Kako olakšati nicanje zuba?

Nicanje zuba kod bebe

Šta je nicanje zuba? Vašoj bebi počinju nicati zubi kada prvih par zuba, zvanih mliječni zubi, probiju desni.

Kada obično počinje nicanje zuba?

Sadržaj:

Nicanje zuba obično počinje oko šestog mjeseca, ali normalno je i da nicanje počne bilo kada između trećeg i dvanaestog mjeseca starosti. Do vremena kada vaše dijete bude imalo 3 godine, ono će imati svih 20 mliječnih zuba.

Obično prvo narastu donji prednji zubi. Gornji prednji zubi najčešće izbiju 1 do 2 mjeseca nakon donjih prednjih.

Šta su simptomi?

Neke bebe su u vrijeme kada im niču zubi nervoznije nego obično. Ovo može biti zbog osjetljivosti i naticanja desni prije izbijanja zuba. Ovi simptomi obično počinju 3 do 5 dana prije nego što se zub pojavi, a povuku se čim zub probije kožu. Ipak, na mnogo beba nicanje zuba uopšte i ne utiče.
Bebe mogu početi gristi prste ili igračke da smanje pritisak koji u to vrijeme osjete u desnima. Takođe mogu odbijati da jedu i piju, jer ih bole usta.

Mnoge bebe sline dok im niču zubi, što može izazvati osipe na bradi, licu ili prsima.

Blagi simptomi, koji se obično povuku, nisu zabrinjavajući. Pozovite vašeg ljekara ako su simptomi ozbiljni ili se stanje uopšte ne poboljša.

Kako možete pomoći svojoj bebi da lakše prođe kroz fazu nicanja zuba?

Evo nekoliko savjeta kako da pomognete svojoj bebi da lakše prođe kroz fazu nicanja zuba:

  • Dajte svojoj bebi blagi preparat za ublažavanje bola koji je namijenjen tačno određenoj dobi bebe. Na primjer, acetaminophen (paracetamol , poput Tylenola) ili ibuprofen (poput Advila) može olakšati neugodnost koju osjeća vaša beba. Nemojte davati aspirin djeci mlađoj od 20 godina, jer je on povezan sa Rejovim sindromom, rijetkom, ali i ozbiljnom bolešću.
  • Koristite čist prst (ili hladnu glockalicu) da s vremena na vrijeme oko 2 minuta nježno masirate desni vaše bebe. Mnogim bebama to godi, iako se s početka mogu tome odupirati.
  • Nabavite sigurne predmete koje će vaša beba moći gristi, kao što su glockalice.
    Dosta roditelja koristi i druge lijekove, poput gelova koje mažu bebama na desni. Ipak, mnogi stručnjaci sumnjaju u efikasnost i sigurnost ovih preparata. Ako želite isprobati ove proizvode, posavjetujte se sa svojim ljekarom oko toga koji su tipovi najsigurniji i koliko često ih smijete koristiti.
mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *