Postporođajna depresija: simptomi i liječenje

postporodjajna depresija simptomi i lijecenje

Porođaj i rađanje djeteta stvara niz različitih burnih reakcija i promjena u tijelu majke. Navedene se protežu od velike količine uzbuđenja i radosti, do anksioznosti i straha koji se ne može ni sa čim uporediti. Na kraju, ono najgore šta može da se desi jeste depresija.

Mnogo majki osjeća teškoće koje se kreću od blažih ka izuzetno teškim, a ispoljavaju se kroz promjene raspoloženja, plakanje, napetost, anksioznost, probleme sa spavanjem, manjak koncetracije itd.

Zato je veoma važna tema postporođajna depresija, simptomi koji se pojavljuju i procesi liječenja, a o svemu tome ćemo pričati u nastavku ovog teksta.

Kako prepoznati depresiju?

Sadržaj:

Vrlo je teško odrediti koja ja granica između rješivih, prolaznih i uvijek prisutnih emotivno-psiholoških problema koji se javljaju nakon porođaja i stvarne postpartalne depresije. Ova potonja, ipak, uključuje i niz fizičkih i emotivnih promjena, kao i promjena u samom ponašanju.

Istraživanja su pokazala da se depresija javlja zbog hemijskih, socijalnih i psiholoških izmjena do kojih dođe zbog bebinog postojanja. U tom periodu se dešava i drastičan pad hormona, iako stvarna povezanost istih sa depresijom još uvijek nije dokazana. Inače, u trudnoći je nivo estrogena i progesterona deset puta veći nego prije trudnoće, a u roku od tri dana nakon porođaja, nivo se vraća u normalu, što svakako predstavlja veliku promjenu za organizam.

S obzirom na to da ovo predstavlja ozbiljan i čest problem za trudnice, danas ćemo se pozabaviti tom temom i odgovoriti vam na ona najvažnija pitanja – kako znati da je nastupila depresija, koje su vrste i kako ih izliječiti.

Važno je samo da se ne brinete i na paničarite, jer je ovo stanje potpuno izlječivo, a to kakvu terapiju treba da uzimate zavisi od vrste depresije. Zato ćemo vam prvo predočiti koje su to vrste depresije koja postoji kod žena koje su tek rodile.


Pročitajte još: Koliko zaista traje oporavak od porođaja?


Koje su vrste?

Zvanično postoje tri različita oblika promjene raspoloženja žena poslije porođaja. To su bebi bluz, postpartalna depresija (PPD) i postporođajna psihoza. Sve su slične, ali se razlikuju po intenziteta ispoljavanja simptoma.

kako sprijeciti postporodjajnu depresiju

Bebi bluz

Bebi bluz je nešto što se danas smatra normalnim, a javlja se kod većine žena nakon porođaja. Kroz šta tačno majka prolazi u ovom stanju? Kroz stalne promjene u raspoloženju, koje se uglavnom baziraju na velikoj količini sreće koja prerasta u tugu,  i obratno. Dešava se da majke plaču bez razloga,  da su razdražljive i nemirne, kao i da se osjećaju usamljenima. Bebi bluz u suštini traje od nekoliko sati do dvije nedjelje od trenutka porođaja. Isto tako, ovo stanje ne zahtijeva doktorske tretmane, tako da je najbolji lijek razgovor sa bliskim ljudima i onima koji su kroz sve to prošli.

Postporođajna depresija (PPD)

PPD, odnosno postpartalna ili postporođajna depresija, može da nastupi kako kroz nekoliko dana, tako i kroz nekoliko mjeseci od porođaja. Osim toga, nije relevantno ni da li je riječ o prvom djetetu ili nekom od narednih porođaja. Kompletno stanje je slično prethodno navedenom bejbi bluzu, a obilježavaju ga tuga, očaj, nemir, razdražljivost i slična emotivna stanja. Razlika je, naravno, u intenzitetu, tako da je u ovom slučaju riječ o mnogo snažnijem emotivnom naboju za koje je potrebno konkretno liječenje. U slučaju da se ne tretira, PPD može da se pogoršava i produži, pa tako i traje do godinu dana. Ovo je ujedno i naša današanja tema, tako da ćemo se detaljima pozabaviti dalje u tekstu.


Pročitajte još: Lakše je imati troje nego jedno dijete


Postporođajna psihoza

Postporođajna psihoza je najviši stadijum i predstavlja ozbiljno mentalno oboljenje koje može drastično da utiče na samo zdravlje majke. Kao bolest se razvija u prva tri mjeseca od porođaja, a karakterišu je halucinacije (slušne i vizuelne, iako su ove druge dosta rjeđe) i deluzije, odnosno vjerovanje u stvari koje su potpuno iracionalne. Osim navedenih, od simptoma se izdvajaju i nesanica, čudno miješanje osjećanja i ponašanja, uznemirenost i ljutnja. Ono šta je bitno naglasiti jeste činjenica da je kod postporođajne psihoze veoma važno da se terapija lijekovima odmah započne. Takođe, preporučuje se hospitalizacija s obzirom na to da postoji visok stepen rizika od samopovređivanja ili povređivanja trećeg lica.

Simptomi postporođajne depresije

Postoji jedna otežavajuća okolnost ovog stanja: simptomi postporođajne depresije su veoma slični onome kroz šta uobičajeno prolaze majke nakon porođaja. Jedina razlika je u intenzitetu i pojavi depresivnog raspoloženja. Majke gube svaki vid zadovoljstva, osjećaju se beznadežno, a misli ponekad idu i u pravcu smrti.

Simptomi postporodjajne depresije

U nastavku pročitajte koji su to simptomi postporođajne depresije:

 • promjene u raspoloženju koje su veoma izražene,
 • pretjerano spavanje ili nesanica, koje nemaju veze sa djetetovim potrebama,
 • promjene u želji za jedenjem,
 • hronična iscrpljanost ili pretjerana hiperaktivnost,
 • osjećaj bespomoćnosti,
 • razdraženost
 • anksioznost i negativne misli,
 • problemi s pamćenjem i koncentracijom,
 • izražen manjak samopouzdanja,
 • konstantan osjećaj nemoći i krivice,
 • usamljenost i osamljenost,
 • bezrazložno plakanje,
 • izbjegavanje kontakta sa ljudima (strah),
 • osjećaj ravnodušnosti i manjak emocija ka bebi,
 • napadi panike,
 • tjeskoba,
 • tuga,
 • gubitak interesa za bilo kakve aktivnosti.

Naravno, ne moraju nužno postojati svi ovi simptomi kod žene koja je rodila, ali uglavnom je riječ o kombinaciji većine navedenih. Samo jedan simptom nije pokazatelj postojanja postporođajne depresije.

Postporođajna depresija: trajanje stanja

Trajanje postoporođajne depresije nije određeno i u potpunosti je individualno. To znači da će svaka žena koja prođe kroz ovo stanje drugačije da ga proživi i trajanje će varirati.

Postoje slučajevi u kojima su se žene osjećale bolje već nakon nekoliko sedmica, ali isto tako ovo stanje može trajati i mjesecima.  Mnogo je duži period ozdravljenja onima koji imaju jače simptome i onima koji su imali neki oblik depresije ranije.

Bilo da je riječ o prvom ili o drugom slučaju, ozdravljenje je moguće  i to treba da zapamtite. Za sve postoji lijek koji će olakšati, obezbijediti liječenje i ubrzati proces vraćanja u normalu.


Pročitajte još: Najbolje aplikacije za mame


Kako spriječiti postporođajnu depresiju

Vjerovatno vas sve zanima kako spriječiti postporođajnu depresiju?

Teško da se neko stanje može tek tako spriječiti, ali mnogi doktori, kao i majke koje su prošle slična stanja, imaju niz savjeta za trudnice kojima se termin bliži i kojima predstoji porođaj. Ključ dobrog mentalnog stanja nakon što rodite dijete, pogotovo ako je prvo, jeste uravnotežen i zdrav život, te puno komunikacije.

Šta to znači?

To znači da treba da uvijek tražite pomoć ako vam ista treba, kao i da budete realni u vezi sa očekivanjima koja imate i od sebe i od svog partnera i djeteta. Trudite se da imate što više fizičkih aktivnosti, hodanja i izlazaka iz kuće, a sa tim uskladite i hranu tako da ne konzumirate alkohol, mnogo kofeina i brze hrane.

postporođajna depresija trajanje

Budite spremni na to da vas očekuju i dobri i loši dani, kao i da je razgovor sa najbližima često potreban i najbolja moguća pomoć koju možete dobiti. Spavajte koliko god možete, najprije iskorištavajući vrijeme kada i beba spava.

Savjeti majki koje su već prošle kroz postporođajnu depresiju

 • Treba da imate nekoga sa kim možete uvijek razgovarati i kome možete reći kako se tačno osjećate, bilo da je to vaš partner, majka ili prijateljica koja ima mnogo razumijevanja, ljubav i eventualno je kroz to sve prošla.
 • Pokušajte pronaći pomoć u kućanskim poslovima i poslovima oko bebe. Tako ćete imati nešto vremena i za sebe, a to iskoristite za mentalni i fizički odmor.
 • Odvojite malo vremena za svoja mala uživanja. To može biti i samo 15 minuta dnevno i za to vrijeme čitajte knjige koje volite, vježbajte, idite na kafu ili prošetajte. Šta god vam paše u datom trenutku, a da ne oduzima previše vremena.
 • Uvijek imajte na umu da je osjećaj preopterećenosti sasvim normalna stvar i da ga sve majke imaju. Rođenje djeteta donosi niz promjena u životu, i to veoma zahtjevnih. Sve to može biti zaista veliki izazov.
 • U skladu sa prethodnom stavke, znajte da niko ne očekuje da budete supermama. Nemoguće je sve stići i uraditi i nemoguće je da baš sve radite savršeno ispravno. Greške su u redu, slabost takođe, manjak vremena pogotovo. Tražite zato pomoć kad god vam je potrebna.
 • Ukoliko vidite da je potrebno, razgovarajte sa svojim doktorom otvoreno i recite mu u čemu je problem. On ili ona bi trebali da vas posavjetuju, a možda čak i daju određeni lijek koji će vam olakšati situaciju.

Osim ovoga, predlažemo da pročitate i naš tekst sa 9 savjeta mama koje “stižu sve”. 

Kada treba da tražite stručnu pomoć?

Iako je teško odredivo koji trenutak je prelomna tačka između uobičajenog stanja kroz koje prolaze majke i depresije, u slučaju da primijetite sljedeće simptome, potrebno je da se javite doktoru.

 • Simptomi, navedeni iznad u tekstu, traju već dvije nedjelje.
 • Svakodnevno funkcionisanje je postalo skoro nemoguće.
 • Javilo se razmišljanje o samobistvu.
 • Osjećate se uznemireno i uplašno.

Dakle, ako sve ovo primijetite u sopstvenom slučaju ili kod nekoga vama bliskog, obavezno posjetite ljekara i objasnite mu stanje.  Bitno je reagovati na vrijeme, kako se depresija ne bi produžila toliko da izazove problem u porodici, razvoju djeteta i ne ostavi trajne posljedice na majku.

Postporodjajna depresija lijecenje

Da li ovakvo majčino stanje može da se odrazi na dijete?

Nažalost, odgovor je da.

Ukoliko na vrijeme ne reagujete i ne tretirate svoje stanje, bilo psihoterapijom bilo lijekovima, depresija može da utiče na dijete i kompletnu porodicu.

Veoma je važno da se problem prepozna na vrijeme i da se ispravno reaguje, bez zataškavanja stvarne slike zbog nekog vida sramote ili nekih drugih spoljnih faktora. Najbitnije je zdravlje i funkcionalna porodica.

Velika je odgovornost partnera da prepozna znakove i da razgovara sa majkom djeteta kako bi se izvršile sve potrebne mjere za ozdravljenje.

Depresija može trajati jako dugo ako se ne tretira na vrijeme, što znači da može ostaviti ozbiljne posljedice u razvoju djeteta.

Postporođajna depresija: liječenje

U suštini, moguće je da se desi da postporođajna depesija prestane bez ikakvih lijekova i doktorske pomoći, međutim često je potrebna terapija i zato preporučujemo svim majkama koje prepoznaju simptome da se obrate svom doktoru.

Na samom početku liječenja PPD-a (postporođajne depresije) jeste uzimanje antidepresiva koje prepisuje doktor. Ukoliko je riječ o dojilji, savjetovanje sa doktorom o načinu upotrebe i vrsti samog antidepresiva je obavezno. Razlog tome je taj što navedeni lijek putem majčinog mlijeka može dospjeti i do djeteta, a pojedine vrste imaju ozbiljan efekat, pa tako mogu naškoditi bebi.

Osim antidepresiva, za liječenje postporođajne depresije preporučuje se uporedo i posjeta psihoterapeutu.  Razlog tome jeste taj da psihoterapija pruža emocionalnu podršku, a psiholog ili pshijatar podršku i razumijevanje kakvo je majkama potrebno.

Ovdje je od velikog značaja kognitivna psihoterapija, koja se svodi na to da način prezentovanja iskustava određuje raspoloženje i ponašanje. Cilj terapije jeste da se promijeni neagtivno razmišljanje i osjećanje tako što se pojedinac uči da razmišlja pozitivno i konstuktivno.

I za kraj, neke majke biraju alternativne načine liječenja, koji uključuju vježbe, masaže, meditacije, akupunkturu i homeopatiju. U svakom slučaju, tretman se razlikuje od slučaja do slučaja, a prilagođen je vrstama i jačinom simptoma, potrebama i kompletnoj situaciji u kojoj je majka.

Šta da pitate doktora prilikom posjete?

zabrinutost muza za zenu

Sigurno da postoji niz pitanja koja imate u svojoj glavi i na koja želite da dobijete odgovor od ljekara, a ovo su glavne stavke po kojima možete da se vodite – vi, vaš partner, roditelj, član porodice ili neko treći.

 • Koja je dijagnoza?
 • Koja vrsta tretmana ima najveće šanse za pomoć u izlječenju?
 • Koji su mogući neželjeni efekti?
 • Kako i koliko brzo će se moji simptomi poboljšati?
 • Kakve promjene u načinu života treba da se uvedu?
 • Koliko često treba posjećivati doktora?
 • Da li postoji rizik za druge probleme koji se tiču mentalnog zdravlja?

I, naravno, svako drugo pitanje, dilema ili strah koji imate, jer samo tako ćete shvatiti i biti u mogućnosti da riješite problem u kom se nalazite.

Ako ste trudni i treba uskoro da se porodite, a ovo vam je veliki problem o kom konstantno razmišljate – ne brinite. Dok god imate nekoga pored sebe i dok god ste svjesni svega šta smo vam iznad naveli, rješenje postoji.

Isto tako, ne treba da vas bude sramota i da se bojite osude okoline, je je ovo stanje koje mnoge žene prođu u prvim mjesecima trudnoće, bilo da je riječ o bejbi bluzu ili težem obliku.

I, naravno, ako ste osoba koja je bliska majci koja je trenutno u teškom psihičkom stanju nakon porođaja, dobro se informišite, razgovarajte sa majkom i ponudite pomoć. Obavezno savjetujte odlazak doktoru, jer to je uvijek najbolji potez kada niste sigurni u kojoj fazi je emotivno-psihički problem i kako da ga riješite.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *