u kojem se beba nalazi i strah koji izaziva samo pogoršavaju stvar koja je zapravo vrlo prosta. Grčevi su normalna pojava i ne treba da vas brinu. Da, kad beba plače bez prestanka satima, nemoguće je da vas ne uhati strah, ali fokusirajte svoje misli na to kako da sve kroz šta beba prolazi olakšate.

grcici kod beba kako pomoci bebi kod grceva

Kolike, odnosno grčevi kod novorođenčadi, ne zahtijevaju nikakav poseban tretman. Jedino što je bitno jeste da roditelji odvedu dijete na pedijatrijski pregled kako bi se eliminisali drugi mogući problemi medicinske prirode, tj. kako bi se utvrdilo da je dijete zdravo.Ne postoji konkretan lijek koji dokazano rješava problem sa grčevima kod bebe. Ipak, postoje određena sredstva i načini koji olakšavaju navedeno stanje i djeluju protiv grčeva u stomaku. Zato je odgovor na pitanje kako da pomognete bebi taj da krenete od sebe i vrste hrane koju unosite. Osim toga slijedite ove stavke:

 • Dojilje treba da izbjegavaju unos namirnica koje pogoršavaju grčeve kod beba. To je ona hrana koja inače nadima, poput kupusa, karfiola, pasulja, brokula ili luka (crnog i bijelog). Osim toga, u ovu kategoriju spadaju i kofein, alkohol, začinjena hrana i citrusi, koji se svakako ne preporučuju za konzumaciju u ovom periodu.
 • Treba da dojite što duže, odbijanje možemo samo pogoršati grčeve.
 • Ukoliko u porodici već postoji osjetljivost na laktozu, preporučuje se da dojilje prestanu sa unosom kravljeg mlijeka u tom periodu. Neke bebe ne mogu da vare laktozu, pri čemu se uglavnom to prevaziđe u nekoj starijoj dobi.
 • Bebe koje jedu iz bočice treba da budu budne u tom periodu, a glava treba biti lagano podignuta. Nakon hranjenja poželjno je da beba podrigne, kako bi se izbacio višak vazduha.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Sada prelazimo na najbitniju temu – kako ublažiti grčeve kod beba. Svim roditeljima je fokus na tome, jer žele da olakšaju stanje u kojem se nalazi njihovo tek rođeno dijete, kao i da umanje strah koji postoji kod njih dok beba bespomoćno i beskrajno plače.

grcevi kod novorodjencadi kako olaksati grceve

Grčići kod beba mogu se ublažiti određenim postupcima i položajima u koje se beba stavlja. Takvi djeluju umirujuće, pa olakšavaju kompletnu situaciju. Zato slijedite naredne savjete:

 • Bebu držite uspravno ili na trbuhu.
 • Bebu nosite u takozvanoj kengur nosiljci.
 • Bebu vozajte u kolicima, jer kretanje i vibracije umiruju.
 • Bebi pustite muziku u zamračenoj sobi, ali naravno neku tihu i umirujuću.
 • Sjedite sa bebom u stolicu koja se ljulja.
 • Duže kupajte bebu, jer topla vode uglavnom prija i umanjuje napetosr.
 • Masirajte stomak svoje bebe, ali vrlo lagano i pažljivo.

Pročitaj još: Njega novorođenčeta: kako pravilno brinuti o tek rođenoj bebi


Naravno, pored svega ovoga podrazumijevano je da je bebu vrlo bitno uzeti u naručje i utješiti. Ovim se postiže povezivanje sa bebom i pokazivanje ljubavi, a samim tim se utiče i na umanjenje nervoze i boli koju vaše dijete osjeća.

Čaj protiv grčeva: komorač i kim rješavaju probleme?

Postoji teorija kojoj mnogi vjeruju i koju mnogi slijede, a to je da čajevi, poput onog od komorača, pomažu bebama kod grčeva. Ovo, naravno, nije naučno dokazano, a mnogi pedijatri uz to savjetuju da se bebi koja doji ne trebaju davati dodatne tečnosti, pa tako ni čajevi od komorača.

Komorač u narodu ima reputaciju lijeka koji rješava probavne smetnje, pa se preporučuje majkama dojiljama. Na taj način bebe, preko majčinog mlijeka, dobijaju korisne sastojke.

Osim u ove svrhe, komorač se preporučuje majkama koje imaju problema sa produkcijom mlijeka, jer komorač potiče lučenje tjelesnih tekućina.

caj protiv grceva komorac

Ipak, ukoliko bebi dajete čaj, čak i u malim količinama , on može izazvati određene probleme. Recimo, tako se puni bebin želudac, ali ne dovoljno hranjivim tvarima kao što je majčino mlijeko. Samim tim se remeti ishrana i glad bebe. Osim toga, remeti se i proizvodnja mlijeka, koja se vremenom smanjuje u skladu sa manjom “potražnjom”.

Pored navedenog postoje i tehnički problemi koji se sastoje u tome da beba može naučiti pogrešno sisanje, odnosno tehniku dojenja, s obzirom da konzumira često čajeve na bočicu, kao i to da može početi odbijati dojku.

Dakle, određeni rizici postoje, a dojenje i kvalitetna ishrana su svakako primat u cijeloj priči. Uz sve to, grčevi su nešto kroz šta prođu sve bebe i majke, nema pravog i provjerenog lijeka, tako je konzumacija čaja od komorača potpuno opciono.


Pročitaj još: Dojenje i dohrana adaptiranim mlijekom


Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se bebe doje do šest mjeseci starosti, a većina stručnjaka ističe da redovno korišćenje čajeva donosi više lošeg nego dobrog. Sa druge strane, na čajevima za bebe piše da se mogu davati bebama od samog rođenja, ali je jako teško pronaći istraživanje koje egzaktno navodi da li je to dobar potez ili ne.

Skoro 50% beba imaju grčeve i to nema veze sa načinom ishrane. Najčešće se preporučuje da bebama dajete masaže i da sprovodite gore navedene korake za opuštanje i umanjenje bola.

Čaj od kima za grčeve

Osim komorača, preporučuje se i čaj od kima za grčeve kod beba. Kim, koji je u narodu još poznat kao kumin, divlji kumin, kom, poljski kim, pitomi kim i slično, je dvogodišnja zeljasta biljka sa sitnim granama. Cvjetovi su bijeli, a sam plod duguljastog oblika.

Godinama se kim koristi kod problema sa osjetljivošću želuca, kod grčeva, nadutosti i kod drugih sličnih tegoba u vezi sa crijevima.

caj od kima protiv grceva

Eterično ulje koje se pravi od navedene biljke pomaže želucu i žuči, umiruje crijeva, smanjuje grčeve i istjeruje pristune gasove. Tako se onemogućava razmnožavanje bakterija u crijevima koje ometaju da se hranjivi sastojci u organizmu rastvore pravilno.

Međutim, sve što smo iznad naveli za čaj od komorača važi i u ovom slučaju, tako da je odluka na majkama  da li će pokušati sa davanjem bebi čaja ili ipak ne.

Kako skuvati čaj od kima?

Ako se ipak odlučite da pokušate sa čajem od kima koji je dokazan lijek za probleme sa želucom i varenjem, slijedite ova uputstva za pripremu:

U 100 ml proključale vode ubacite pola kašičice zrnaca kima i ostavite da odstoji 15 minut u poklopljenoj posudi. Čaj pijte lagano, u malim gutljajima, a bebi dajte isti dok je još topao. Ukoliko beba odbija čaj, u vodu tokom kuvanja dodajte malo šećera kako bi bio ljepši za piti.

Neželjena dejstva kima?

Još uvijek nisu poznata neželjena dejstva proizvoda od kima kao što su  čaj i ulje, ali se ipak eterično ulje ne bi trebalo koristiti bez savjetovanja doktora. Kim može izazvati pojedine alergije, a to znači da postoji još veća potreba za pažnjom i konsultovanjem sa doktorom.

Muzika protiv grčeva? Da!

S obzirom da postoje dokazi da određeni zvukovi utiču smirujuće na bebe, pa tako pomažu kod grčeva i napetosti beba, probajte i sa tim. Ne košta vas ništa, a u nastavku vam ostavljamo odgovarajući link.

Da li beba može imati neke ozbiljnije posljedice zbog grčeva?

Istraživanja kažu da ne. Možete da odahnete. Činjenica je da grčići kod beba neće ostaviti posljedice na rast i razvoj vašeg djeteta. I samo objašnjenje pojave istih svjedočanstvo je bezopasnosti – javljaju se jer je digestivni trakt nedovoljno ravijen, a to znači da nestaju čim beba poraste i čim se organizam dovoljno razvije.

Ipak, bez obzira na navedeno, roditeljama grčevi zadaju veliki pritisak, a često mogu majke dovesti do postporođajne depresije i prestanka dojenja.

Kako biste spriječili takva stanja, bitno je da uvijek imate na umu da je sve to prolazna faza, da će vremenom nestati, i da većina majki doživi isto.

Slijedite naša upustva sa početka, u kojima smo vam naveli na koji način možete ublažiti grčeve bebe i pokažite vašem mališanu svu ljubav i nježnost ovog svijeta. Sigurno da ćete mnogo olakšati situaciju sa tim.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *