Rani znakovi trudnoće – jer tijelo sve kaže

Najsigurniji način ustanovljavanja trudnoće jeste test na trudnoću. Danas je tačnost kućnih testova, onih koji se rade na osnovu uzorka urina, a ima ih preko 25 vrsta, 99%. Navedeni testovi mogu se raditi na dan očekivanja redovnog ciklusa, međutim postoje određeni rani znakovi trudnoće na osnovu kojih se može i prije toga ustanoviti da li je došlo do začeća.

Naravno da dijagnoza trudnoće zahtjeva detaljniji pristup, ali sigurno da i sami na osnovu simptoma koje ćemo vam prezentovati u nastavku, ali i instiktu, možete zaključiti da li ste trudni.

Ako na osnovu ranih znakova trudnoće ustanovite da je velika vjerovatnoća da ste u drugom stanju, onda otiđite kod doktora koji će uraditi anamnezu, fizikalni pregled, laboratorijsku obradu i ultrazvuk kako bi finalno utvrdio vaše stanje.


Sve o ultrazvuku u trudnoći pročitajte ovdje.


Do tada, mi ćemo se pozabaviti onim šta vam govori tijelo i onim šta će kod nekih od vas da se protegne tokom cijele trudnoće.

Imaju li sve žene rane simptome trudnoće?

Sadržaj:

Nemaju.  Svaka žena je drugačija i u skladu sa tim ima drugačija iskustva tokom trudnoće. Simptomi se ne razlikuju samo od žene do žene, nego i od trudnoće do trudnoće, što znači da u prvoj možete imati sve jasne znake, a u drugoj skoro nijedan. U tome se ogleda specifičnost trudnoće.

Dodatna otežavajuća okolnost je to što je većina znakova trudnoće, a to ćete vidjeti i u nastavku, veoma slična menstrualnim tegobama, pa je teško biti potpuno siguran kod uspostavljanja dijagnoze.

Jedino sigurno mjerilo jesu testovi i odlazak kod doktora, ali do tada svakako možete da se oslonite na osluškivanje sopstvenog tijela.

Najraniji znaci trudnoce

Kada se javljaju prvi simptomi trudnoće?

Već nekoliko dana nakon začeća dolazi do toga da se oplođena jajna ćelija kači na zid materice, a to dovodi do jednog od prvih simptoma trudnoće, koji, doduše, nije uvijek jednostavno prepoznati. Zašto? Jer je riječ o krvarenju, koje je minimalno, ali ga žene često pomiješaju sa menstruacijom. Dakle, ovaj simptom javlja se u periodu između 6 i 12 dana nakon oplodnje jajne ćelije.

U pravilu simptomi se počinju javljati upravo u tom periodu, odnosno već od 10. dana od začeća pojedini znakovi će biti sasvim jasni.

Imajte na umu da se simptomi ne javljaju kod svih žena u istom obimu i u isto vrijeme.  Nivo hCG nije isti i ne raste istom brzinom kod žena,  a uz to na hormonske promjene ne reaguju svi isto. Zato neke trudnice simptome osjete jako rano, a neke ih imaju čak i tokom cijele trudnoće.

U suštini, ovako izgleda vremenska tablica simptoma trudnoće, koja je samo okvirna i varira od žene do žene:

6 do 10 dana nakon začeća – grčevi slični menstrualnima i/ili manje krvarenje

6 do 15 dana nakon začeća – osjetljive grudi

6 do 15 dana nakon začeća – umor, nesvjestice, mučnina

kada pocinju mucnine

Najraniji znaci trudnoće

U nastavku pročitajte koji su to najraniji znaci trudnoće. Na listi se nalazi 15 stavki koje individualno možda ne znače da ste trudni, ali ukoliko osjetite i uvidite da se isti gomilaju i da ih sve više imate, jasno je o čemu je riječ.

1. Zadihanost

Trudnoću prati česta zadihanost, odnosno nedostatak vazduha. Bilo da šetate, da se penjete uz stepenice ili radite nešto po kući, dešavaće vam se da vam nedostaje vazduha i da se brzo zadišete, a sve to jer fetus raste i ujedno zahtijeva kiseonik. Ovo ne samo da je rani znak trudnoće, već može da se protegne i kroz cijelu trudnoću.

2. Osjetljivost grudi

Grudi su nešto veće i osjetljivije? Areole su potamnile, a možda možete i da vidite krvne žile? I to je znak trudnoće. Potrudite se da uvijek nosite mekane i udobne grudnjake ubuduće, jer će umnogome olakšati stanje.

3. Česta pospanost

Iscrpljenost i pospanost, koju prati konstantno zijevanje, moguć je znak trudnoće. Ona će vas usporiti i sve više vremena ćete provoditi u krevetu u prva tri mjeseca.

4. Mučnina

Mučnina dolazi na početku trudnoće, i to najčešće oko 6. nedjelje trudnoće, iako nekad i ranije. Ovo naporno stanje nestaje početkom drugog tromjesečja, a do tada, ukoliko imate ovih problema, probajte mučninu smiriti krekerima ili nekom sličnom hranom.

5. Često mokrenje

Ranije ste spavali kao beba, a sada svako malo morate u toalet? I to bi mogao biti pouzdan znak trudnoće, jer tijelo u tom periodu proizvodi dodatnu tečnost, a samim tim uzrokuje i prekomjeren rad mjehura.

6. Glavobolja

Glavobolje su grozne, pogotovo u trudnoći, a znaju se javljati zbog hormona. Probajte da ne uzimate lijekove.

7. Krstobolja

Ukoliko prije niste imali krstobolju, a sada je osjećate, to je znak da hormoni trudnoće opet rade, jer djeluju na opuštanje ligamenata.  Naćalost, ovo je nešto šta će vas pratiti cijelu trudnoću, jer beba raste a težište vašeg tijela se pomijera ka naprijed. Tako dolazi do opterećenja kralježnice, mišića i ligamenata.

Sekret u ranoj trudnoci

8. Grčevi

Prilično je teško razlikovati grčeve koji se javljaju u stomaku – mogu biti i PMS, ali i znak trudnoće jer se materica širi i pravi prostor za bebu.

9. Čudne želje i apetiti

Odjednom imate potrebu za namirnicima koje do sada niste baš toliko voljeli. Pri tome, ne možete ih se zasititi. U isto vrijeme, kada pomislite na neke druge namirnice, odmah vas uhvati mučnina. Da, to sve je znak trudnoće.

10. Zatvor i napuhanost

Vaš ravan stomak je odjednom postao napuhan, a odlazak u toalet nemoguć.  Činjenica je da u trudnoći dolazi do usporavanja probave i crijeva.

11. Oscilacije u raspoloženju

Od velikog raspoloženja do potpune netolerancije i bezvoljnosti u jednom satu. Takvo je stanje u trudnoću, pa ako primijetite velike oscilacije, znajte da je riječ o tome. I ne zaboravite da se izvinite svima u okolini koji ponekad treba da tolerišu vaše nepodnošljivo ponašanje.

12. Povišena tjelesna temperatura

Ukoliko ustanovite da imate povišenu tjelesnu temperaturu i da vam pri tome kasni menstruacije, a nije riječ o prehladi, veoma je vjerovatno da ste trudni.

temperatura u trudnoci

13. Pojačano čulo mirisa

Svi mirisi su vam intenzivniji nego inače, pa vam smeta mnoga hrana, parfemi i drugi izvori. Trudnoća donosi i ovu “super moć”.

14. Nesvjestica

Vjerovatno svima dobro poznat simptom jeste nesvjestica, do koje dolazi zbog pada šećera u krvi ili pritiska koji izaziva vrtoglavicu. Ovo je znak trudnoće, kao i znak da treba da se pazite. Pijte dovoljno tečnosti i jedite, a ako vam se zavrti, čučnite.

15. Krvarenje

Može izgledati kao da ste dobili, ali je isuviše slabo u poređenju sa ciklusom. Pogotovo kad ustanovite da se krvarenje javilo ranije nego biste trebali dobiti menstruaciju. Razlog krvarenja jeste činjenica da se oplođeena jajašca implementiraju u zid maternice.

Kad počinju mučnine u trudnoći i zašto?

Prije nego pređemo na to kada počinju i zašto, želimo da razjasnimo jednu stvar. Mučnine u trudnoći su potpuno pogrešno nazvane “jutarnje mučnine”, jer ih većina trudnica zapravo osjeća tokom cijelog dana.

Mučnina i povraćanje u trudnoći javlja se kod nekih žena, a i intenzitet pomenutih varira od slučaja do slučaja. Uglavnom pogađa 3/4 trudnica u prvom tromjesečju trudnoće.

Mučnina počinje da se javlja nekad oko 6. nedjelje trudnoće, ali može se desiti i ranije, odnosno već oko 4. nedjelje. Od tada pa na dalje nastupa pogoršanje stanja, koje zna biti veoma nepodnošljivo.

Dobar dio žena koje imaju problem sa mučninama poboljšanje i olakšanje osjete oko 14. nedjelje trudnoće, ali ovaj period može i da se produži.

jutarnja mucnina trudnoca

Dakle ne postoji striktno pravilo, pri čemu u većini slučajeva mučnina i povraćanje predstavlja obilježje prvog tromjesečja.

Ma koliko bile privremene, trudnicama često predstavljaju veliki izazov i problem, kako od globalnog stanja, tako i zbog problema sa ishranom i otežanog rada. Čak i najblaža mučnina oslabi čovjeka i onemoguće svakodnevne aktivnosti.

A šta je to što uzrokuje mučnine i povraćanje za vrijeme trudnoće?

Uzročnik je kombinacija promjena koje nastaju u tijelu tokom trudnoće. Tu ubrajamo sljedeće:

  • hCG, odnosno hormon trudnoće. Razina navedenog se naglo povećava u početku trudnoće i većina stručnjaka ga povezuje s mučninama s obzirom na to da se pojavljuju u istom periodu. Osim toga, slučajevi u kojima žene imaju veće količine ovog hormona u organizmu, ujedno su i oni kod kojih su mučnina i povraćanje intenzivniji (npr. kod višeplodnih trudnoća).
  • Estrogen je još jedan hormon čije se postojanje u organizmu povećava sa početkom trudnoće, a koji u kombinaciji za hCG-om utiče na pojavu mučnina.
  • Pojačano čulo mirisa javlja se sa trudnoćom i ne predstavlja neko veliko iznenađenje. Zbog toga pojedini mirisi izazivaju nagon na povraćanje, tako da je poželjno izbjegavati sve što ima jak ili neugodan miris.
  • Osjetljivost želuca koja je postojala i prije trudnoće uzrokovaće dodatne probleme trudnicama, a sa tim su i veće šanse za mučnine tokom trudnoće. Pazite šta jedete i u kom trenutku.

Kako suzbiti i riješiti problem mučnine u trudnoći? Pročitajte ovaj tekst!


Sekret u ranoj trudnoći?

U trudnoći je normalno da imate nešto jači sekret, a ukoliko ga ne prate drugi simptomi, poput ružnog mirisa, crvenila, peckanja i slično, nema potrebe za terapijom. Svakako, ako vam navedeno smeta, posjetite doktora koji će uraditi bris, pa utvrditi da li je potrebno određeno liječenje.

Ukoliko sekret postane gust i bjeličast, velike i male usne postanu veoma crvene i svrbe vas, postoji mogućnost da imate gljivice, koje su česte u trudnoći. Njih je potrebno liječiti, pa se obratite svom doktoru za dalju proceduru.

Ono na šta morate obratiti pažnju jeste pojavljivanje sukrvice i krvi. Ako vidite tragove istih, obavezno se odmah javite doktoru, bez odugovlačenja.


Pročitajte detaljnije tekst o računanju trudnoće po sedmice.


 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *