Šest stvari koje trebate razmotriti prije nego što zatrudnite

trudnoca
Ako razmišljate o trudnoći i kako da se najbolje pripremite za zdravu trudnoću i zdravu bebu, prvo što treba da uradite je da zakažete posjetu kod svog doktora kako biste pregledali svoje trenutno zdravlje. Tokom ovog pregleda, vaš doktor će vas ispitivati o:

  • vašoj ishrani i načinu života
  • vašoj medicinskoj i porodičnoj istoriju
  • bilo kojim lijekovima ili suplementima koje uzimate
  • bilo kakvoj prošlosti ili problema sa plodnošću

Cilj ovog pregleda je da identifikujete sve što bi moglo negativno uticati na trudnoću. Prvih osam sedmica trudnoće su ključne i vaše zdravlje i ishrana stvarno mogu napraviti razliku.

Evo i kojih šest savjeta treba da razmotrite ako se pripremate za trudnoću:

1. Pazite na ishranu

Sadržaj:

Jedite zdravo: voće, posebno bobice i povrće. Ograničite crveno meso. Izbacite masti i ugljiko hidrate kao što su krofne, peciva i pržena hrana. Povećajte unos mononenasićene masti upotrebom maslinovog ulja za kuhanje i u salatama, jedite avokado i orahe.

zdrava ishrana tokom trudnoce

2. Provjerite imunitet

Saznajte da li ste imuni na uobičajene zarazne virusne infekcije poput rubeole.
Ako niste imuni, trebalo bi da primite potrebne vakcine prije trudnoće. Ne možete primati vakcine kada ste trudni. Tokom trudnoće, ove bolesti mogu biti opasne za vašu bebu.

imunitet

3. Vježbajte, ali ne previše

Pokazalo se da umjerene vejžbe povećavaju stopu začeća. Ali intenzivna vježba može da ometa koncepciju i takođe može ugroziti vašu trudnoću u ranim fazama.

vježbanje tokom trudnoće

4. Izbjegavajte toksine

Vaša beba je najugroženija tokom prva mjeseca trudnoće, što je u nekim slučajevima uglavnom prije nego što saznate da ste trudni. Iz tog razloga, ako razmišljate o trudnoći, najbolje bi bilo da se držite podalje od cigareta i alkohola. Osim toga, uzmite u obzir hemikalije u vašoj kući, dvorištu ili radnom prostoru. Izbegavajte otrovne hemikalije kao što su olovo i živa zajedno sa hemikalijama kao što su pesticidi i rastvarači.

toksini

5. Vitamini

Počnite uzimati prenatalni vitamin prije trudnoće. Oni sadrže sve preporučene dnevne vitamine i minerale koji će vam trebati prije i tokom trudnoće. To uključuje folnu kiselinu kako bi se spriječila oštećenja i gvožđe da koje pravi dodatni izvor krvi koji će vam dati kiseonik. Za žene starije od 35 godina, takođe bi bilo korisno uzimati 400 miligrama dnevno koenzima Q10 (CoQ10) i omega 3 masti, za koje se pokazalo da pomažu u zdravlju kod žena starijih od 35 godina.

vitamini

6. Regulišite svoju težinu

Gojaznost tokom trudnoće dovodi do opasnosti od razvoja nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući gestacijski dijabetes, preeklampsiju (poremećaj krvnog pritiska). Pitajte svog doktora kakva bi bila vaša dobra težina u trenutku pokušaja trudnoće.

gubitak težine

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *