Nagluvost kod djece

nagluvost kod djece

Oslabljen sluh često se javlja kod školske i predškolske djece. Bitno je na vrijeme uočiti problem i obratiti se ljekaru. Više od 30% djece predškolske i rane školske dobi ima nagluvost usljed hroničnog sekretnog otitisa.

Ovo oboljenje predstavlja vrstu hronične upale srednjeg uha karakterističnu za tu dob. Osnovni simptomi su oslabljen sluh (dijete pojačava televizor, glasnije govori ili se povlači u sebe i postaje tiše nego što je uobičajeno), poremećaji u izgovoru pojedinih riječi, ponekad se žali na bolove u uhu.

Postoje određeni predisponirajući faktori za nastanak ovog oboljenja. Dječaci su značajno skloniji hroničnom sekretnom otitisu, kao i djeca koja idu u vrtić (faktor kolektivnog boravka). Takođe, kod djece sklone upalama gornjih disajnih puteva, alergijama kao i kod djece sa anomalijama u razvoju vilice, oboljenje se javlja značajno češće.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se kod djece do treće godine postavlja na osnovu otorinolaringološkog pregleda i timpanometrije (objektivne i bezbolne metode), a kod starije djece se može uraditi i tonalna audiometrija koja pokazuje stepen oštećenja sluha.

Ukoliko se hronični sekretorni otitis ne dijagnostifikuje na vrijeme moguće su ozbiljne, pa i vitalne komplikacije. U takvim slučajevima se razvija upala temporalne kosti u kojoj je smješteno srednje uho. Stanje sluha se pogoršava i može dovesti do težih poremećaja komunikacije, psihološkog i intelektualnog napredovanja djeteta.

U ovim situacijama djeci MORATE reći NE

Liječenje može biti konzervativno i operativno

Konzervativno liječenje podrazumjeva upotrebu određenih lijekova uz redovnu kontrolu djeteta u trajanju od 3 mjeseca. Ukoliko se lijekovima ne postigne izlječenje, može se pristupiti operativnom tretmanu. Operativno liječenje se sastoji iz:

  • Otkanjanja uzroka koji je doveo do nastanka oboljenja,
  • Mikrohirurškog zahvata kojim se na bubnoj opni, koja je površine jedan centimetar kvadratni, pravi rez koji ne treba biti veći od 1,5 milimetar. Kroz taj otvor se odstrani sadržaj iz srednjeg uha i postavlja se aeraciona cjevčica (privremeni inplantat) koji ostaje u uhu od pola godine do godinu dana, i duže. Posljedice koje mogu nastati kod ovog hirurškog zahvata su minimalne.

Hronični sekretorni otitis

Hronični sekretorni otitis je bolest koja može da se ponovi i poslije sprovedene hirurške procedure liječenja. Djeca imaju sklonost ponavljanju bolesti sve do ulaska u pubertet. Takvi pacijenti mogu imati sporiji intelektualni razvoj, npr. sporije savladavaju školsko gradivo primjereno svom uzrastu.

Ovako treba da reagujete ako vam dijete počne prkositi i odgovarati

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *