30. nedelja trudnoće: sve što treba da znate

30 nedelja trudnoce

30. nedelja trudnoće stiže ili je već stigla, a pred vama je još samo nekih 10-ak nedelja do porođaja. Strah je sigurno sve veći, a promjene koje se dešavaju vama i vašem tijelu odavno su osjetne.

Zato ćemo se u nastavku baviti promjenama koje nastupaju u ovoj sedmici i tome šta vas sve čeka. Sigurno da vas zanima i to kako se beba razvija, tako da će posebna sekcija biti posvećanja upravo tome.

Ipak, najprije treba da pređemo računanje trudnoće, odnosno kako da izračunate u kojoj ste sedmici trudnoće. Ako je to nešto šta već znate, naredni paragraf slobodno preskočite.

A onda se udobno smjestite dok vas informišemo i savjetujemo o svemu šta dolazi. Ipak su promjene koje dolaze sve veće i značajnije.

Zato smo u nastavku sumirali šta vas sve očekuje, kako ćete se osjećati, o čemu treba da brinete i u kakvom će se stanju naći vaše tijelo i vaša beba.

Računanje trudnoće po sedmicama

Sadržaj:

Iako se nekada trudnoća računala isključivo u mjesecima, sada preovladava sedmična računica. Razlozi za to su brojni, a najprije taj da je tako omogućeno preciznije mjerenje i praćenje razvoja trudnoće i ploda. To je, naravno, olakšalo posao i samim doktorima.

Prvi dan trudnoće predstavlja prvi dan menstruacije. Samim tim prva nedelja je ona u kojoj žene imaju menstruaciju, druga ona pred ovulaciju, a tek u trećoj dolazi do oplodnje.

Kako biste lakše izbrojali, u nastavku donosimo raspored sedmica po mjesecima:

 • 1 – 4. nedelja = 1. mjesec
 • 5 – 8. nedelja = 2. mjesec
 • 9 – 13. nedelja = 3. mjesec
 • 14 – 17. nedelja = 4. mjesec
 • 18 – 22. nedelja = 5. mjesec
 • 23 – 27. nedelja = 6. mjesec
 • 28 – 31. nedelja = 7. mjesec
 • 32 – 35. nedelja = 8. mjesec
 • 36 – 40. nedelja = 9. mjesec

Slijedite ovu formulu kako biste najbrže i najjednostavnije izračunali vaše trenutno stanje:

Posljednja menstruacija + 7 dana = dan kada ulazite u prvi mjesec trudnoće


Detaljnije o računanju trudnoće po sedmicama pročitajte ovdje!


30. nedelja: kako su mame?

Što ste bliže kraju trudnoće, to su pregledi sve češći, a to znači da vas u 30. nedelji trudnoće očekuje još jedan. Svaki ginekolog ima svoj pristup radu sa trudnicama, kao i usklađen vremenski slijed sa datom trudnoćom, ali uglavnom u ovom periodu bude potvrđen predviđeni datum porođaja i odrađene uputnice za prijem u porodilište.

S obzirom na to da spavanje u ovom periodu postaje sve ozbiljniji problem, kako zbog čestog odlaska u toalet, tako i zbog nemogućnosti pronalaska odgovarajuće poze ili problema sa žgaravicom. Od pomoći može biti stavljanje jastuka pod stomak, iza leđa ili među noge, kao i spavanje u polusjedećem položaju, jer ovakva poza prilikom spavanja može smanjiti žgaravicu.

Osim umora koji je izazvan manjkom sna, pojavljuje se isti i zbog centra za ravnotežu koji nije izbalansiran (zbog hormona), pa se vjerovatno osjećate smotano, trapavo i vječito zadihano nakon dužeg ili malčice bržeg hodanja.

30 nedelja trudnoce kilogrami

Materica raste i pritišće bešiku i kičmu, tako stvarajući bolove u leđima. Lumbalna lordoza, odnosno slabinska zakrivljenost kičme, se u ovom periodu ispravlja zbog težine stomaka. Osim toga, vezivni ligamenti postaju mekši, a to uzrokuje česte bolove u slabinskom dijelu leđa. Upravo iz tog razloga je položaj u kom se nalazite važan za vašu udobnost.

Probne kontrakcije se sada redovno pojavljuju, a ponekad ih trudnica čak i ne osjeti. Pomenute su sasvim prirodne i zovu se Braxton Hicks kontrakcije. Nepravilne su, bezbolne i služe za pripremu na one prave kontrakcije nakon kojih slijedi porod. Braxton Hicks kontrakcije s vremenom postaju jačeg intenziteta i osjete se kao zatezanja materice.

S obzirom na sve manje sna, a sve više nesanice, snova, buđenja i sličnih problema, postoji teorija i da je sve to zapravo priprema za život sa novorođenčetom. Sa druge strane, neki to naprosto pravdaju fiziološkim potrebama, poput one za odlaskom u toalet koja je česta u ovom periodu. Zato se savjetuje unos dovoljne količine tečnosti do 18 časova, nikako nakon toga.

Beba u 30. nedelji trudnoće

U 30. nedelji trudnoće beba je duga oko 39 cm i teži najčešće od 1100 do 1400 grama. S obzirom da je riječ o trećem trimestru, beba je veoma svjesna okruženja u kom se nalazi, a zavisno od prostora u kom se nalazi majka, materica može biti ili mračna ili svijetla.

Majke osjete kada beba spava, odnosno kada je budna, a uglavnom se čini da je bioritam potpuno drugačiji od majčinog – kao za inat. Pa tako kada je majki vrijeme za spavanje i odmaranje, beba luduje u stomaku i ne da da sklopite oči i nakupite dovoljno snage za naredni dan.

30 nedelja trudnoce beba

Svi već znamo da beba boravi u plodnoj vodi i da je okružena ovojima, ali i tako ona osjeti Braxton Hicksove kontrakcije. Iste se osjete kao nešto snažnija masaža. Ono što je najbitnije jeste da ne mogu štetiti bebi, tako da nema razloga za brigu.

Bebe već imaju razviju sposobnost, odnosno vještinu, sisanja i gutanja, pa se može desiti da tokom gutanja unesu plodnu vodu na neko pogrešno mjesto, a to uzrokuje štucanje koje osjeti i majka.


Pročitaj više: Razvoj po nedeljama


Pluća se sve više razvijaju, a bebe ritmično pokreću grudni koš koji predstavlja neki vid imitacije disanja. Većinu vremena, oko 80%, bebe provode u snu.

Kod dječaka testisi kreću ka području prepona do pozicioniranja kod bubrega. Takođe, oko 30 nedjelje se počinje naglo razvijati mozak kao posljedica razvoja nervnih vlakana koji omogućuju moždanim impulsima brže putovanje a samim tim i povećanje sposobnosti za učenje.

Beba postaje sve bucmastija i počinje zauzimati “pravi položaj” – onaj sa prekršenim nogicama i rukicama. Vremenom se stabilizuje i funkcija održavanja tjelesne temperature. Rastu joj nokti na nogama i rukama, kose je sve više, a zjenice reaguju na svjetlo.

Ipak, zapamtite ovo dobro: svaka beba se individualno razvija i svaka trudnoća je drugačija. Zato nemojte brinuti ako se sve navedene stavk ne poklapaju u vašem slučaju.

Porođaj u 30. nedelji trudnoće

Trudnoća traje 40 nedelja, a ukoliko do porođaja dođe prije 37. nedelje, onda pričamo o prijevremenom porođaju. Stručni naziv za pomenuto je partus praetemporarius, što vas vrlo vjerovatno ne zanima, ali nije loše pomenuti.

Kada se dijete rodi prije, smatra se nezrelim. Sve do 22. nedelje trudnoće pričamo o pobačaju, a sve nakon toga je prijevremeni porođaj.

porodjaj u 30 nedelji

Većinom se porođaji dese između 38. i 42. nedelje, a u tom slučaju pričamo o zrelom djeci. Međutim, porođaj koji se desi nakon navedenog roka znači da se rađaju preneđena djeca, što jednako nije dobro kao i prijevremeni porođaj.

Za dijete je mnogo bolje da majka što duže nosi plod, jer što kraće boravi u majčinom stomaku, to će duži biti boravak u inkubatoru. Nijedan inkubator nije zamjena za majčin stomak. Izuzetak su slučajevi bolesti kada ne postoji druga opcija.

Nemojte obraćati pažnje na priče da je u nekim mjesecima bolji prijevremeni porođaj. Svaki dan je bitan i ne postoji medicinsko opravdanje za takve teorije. Jedini tačan podatak je da, ukoliko se dijete prerano rodi, postoji mogućnost zdravstvenih problema, ali i to je pojava samo povremeno. Dakle porođaj u 30. nedelji trudnoće nije poželjan i dobar.

Trudnice i emocije – nimalo laka tema

Glavni krivci za sva emotivna stanja i nestabilnosti su hormoni koji u ovom periodu uslovno rečeno divljaju. To je sasvim normalno i očekivano, i ne treba da vas brine. Uznemirenost i zabrinutost su takođe očekivane – ipak vam predstoji jedan veliki izazov i možda najvažnija uloga u životu.

trudnoca iz nedelje u nedelju

U trećem trimestru, koji spada i 30. nedelja trudnoće, je koncentracija još jedan od problema. Misli uglavnom lutaju na sve strane, a za fokus je potrebno intenzivno mentalno naprezanje.  Najbolja pomoć je da namjestite tajmer dok radite nešto, ili da si postavljate kraće zadatke, koji će trajati nekih sat vremena, a nakon kojih će uslijediti  pauza. Takvi rasporedi djeluju na efikasnost u ovakvim slučajevima opale koncentracije.

I za kraj, obavezno pričajte sa svojim partnerom oko svega – vaših emocija i stanja u kojim se nalazite, kao i o planu za sve šta vas čeka sa novorođenčadom. Bilo bi poželjno i da budući otac sa vama ide na preglede kako bi uvijek bio u toku, ali vas i podržavao i naprosto bio dio cijele priče. Odnos oca sa bebom jednako je bitan kao onaj sa majkom, to ne zaboravite.

Savjeti za trudnice u 30. nedelji trudnoće

 • U slučaju nesanice, popijte mlijeko (toplo) i/ili se istuširajte toplom vodom prije spavanja. Tople kupke nisu preporučljive.
 • Probajte neke relaksacione tehnike da biste smanjili napetost i poboljšali san. Razlikujemo fizičke i psihičke oblike relaksacije.
 • Fizičke obuhvataju smještanje u udoban položaj, na neke udobne jastuke, zatvaranje očiju i koncentraciju na opuštanje svakog dijela tijela, počec o prstiju na nogama, a završavajući sa glavom.
 • Mentalna, odnosno psihička relaksacija zahtijeva dobru koncentraciju i mirnu okolinu. Udobno se smjestite, koncentrišite na disanje i počnite sa dubokim udahom, zadržavanjem daha nekoliko sekundi, i onda ispuštanje – sasvim polako i lagano. Kada vam ovakvo disanje postane navika u tom trenutku, opustite mišićei razmišljajte o lijepim stvarima.

trudnoca po nedeljama 30 nedelja

 • Odmarajte se što više. Svi pokreti će biti nespretniji i izazivati sve veći umor, a očekivana je i bol u kičmi ili slabini.

Vježbe u trudnoći: šta sve smijem i kako raditi?


 • Sami hormoni utiču na nespretnost. Oni uzrokuju da se nakupi tečnost u zglobovima i člancima.
 • Preporučuje se nošenje udobne odjeće, šta i sami sigurno znate. Tražite prirodne materijale, poput pamuka.
 • Ishrana je važna – kako sada tako i u svakom drugom trenutku. Zato unosite dosta tečnosti.

Šta da radite u ovoj nedjelji?

 • Zapišite sva pitanja koja vam se pojave u glavi tako da ih tokom narednog ginekološkog pregleda možete postaviti doktoru. Bilo da su manja i veća pitanja, sve je bitno, jer treba da vam ukloni sve nedoumice, strahove i frustracije. Nemojte da vam bude neugodno postaviti neko pitanje.
 • Počnite sa spremanjem dječije sobe. Krevetac, kolica, potrebna garderoba, osnovna higijena. Pobrinite se da se sve potrebštine polako gomilaju te da bebu dočekaju na vrijeme.

I partner je bitan!

Iako su žene te koje najviše promjena dožive i osjete, ni partnerima nije svjedno. Njihove navike će se mijenjati vremenom, i oni osjećaju strah i neizvjesnost, a sve šta dolazi okrenuće im život naglavačke.

Ako ste vi koji čitate ovo partner – brinite za svoju trudnicu. Pomozite joj da ove prilično naporne trenutke nekako prevaziđe što bezbolnije i brže.

Šetnje su uvijek dobra opcija, a pomoći će budućim majkama i da se bolje osjećaju u svom tijelu. Svaki dan pola sata šetnje neće mnogo oduzeti, a benefiti su brojni. Između ostalog, činjenica je da je kondicija važna kod porođaja, tako da će redovna aktivnost učiniti da trudnica kroz porođaj prođe brže i lakše.

Smišljajte ime!

Još uvijek niste počeli? Krajnje je vrijeme – 30. nedelja trudnoće je. Za 10-ak nedjelja će beba doći na svijet, a to je idealan vremenski period da istražite, izaberete i sa partnerom usaglasite koje će to ime vaša beba nositi. Vjerujemo da vam se neka već vrzmaju po glavi, ali finalna odluka se već može donijeti.

Doduše, ne brinite ako još niste sigurni. Dešava se i da roditelji u trenutku kada vide bebu tačno znaju kako će se zvati. Emocije čine svoje.

Najčešća pitanja u trudnoći

Veoma često pitanje koje postavljaju buduće majke tiče se bradavica, odnosno činjenice da iz istih curi tečnost. Kod većine ova pojava izaziva strah i pomisao na infekciju. Međutim, ovdje je samo riječ o prvom mlijeku kolostrum, koje je bogato supstancijama za jačanje imuniteta. Njega novorođenče pije odmah po rođenju.

Moguće je, naravno, da se kolostrum kod nekih žena javi tek nakon porođaja, ali to je dosta rjeđi slučaj. Zato u slučaju da primijetite tečnost koja curi iz bradavica, ne paničite. Nježno operite tu oblast, obrišite, a ukoliko je potrebno možete staviti i gazu kako bi upila višak vlage.

Osim navedenog, moguće je da primijetite još neke simptome koje su u vezi sa vašim grudima. To su:

 • Osjetljivost na dodir,
 • Naglo povećanje grudi, barem za jedan broj,
 • Veća izraženost vena na grudima,
 • Strije na dojkama,
 • Svrab zbog rastezanja.

U svakom slučaju – ne brinite. Sve je to normalno, prirodno i kroz sve to prolaze skoro sve buduće majke.

I, naravno, ne vjerujte bapskim pričama. Najsmješnije pročitajte ovdje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *