Savjeti iskusnih majki mladim mamama

starije i mladje mame

Kara Lowler, autorka bloga Mothering the Divide napisala je tekst o savjetima koje je dobila od žena koje su majke godinama. One su starije, iskusnije i mudrije, te Kara njihove savjete smatra zlata vrijednim.

Iako će vam se na prvi mah učiniti da je puno lakše izgovoriti ove savjete nego pridržavati ih se, Kara misli da je dobro podsjetiti ih se s vremena na vrijeme.

Vrijeme provedeno s djecom je važnije od čiste kuće

Sadržaj:

Umjesto što trčite na sve strane i pokušavati uglancati svaki ćošak kuće, opustite se i družite se sa svojom djecom. Ti trenuci tako brzo prolaze, a kasnije se nećete sjećati da li vam je suđe bilo oprano i veš ispeglan, nego razgovora i igre s klincima.

Ne upoređujte se s drugim majkama

Savjet koji ćete često čuti od starijih žena jeste da je uzaludno upoređivati se s drugim ženama koje bolje kuhaju ili stižu obaviti sve poslove. Svaka žena je unikatna majka a poređenje vam može samo nanijeti štetu.

Dajte djeci prostora

I dok je za svaku majku bitno da uvijek bude uz svoje dijete, jednako je važno ne pretjerivati u tome. Djeca trebaju prostora da sami shvate šta žele i trebaju. I dok ćete uvijek pokušavati ublažiti njihove padove, ponekad je potrebno da ih osjete, doslovno i figurativno.

Nemojte osjećati krivicu ako radite

Bez obzira da li radite zato što morate ili što želite, nemojte se gristi što niste dovoljno kod kuće. Dajte djeci do znanja da radite ono što volite, ali i da im tako obezbjeđujete da imaju to što imaju.

Učestvujte u njihovom obrazovanju

Za školovanje djece zaduženi su učitelji i nastavnici u školi, ali i roditelji bi trebali biti uključeni u taj proces. Ako ikako možete učestvujte na neki način u njihovom obrazovanju, ali umjereno. Nemojte se potpuno isključivati, ali i ne preuzimati ulogu učitelja i nastavnika.

Ne zaboravite na sebe

Zapamtite da ste primjer svojoj djeci i da, ako vi ne volite sebe, postoji velika šansa da će i oni imati manje samopouzdanja.

Brinite se o sebi, kad imate potrebu odvojite se nakratko od njih i sredite svoje misli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *