Kako ublažiti jutarnju mučninu u trudnoći

Najbolji lijekovi za jutarnje mučnine u trudnoći

Jutarnja mučnina je obično jedan od prvih simptoma rane trudnoće. Jutarnje mučnine obično traju do 3. mjeseca trudnoće, ali kod nekih žena može potrajati i duže- do 16. sedmice. Postoji i mali broj trudnica koje ova neugoda prati tokom čitave trudnoće.

Tačan razlog jutarnjih mučnina je još uvijek nepoznat, ali sljedeći faktori mogu uticati na njenu pojavu:

  • Pojačano lučenje hormona, posebno estrogena, progesterona i HCG-a koji dovode do promjena u digestivnim aktivnostima organizma.
  • Pad šećera u krvi.

Još jedna teorija koja se povezuje sa jutarnjim mučninama jeste da je ona povezana sa povećanom osjetljivošću na mirise. Trudnice su obično pretjerano osjetljive na mirise što može povećati osjećaj mučnine.

Jutarnje mučnine ne zahtjevaju nikakvu medicinsku intervenciju, osim ako su toliko učestale da dovode do dehidratacije i gubitka kilograma. Ako patite od jutarnjih mučnina, možete sebi pomoći na sljedeći način.

Pazite na prehranu

Sadržaj:

Masna i začinjena hrana povećava lučenje stomačne kiseline. Umjesto toga, birajte blagu i nezačinjenu hranu. Manje porcije spriječiće jutarnje mučnine, dok izbjegavanje hrane može pogoršati osjećaj mučnine. Stomak proizvodi kiselinu, ali ukoliko nema hrane koju bi ona razložila, može nadražiti sluzokožu želudca.

Slani krekeri ili proteinske čokoladice prije nego ustanete iz kreveta mogu pomoći. Za doručak birajte breskve, jabuke i banane. Namirnice bogate kalijumom mogu spriječiti jutarnju mučninu,

Ugljeni hidrati su takođe od pomoći. Pečeni krompir, riža i tost su takođe dobra opcija. Prije spavanja, jedite visoko proteinske grickalice kako bi regulisali nivo šećera tokom noći.

Budite fizički i mentalno aktivni

Fizička aktivnost se pokazala kao efikasna metoda ublažavanja jutarnjih mučnina kod mnogih trudnica. Fizička ali i mentalna aktivnost pomaže da skrenete misli sa ove neugodne pojave. Čitajte knjigu, gledajte TV, igrajte karte i praktikujte šetnje u prirodi kako biste preokupirali misli.

Unosite dovoljno tečnosti

U trudnoći je veoma važno da ostanete hidrirani. Ponekad vam može biti teško da se natjerate da uzimate osam čaša vode u toku dana, ali imajute na umu da dehidratacija može pogoršati osjećaj mučnine.

Jutarnje mučnine u trudnoći

Čaj od đumbira i mente

Đumbir je lijek koji se od davnina koristi za liječenje problema sa varenjem i mučninom. Konzumirajte kolačiće ili čaj od đumbira. Čaj od mente ili pepermint bombone takođe mogu biti od velike pomoći kod jutarnjih mučnina.

Ukusan keks od đumbira protiv jutarnje mučnine

Vitamini i suplementi za trudnice

Prije korištenja bilo kojih vitamina i suplemenata u trudnoći potrebno je da se najprije posavjetujete sa ljekarom. Ukoliko uzimate vitamine, najbolje vrijeme je da ih pijete prije spavanja i nakon jela.

Vitamin B6 može smanjiti mučninu. Suplementi željeza koji se propisuju tokom trdoće ponekad mogu dovesti do mučnine. Ukoliko imate anemiju, u tom slučaju ljekar vam može preporučiti manju dozu ili dozu sa sporijim oslobađanjem željeza tokom dana. Dodatke željeza uzimajte sa sokom od narandže ili drugim napitkom bogatim vitaminom C kako biste poboljšali apsorpciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *