Zašto djeca slušaju bolje jednog roditelja?

odgoj djece i poslusnost

Veoma je učestala pojava u porodicama da dijete sluša više jednog nego drugog roditelja. Razlog tome nije činjenica da jednog vole više od drugog, već niz drugih faktora zbog kojih biste možda i vi sami trebali promijeniti taktiku u odnosima ako ste onaj kojeg sluša manje.

1. Temperament

Sadržaj:

Djeca više vole društvo roditelja koji ima isti temperament kao oni. Dakle, ukoliko je dijete razigrano i temperamentno, više će poštovati odluke roditelja koji im je srodan po tome.  Zato pokušajte da shvatite razliku koja postoji u senzibilitetu i obratite pažnju na sve sfere života.

2. Komunikacija

Djeca vole sažete i jasne odgovore, bez pretjeranog okolišanja i širenja. Zato je često moguće da postave pitanje i jednom i drugom roditelju. Dakle, veoma je važan način komunikacije, pa savjetujemo da obratite pažnju na ovo. Budite precizni i jasni.


Pročitajte još: 7 grešaka neiskusnih roditelja. Da li i ste i vi ovo radili?


3. Tolerancija

Dok su djeca još malena, razlika je neprimjetna jer se roditelji podjednako trude. Kada djeca malo odrastu, mišljenja roditelja počinju da se razilaze, stvari se komplikuju, a obaveze postaju bitnije. Prag tolerancije se, nevezano za ovo, najčešće razlikuje kod roditelja, pa će tako djeca vremenom približavaju roditelju koji je blaži. Iz tog razloga treba da imate jednake stavove i odluke, bez popuštanja.

4. Prigovaranje

Nijedno dijete ne voli pridikovanje i prigovaranje, te da mu se stalno govori šta da uradi. Konstantan niz pitanja i naredbi izaziva često neki vid izbjegavanja, šta definitivno ne želite. Budite umjereni i vodite konstruktivne razgovore.


Pročitajte još:  3 razloga zbog kojih društvene mreže izazivaju nesreću djevojčicama


5. Povezanost

I na kraju, kao i svi mi, i djeca osjećaju povezanost i razumijevanje, pa su tako naklonjena onom roditelju kod koga je navedeno izraženije i prisutnije. Ovo nužno ne mora značiti da dijete provodi više vremena sa tim roditeljom. Štaviše, zna se desiti i potpuno suprotno. Probajte da budete manje zahtjevni a više razumljivi prema dobu u kom se nalaze i tome šta rade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *