Psiholozi otkrili u kojoj dobi djeca najviše pate zbog razvoda

Psiholozi otkrili u kojoj dobi djeca najviše pate zbog razvoda

Razvod roditelja će nesumnjivo uticati na djecu, a način na koji oni prihvataju ovo saznanje uveliko zavisi o dobi u kojoj se dijete nalazi. Mnogi parovi često ostaju u lošem braju čekajući „najbolju“ dob u kojoj će dijete moći najlakše da prihvati razvod.

I dok razvod može imati snažan uticaj na dijete u bilo kojoj dobi, psiholozi tvrde kako razvod najteže podnose djeca starosti između 2-4 godine kada su roditelji centar njihovog svijeta. Ovo je doba kada svaka promjena u stabilnosti okruženja negativno utiče na psihu djeteta.

Prema riječima psihologa, jedina dob u kojoj razvod neće imati značajnog uticaja na dijete je ispod dvije godine.

Što je dijete starije, teže se nosi sa razvodom roditelja, posebno u dobi oko 11 godina. Do tada je dijete već razvilo dubok odnos sa roditeljima. U ovom periodu djeca takođe imaju tendenciju da krive sebe za probleme koje doživljavaju roditelji.

Ono što možete poduzeti kako biste pomogli svom djetetu uveliko zavisi od uzrasta djeteta. Razgovarajte sa svojim djetetom i ohrabrite ga da govori o svojim osjećanjima. Kod većih emocionalnih problema, najbolje je zakazati sastanak sa psihologom ili terapeutom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *