Ovih 10 stvari nijedan roditelj ne želi da prizna

sokirano dijete

Neke stvari ne želimo priznati ni sebi samima, ali one su tako realne, prisutne i normalne. Upravo takvih ima mnogo u roditeljskoj ulozi, ali se svaki roditelj plaši da misao i osjećanje jasno i glasno iskaže. Zato vam u nastavku pišemo koje su to stvari koje ste sigurno i vi kao roditelj u nekom trenutku pomislili ili osjetili, odnosno šta vas tek čeka…

1. Žao vam je što ste postali roditelj – nekada

Sadržaj:

Ovo nijedan roditelj neće priznati – nikome – ali barem jednom u toku svog roditeljskog staža mame i tate požale što su postali roditelji. Obično se to desi u onim momentima kada se zaključate u kapatilo da biste oplakali trenutni težak period, koji vas podsjeti na to šta ste sve mogli i šta ste sve propustili sa dobijanjem djeteta. Da li je vrijedno ovoliko odricanja? Jeste. I nemojte da vas grize savjest zbog takve pomisli.

2. Prema drugoj djeci nemate emociju kao ranije

Činjenica je da dok god nemate svoju djecu, nećete znati koliko su djeca divna, nevina i koliko je moguće voljeti ih. Taj oblik ljubavi je potpuno novi u vašem svijetu, a ona emocija koju ste inače imali prema ostalim klincima postaće mnogo manja.

3. Prestaćete se družiti sa nekim ljudima

Rođenje djeteta donijeće mnogo promjena u vaš život, a između ostalog ostaćete bez nekih prijatelja. Koliko god to loše zvučalo, istina je – i sa tim se morate pomiriti. U svakom slučaju, ne brinite. Uz vas će ostati oni koji treba da budu dio vašeg života, a ono malo prestalog slobodnog vremena ćete provoditi sa njima – bez oterećenja.

Krema za zatezanje lica ili tretman: šta izabrati i kako?

4. Neki dijelovi vaše ličnosti će jednostavno nestati

Život je prepun odricanja, pa će tako dobijanje djeteta uzrokovati da žrtvujete određene dijelove svog života. Vaši snovi ponekad moraju da se žrtvuju.

5. Ne mora značiti da je roditeljstvo ispunjenje vašeg života

Roditeljstvo je mnogima ispunjenje života, ali to ne znači da će biti i vama. Nemojte zaboraviti na sebe i sopstveni život, u svakom slučaju. Roditeljstvo zaista ispunjava ljubavlju i radošću, ali ima mnogo stvari i pored toga.

Najljepše izreke o mamama

6. Vaše dijete će se nekad ponašati kao da nije vaše

U trenutku kada shvatite da vaša djeca imaju i druge prijatelje, interesovanja i ideje, i da im niste vi kompletan svijet, iako jeste najbitniji, nastupiće razočaranje. Nemojte da vas ovo pokoleba i zastraši.

7. Tek kada postanete roditelj shvatićete svoje roditelje

Ponekad su vam postupci vaših roditelja bili potpuno nejasni i zbunjujući, ali kada dobijete svoje dijete sve će napokon imati smisla. Ujedno, uočićete greške koje su činili vaši roditelji prema vama.

11 stvari koje svi ljudi kažu kada rodite

8. Konačno ćete shvatiti neke užasne stvari

Postoje trenuci kada majke polude i kada je količina ljutnje i frustracije nesavladiva. U tim trenucima sklonite dijete i predahnite, jer drugačije nećete doći sebi. Svi roditelji manje ili više prođu kroz ovakve trenutke.

9. Postojaće trenuci istinskog bijesa

Sasvim je realno i da u nekom trenutku osjetite istinski bijes i ljutnju prema djeci, takav da vas skoro bude sramota te emocije. Ipak, i to je sasvim realna strana roditeljstva, koja brzo prođe.

(VIDEO) Revolucija u svijetu peglanja koja će olakšati život mnogima

10. Pretjeran strah

Pogotovo u početku, kada se vaše dijete tek počne osamostaljivati i izlaziti bez vas (bilo gdje) osjetićete neopisiv strah i brigu. Pomislićete na gomilu stvari od kojih ih ne možete zaštititi. Ovo je nemoguće spriječiti i ograničiti i uvijek će postojati.

Imajte na umu da su svi ovi trenuci krajnje beznačajni u odnosu na količinu radosti i ispunjenja koje dolazi sa roditeljstvom, kao i da je svako ljudsko osjećanje normalno. Zato ne osuđujte i budite svjesni da niste jedini koji prolazite kroz neku fazu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *