Staklene protiv plastičnih flašica

bocice za bebe hranjenje bebe

Šta je sigurnije, staklo ili plastika? Donosimo malo istorije o dječijim flašicama i nekoliko savjeta o tome kako da sigurno izaberete i koristite flašice.

Decenijama su roditelji za svoje bebe mogli kupiti jedino staklene flašice.  Staklo je bilo teško, ali i lomljivo. Kada su se pojavile lagane i nelomljive plastične flašice, one staklene su ubrzo pale u zaborav.

Međutim, u izvještajima novijeg datuma navodi se da neke vrste plastike, pronađene u dječijim flašicama, potencijalno ugrožavaju zdrav razvoj kod beba. Ovi podaci naveli su roditelje na razmišljanja da staromodno staklo i nije tako loše.

Briga oko flašice

Sadržaj:

Problem sa staklenim flašicama je prilično očigledan – ako je ispustite na pod usred noćnog hranjenja bebe, imaćete prepunu sobu stakla koje ćete morati počistiti. Staklo je takođe teško i nezgrapno. S druge strane, staklene flašice su čvrste i ne sadrže nikakve hemikalije koje bi potencijalno mogle dospjeti u bebin organizam.

Bebe ne smiju spavati sa dudom u ustima?

Plastične flašice su lakše, jake i nesalomive. Ipak, brige su nastale oko flašica koje su napravljene od posebne vrste plastike, tzv. polikarbonata, a koji u sebi sadrži hemikaliju zvanu Bisfenol A (BPA). Bisfenol A se koristi u mnogim drugim potrošačkim proizvodima, kao što su kompaktni diskovi i limenke. Studije sa laboratorijskim pacovima su dokazale da su male količine Bisfenola A povezane sa promjenama na mozgu i reproduktivnom sistemu, što bi, kako naučnici tvrde, opet bilo povezano sa povećanim rizikom od raka prostate i raka dojke, kao i cistama na jajnicima, endometriozom i preuranjenim pubertetom.

staklena bocica za bebe

Istraživanja koja su sprovedena 2007. godine u Kaliforniji pokazala su da  pet vrsta plastičnih dječijih flašica, popularnih svijetskih proizvođača, ispuštaju visok nivo Bisfenola A kada se zagriju.

Prije nego što počnete da paničite treba da znate da zdravstveni zvaničnici ne vjeruju da količine BPA sadržane u dječijim flašicama i drugim potrošačkim proizvodima mogu biti opasne. Nakon revizije istraživanja o plastici, vjeruje se da su količine Bisfenola A koje dospijevaju u hranu i piće premale da bi imale ozbiljan uticaj na ljudsko zdravlje. Ipak, istraživanja po pitanju Bisfenola A se nastavljaju, problem za sada ostaje neriješen.

Izbor flašice

U osnovi postoje tri vrste flašica: plastične, plastične za jednokratnu upotrebu sa folijom i staklene. Ako želite izbjeći bilo kakve flašice koje sadrže Bisfenol A, potražite na flašici oznaku simbola za recikliranje #7 ili „PC“ na dnu. To je obično znak da flašica sadrži BPA. Neki proizvođači izričito tvrde i ističu na svojim proizvodima da nisu od Bisfenola A.

5 savjeta kako da beba zaspi što prije

Čak i ako ste zabrinuti zbog Bisfenola A nema razloga da odustajete od plastičnih flašica. Svakako postoje verzije plastike koje nisu od polikarbonata. One su od polietilena (označeno simbolom  za recikliranje #1, #2, ili #4) ili polipropilena (označeno simbolom za recikliranje #5). Kada vaša beba bude u uzrasti plastične bebi šoljice, obratite takođe pažnju na to da li plastika sadrži polikarbonat.

Flašice za jednokratnu upotrebu obično ne sadrže Bisfenol A. One su sigurno skuplje nego obične flašice, jer ih mjenjate nakon svakog hranjenja.

Ako želite da isprobate staklene flašice, a zabrinuti ste da bi se mogle polupati, predlažemo da potražite silikonsku futrolu koju nude neki proizvođači.

plasticna bocica za bebe

Održavanje flašice

Nakoliko savjeta kako da održavate flašicu vašeg djeteta i smanjite rizik od Bisfenola A:

  1. Nikada ne čuvajte majčino mlijeko u plastičnim flašicama. Naspite ga u flašicu tek kada vaše dijete bude spremno da jede.  Prospite sve ostatke.
  2. Zagrijavanje i istrošenost flašice mogu da povećaju mogućnost ispuštanja Bisfenola A iz plastike. Polikarbonatske flašice zagrijavajte u toploj, a ne ključaloj vodi, radije nego u mikrovalnoj pećnici. Mikrovalnu pećnicu takođe treba da izbjegavate da ne biste opekli bebu.
  3. Otklonite sve polikarbonatske flašice koje su izgrebane ili oštećene.
  4. Kada perete polikarbonatske flašice ne koristite vrelu vodu i abrazivna sredstva, jer i to može oštetiti plastiku.  Umjesto toga koristite blago sredstvo za čišćenje i mlaku vodu.
  5. Zamijenite sve staklene bočice koje imaju pukotine i ogrebotine.

Imajte na umu da je Bisfenol A pronađen takođe u limenkama za bebi hranu i da može dospjeti u hranu. Bebi hrana  u prahu obično sadrže manje količine Bisfenola A nego tečne.

Brza, jednostavna i zdrava kaša za bebe

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *