Rizične trudnoće

U rizičnim grupama su žene koje su već imale spontani pobačaj, starije majke te žene koje imaju višeplodnu trudnoću i dijabetes.

Sadržaj:

Smatra se da svaka treća žena ima spontani pobačaj. Oko 25% trudnoća sa u petoj nedjelji završi spontanim pobačajem, a da žene nisu znale da su bile trudne. Među uzrocima spontanog pobačaja treba izdvojiti neke od sljedećih:

  • hormonska neravnoteža,
  • manjak hranljivih tvari,
  • infekcije,
  • hromosomske anomalije,
  • autoimuna oboljenja.

Svaka žena koja u ovom periodu krvari, bilo da je to oskudno u obliku smeđeg iscjetka ili pravo krvarenje, ima povećani rizik za spontanim pobačajem. Bol u leđima, tj. krstima koji je češće prisutan ili traje duže, jedan je od mogućih znakova prijetećeg pobačaja, kao i grčevi i pritisak u donjem dijelu stomaka, nalik menstrualnim bolovima. Pročitajte dodatno i o upotrebi alkohola, lijekova i droga tokom trudnoće.

Prethodni spontani pobačaji

rizična trudnopća

Žene koje su već imale spontane pobačaje, svakako predstavljaju rizičnu grupu trudnica. Ove žene trebaju isključivo da se pridržavaju savjeta i mjera propisanih od strane svog ginekologa. Prije svega, potrebno je da miruju nešto više nego u uobičajenim trudnoćama, bez obzira što ponekad i nemaju vidljivih tegoba. Takođe je bitno da redovno koriste terapiju koja im je propisana. Sve pacijentice koje su imale tri i više spontanih pobačaja treba da urade analizu plodne vode, tj. amniocentezu, a prije trudnoće kariotip. S obzirom  na to da su pacijentice sa tri i više spontanih pobačaja ugrožena grupa, potrebno je da se prije naredne planirane trudnoće pridržavaju svih preporučenih mjera i da urade sve potrebne analize.

Korisni savjeti trudnicama u ranoj trudnoći:

  • Izbjegavajte alkohol, nikotin, gazirane napitke, jer su oni povezani sa vazokonstrikcijom krvnih sudova što može pospješiti spontani pobačaj;
  • Izbjegavajte napore i stresne situacije;
  • Izbjegavajte vruće kupke;
  • Dovoljno se odmarajte u toku dana, posebno ako osjetite povremeno bolove ili pritisak po dnu stomaka.

Starije majke

Trudnice starije dobi, kao i trudnice mlađe od 18 godina, izložene su većoj grupi rizika. Potrebno je da obavljaju redovne kontrole i pridržavaju se svih preporučenih mjera. Ne mora značiti da će ove žene imati tegobe, ali zbog eventualnog rizika potrebno je da su obazrive.

starije trudnice

Trudnoće nastale pomoću metoda vanmaterične oplodnje

Ove pacijentice statistički nemaju većih tegoba u trudnoći od uobičajene populacije, ali pošto se radi o teško dobijenim trudnoćama uvijek se više brinemo za njih. Mirovanje se preporučuje posebno u prvih mjesec dana, jer je tad najveći broj spontanih pobačaja. Ukoliko prvi mjesec prođe bez tegoba i naredna dva mjeseca do punih 12 ng preporučuje se smanjenje aktivnosti. Suportivnu terapiju ili terapiju podrške trudnoći, koju pacijentice primaju već nakon aspiracije, potrebno je da koriste i u prvom tromjesečju trudnoće. Pročitajte više o uzrocima, simptomima i liječenju vanmaterične trudnoće.

Višeplodne trudnoće

Sve je više žena koje usljed neplodnosti, zahvaljujući stimulacijama i postupcima vantjelesne oplodnje, rađaju blizance ili trojke. Višeplodna trudnoća se sama po sebi ne smatra rizičnom, ali je vjerovatnost iznošenja trudnoće do termina smanjena, a zbog mogućih komplikacija potreban je veći nadzor u trudnoći. Takođe, u ovim trudnoćamam su više izražene tegobe kao što su žgaravica, jutarnja mučnina, bol u leđima, nesanica, umor i povišeni krvni pritisak. Procentualno, češći broj ovih trudnoća se završava spontanim pobačajem ili ponekad pobačajem jednog blizanca, dok se drugi normalno razvija. U blizanačkoj trudnoći, zbog povećanog metabolizma, a i povećanih potreba dvije bebe, čest je nedostatak željeza pa je potrebno uzimati dodatne preparate gvožđa ili vitamine da bi se izbjegla anemija.

Dijabetes

Pacijentice koje imaju dijabetes moraju i prije trudnoće planirati period koji je najpovoljniji za ostvarenje trudnoće. Već od samog starta pacijentica treba da je pod stalnom kontrolom endokrinologa i ginekologa. Ukoliko je pacijentica prije trudnoće tretirana oralnim lijeko- vima, osnovno pravilo je da u trudnoći prelazi na heparin koji se dozira prema kontroli OOTT-a, a dozu preporučuje endokrinolog. Manji broj žena, samo u toku trudnoće ima dijabetes, a mimo trudnoće je glikemija u normalnim granicama. Potrebno je da i te pacijentice budu pravilno tretirane i praćene od strane i ginekologa i endokrinologa.

Tokom trudnoće, pored pretraga koje radi majka zbog svoje osnovne bolesti, potrebno je raditi češće kontrole i fetusa, jer kod ovih pacijentica se rađaju djeca sa znatno većom tjelesnom kilažom, češće su infekcije, a i neke srčane anomalije se javljaju u većem procentu.

dijabetes i trudnoća

Hronična oboljenja

Sva druga hronična oboljenja, kao i neka endokrinološka, treba da su tretirana u trudnoći uz stalni nadzor ljekara. Pacijentice sa visokim prolaktinom (hiperprolaktinemijom), koje su koristile odgovarajuću terapiju da bi ostale trudne, odmah po nastanku trudnoće, od 5. nedjelje, nije potrebno da koriste lijekove. Vrijednosti prolaktina se povećavaju tokom trudnoće, ali se trudnica ne tretira lijekovima. Drugačija je situacija sa pacijenticama koje koriste terapiju za štitnu žlijezdu. Sve pacijentice koje su koristile te lijekove, nastavljaju ih koristiti i dalje tokom čitave trudnoće, a doza se mijenja u dogovoru sa endokrinologom.

Sva druga oboljenja moraju biti tretirana timski od strane ljekara koji vodi pacijenticu kroz osnovno oboljenje i od strane ginekologa koji vodi trudnoću. Često se takve pacijentice povremeno hospitalizuju radi analiza i boljeg nadzora.

Preeklampsija u trudnoći – sve o poremećaju o kojem treba da se informišete

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *