Uobičajene tegobe u prvom tromjesečju

Mucnine u trudnoci

Svaki početak je težak i to važi i za prva tri mjeseca trudnoće. Najčešći problem su jutarnje mučnine, koje mogu da se regulišu promjenom ishrane.

Jutarnje mučnine

Sadržaj:

Jutarnje mučnine osjeća 50% trudnica, a uz mučninu često ide i povraćanje, kao i obilno lučenje sline. Osim navedenog, javlja se i gubitak apetita. Sve to utiče da su trudnice neraspoložene i da se osjećaju umorno i iscrpljeno.

Hiperemeza ili prekomjerno povraćanje se javlja kod jedne od stotinu žena. Taj se problem može ponoviti i u sljedećim trudnoćama, iako nije uobičajeno. Problem prekomjernog povraćanja (više od šest puta dnevno), izaziva dehidraciju te narušava ravnotežu hranljivih materija, a pacijentice se osjećaju veoma loše zbog iscrpljenosti. Pretpostavka je da pravilna prehrana koja se sprovodi mjesecima prije začeća može spriječiti to stanje.

8 najvećih mitova u trudnoći

Kako smanjiti ove tegobe?

Potrebno je uvesti tri obroka u isto vrijeme, jer se na taj način najbolje koriguje metabolizam i stabilizuje nivo šećera u krvi. Između ta tri osnovna obroka u pravilnim vremenskim razmacima se preporučuje uzeti nešto veoma lagano, najčešće proteinske prirode, kao jogurt, mladi sir i sl. Osim toga, između obroka mogu da se uzmu i manje količine voća. U prvim mjesecima se povećava potreba za vitaminima B6 i B12, folnom kiselinom, željezom i cinkom. Mučninu izaziva posebno nedostatak vitamina B6 i cinka.

Ukoliko dolazi do češćeg povraćanja, može doći i do nedostatka magnezijuma. Vitaminski i mineralni dodaci pomažu, ali ih je teško uzimati ako osjećate jaku mučninu. Da bi smanjili mučnine potrebno je jesti češće, ali manje. Takođe se preporučuje unositi tečnosti u dovoljnoj količini, ali to mora biti u manjim dozama. Osim tog, veoma je važno odmarati se dovoljno. Naglo ustajanje i nagli pokreti mogu izazivati mučnine, pa ih je potrebno izbjegavati. Takođe, potrebno je izbjegavati intenzivne mirise koji mogu izazivati mučnine i pojačavati nagon za povraćanjem.

7 najneugodnijih fizičkih promjena u trudnoći o kojima se ne priča

Trudnice su jedine koje imaju privilegiju da moraju večerati. Uzimanje hrane prije spavanja stabilizuje nivo šećera tokom cijele noći. Naravno, ne preporučuju se teški i masni obroci, već lagani i lako svarljivi, poželjno je jesti mladi sir i jogurt.

Korisni savjeti:

  • Odmarajte se kad god možete;
  • Jedite ono što vam prija;
  • Unosite dovoljno tečnosti;
  • Češće jedite manje obroke;
  • Izbjegavajte masnu ili jako začinjenu hranu.
mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *